پیام خوزستان

آخرين مطالب

سازه‌های آبی تاریخی شوشتر در یک قدمی تخریب سياسي

سازه‌های آبی تاریخی شوشتر در یک قدمی تخریب
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - اهواز – ایرنا –رانش و تخریب در دل سازه‌های آبی تاریخی شوشتر این مجموعه ثبت جهانی را در معرض خطر جدی قرار داده و همین امر موجب نگرانی از احتمال آسیب دیدن این اثر ثبت جهانی شده است.

سازه‌های آبی تاریخی شوشتر در سال 2009 میلادی به عنوان دهمین اثر ایران در فهرست ثبت آثار جهانی جای گرفتند، پرونده‌ ثبت جهانی شوشتر شامل 13 اثر اصلی و پنج زیر مجموعه است، مجموعه سازه‌های آبی تاریخی شوشتر یک مجموعه ترکیبی و تلفیقی از آثار مختلف را تشکیل می‌دهد.
سازه‌های آبی تاریخی شوشتر مجموعه‌ای از پل‌ها، پل‌بندها، بندها، آسیاب‌های آبی، نیایشگاه‌ها و هر اتفاقی که در ارتباط با آب می‌توانسته در یک مجموعه جغرافیایی به وقوع بپیوندد را در برمی‌گیرد.
اکنون خبرها حاکی از وجود رانشی در بخشی از دیواره غربی سازه‌های آبی تاریخی ثبت جهانی شوشتر است رانشی که می‌تواند آسیبی جدی به این سازه‌ها وارد کند.
فاجعه‌ای در دل سازه‌های آبی
مدیر پایگاه میراث جهانی سازه‌های آبی تاریخی شوشتر روز گذشته در نشستی با گروه حفاظت ایکوم ایران از احتمال بروز فاجعه‌ای در دل آثار ثبت جهانی ایران خبر داد و اعلام کرد: اگر این موضوع مدیریت نشود در آینده نه چندان دور شاهد یک فاجعه بزرگ در مجموعه آثار ثبت جهانی شوشتر خواهیم بود اما امیدواریم این اتفاق نیفتد و بتوانیم آن را مدیریت کنیم.
محمدرضا بهادری توضیح داد: یک جداره در بستر طبیعی به اندازه 750 متر در سازه‌های آبی و تاریخی شوشتر دچار رانش و جداشدگی شده است که اتفاقی منفی در مجموعه به شمار می‌رود.
وی افزود: با توجه به ملاحظاتی که در بحث منظر آثار ثبت جهانی شوشتر وجود دارد نمی‌توان بی‌پروا از تکنولوژی‌ها نوین استفاده کرد چراکه بستر این آثار یک بستر بکر و طبیعی است و برای استحکام‌بخشی آن نمی‌توان بدون انجام مطالعات منظر اقدامی انجام داد.
مدیر پایگاه میراث جهانی سازه‌های آبی شوشتر تصریح کرد: این عارضه چندین سال است که در این سازه ها ایجاد شده و مجموعه ثبت جهانی شوشتر را تهدید می‌کند البته مدیران میراث فرهنگی چه در سطح استان و چه در سطح وزارت خانه پیگیر برطرف کردن این مساله هستند اما به طور کلی باید این مساله به صورت میان دستگاهی حل شود.
دیواره غربی محوطه سازه‌های آبی تاریخی شوشتر در شاخه گرگر از رودخانه کارون قرار دارد و این مجموعه به همراه بخشی از نهر گرگر که از جمله آثار سیزده گانه نظام آبی تاریخی شوشتر هستند به ثبت میراث جهانی رسیده‌اند، آنچه کنوانسیون‌های بینالمللی بر روی آن تاکید دارند امنیت و سلامت جانی انسان‌ها و گردشگران در هنگام بازدید از مجموعه‌های تاریخی است لذا با توجه به این که این رانش هر می‌تواند به وقوع بپیوندد ضرورت رسیدگی به آن احساس می‌شود.
رانش مربوط به امروز نیست
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی خوزستان نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: رانش در دیواره غربی سازه‌های آبی تاریخی شوشتر به سال‌های قبل باز می‌گردد و مربوط به امروز نیست بلکه مرور زمان و در اثر عوامل طبیعی این رانش صورت گرفته است.
احمدرضا حسینی‌بروجنی بیان کرد: دیواره غربی سازه‌های آبی تاریخی شوشتر جزو حریم عرصه های سازمان آب و برق قرار می گیرد و در زمینه رانش در این مجموعه با سازمان آب و برق مکاتباتی انجام و با تفاهم‌نامه ای که میان میراث فرهنگی و سازمان آب و برق استان صورت گرفته یکسری مطالعات روی آن انجام شده است که این مطالعات می‌بایست بررسی دقیق و در شورای راهبردی پایگاه جهانی و وزارت خانه میراث فرهنگی مطرح شود که کار زمان‌بری است.
وی گفت: همچنین استاندار خوزستان، معاون عمرانی و مدیران متولی در این حوزه بازدیدهایی از وضعیت این رانش داشته اند که بنا شد پس از مشخص شدن میزان اعتبار کار استحکام بخشی انجام شود، تاکنون در این خصوص مکاتباتی با پایگاه جهانی صورت گرفته و عواقب این مساله نیز مطرح شده است.
معاون میراث فرهنگی خوزستان تاکید کرد: در حال حاضر پیگیر تامین اعتبار برای آن هستیم و امیدواریم این اعتبار تامین شود تا براساس طرح‌های مصوب کار استحکام بخشی را آغاز کنیم البته در طول این مدت نیز ما این رانش را به حال خود رها نکردیم و کارهای استحفاظی و شمع بندی در پایین آن پایین به صورت موقت انجام شده است.
وی بیان کرد: مساله رانش در جداره غربی سازه‌های آبی و تاریخی شوشتر نیازمند توجه جدی مسئولان بالادستی برای تامین اعتبار است.
حسینی‌بروجنی رانش این بخش از دیواره را آسیب جدی برای سازه عنوان کرد و گفت: قطعا رانش آن موجب رانش خانه‌های تاریخی بالای محل رانش خواهد شد.
وی در خصوص تاثیر رانش بر ثبت جهانی این اثر بیان کرد: اینگونه نیست که موجب تاثیر منفی در ثبت جهانی شود اگر مساله پیگیری نمی شد و رها شده بود امکان این که تاثیر منفی داشته باشد وجود داشت اما در حال حاضر ما پیگیر آن هستیم و آن را پایش می‌کنیم و این پایش‌ها به صورت سالانه به نماینده یونسکو در ایران گزارش می‌شود.
براساس آیین نامه مربوط به بستر و حریم رودخانه ها، آن قسمت از اراضی اطراف رودخانه، مسیل، نهر طبیعی یا سنتی، مرداب و برکه طبیعی است که بلافاصله پس از بستر قرار دارد و به‌عنوان حق ارتفاق برای کمال انتفاع و حفاظت آن‌ها لازم است و طبق مقررات این آیین‌نامه توسط وزارت نیرو یا شرکت‌های آب منطقه‌ای تعیین می‌گردد. ‌
حریم انهار طبیعی یا رودخانه‌ها اعم از اینکه آب دایم یا فصلی داشته باشند، از یک تا بیست متر خواهد بود که حسب مورد با توجه به وضع رودخانه یا ‌نهر طبیعی یا مسیل از هر طرف بستر به وسیله وزارت نیرو تعیین می‌گردد.
براساس ‌ماده 2 این ایین نامه شرکت‌های آب منطقه‌ای مکلفند با توجه به امکانات، حد بستر و حریم رودخانه‌ها، انهار، مسیلها، مردابها و برکه‌های طبیعی موجود درحوزه فعالیت خود را با برنامه ریزی مشخصی و با اعزام کارشناس یا کارشناسان ذی صلاح طبق مقررات این آیین‌نامه تعیین نمایند.
رانش به سازمان آب و برق مربوط نیست
با این حال مدیر امور آب منطقه شمال خوزستان در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: مساله رانش در دیواره سازه آبی تاریخی در حوزه میراث فرهنگی است و هیچ ارتباطی با سازمان آب و برق ندارد بلکه منطقه رانش کاملا در محدوده میراث فرهنگی است و ما حتی برای ورود به آنجا باید از میراث فرهنگی اجازه بگیریم.
اسحاق مهدی‌پور بیان کرد: رودخانه نزدیک به محل رانش نیست و رانش ایجاد شده در اثر فرسودگی ایجاد شده است وقتی مطلبی در این باره این رانش منتشر می‌شود همه فکر می‌کنند رودخانه‌ای از زیر آن عبور کرده است و به علت نفوذ رودخانه رانش ایجاد شده است.
وی بیان کرد: بافت خاک محل رانش از جنس مارن است این نوع بافت در شرایط عادی و بدون بارندگی مانند سنگ و بسیار محکم است اما زمانی که بارندگی ایجاد شود خود به خود ریزش پیدا می‌کند و از بالادست کنده می‌شود و به پایین می‌ریزد لذا عامل این فرسایش بارندگی بوده است.
مدیر امور آب منطقه شمال خوزستان در حالی از زیر بار مسئولیت رانش این جداره شانه خالی میکند که برای ساخت ماکت مدلهای هیدرولیکی سدهای کرخه و حمیدیه در موزه تهران اعتباری میلیاردی را اختصاص داده است.
رانش مذکور به آسیاب‌ها مشرف است و روی آن بناهای مسکونی وجود دارد لذا خطری جدی آن‌ها را تهدید می‌کند به گفته کارشناسان اگر ریزش این دیوار صورت بگیرد بخش عمده آسیاب‌ها تخریب می‌شود از سوی دیگر نهر گرگر که نهری دستکَند است اگر مسدود شود جریان آبرسانی این نهر به پایین دست بسته و خساراتی را در پی خواهد داشت.
اکنون باید دید آیا مسئولان متولی در این زمینه دست روی دست گذاشته یا در پی چاره جویی برای برطرف کردن خطر این رانش برمی آیند؟
برچسب‌ها
شوشتر خوزستان مدیرکل دفتر پایگاه های ثبت جهانی بنای تاریخی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/222679/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

موفقیت‌های فولاد اکسین مرهون تلاش‌های کارگران است

ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان در دستور کار قرار گیرد

داستانک/ انسان های بازنده

عشق زندگی می بخشد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

به سردار سلیمانی گفتم اسارت شما هزینه زاست، به‌دست دشمن بیفتید چه؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

آزادی 6 مرزبان ایرانی از طالبان (+عکس)

نوه نلسون ماندلا: اراده فلسطینی‌ها الهام بخش ماست

توسعه دزفول در گرو اجرای طرح‌های مصوبه سفر استاندار خوزستان

آزادی 63 پناهجوی افغان از بازداشت پلیس در پاکستان

کنکوری های اروند در حال رقابت با یکدیگر

سردار فدوی: امام خمینی (ره) خبیثان آمریکایی و صهیونیسم را مورد حمله مستقیم قرار داد/ 92 درصد از کشورهای جهان طی 200 روز گذشته، همان مطالب 60 سال پیش امام خمینی در خصوص آمریکا را تکرار کردند

طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی باید در اولویت مجلس پیش رو باشد

جای خالی ستاره‌ آلومینیوم در جام حذفی (عکس)

لزوم ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان

انجام 10 عمل اهدای اعضا در خوزستان جهشی بی سابقه

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

عاقبت شوخی با «ناهید» خانم

سیلی عروس به گوش تازه داماد

از اولش هم از شوهرت بدم می اومد

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی برنده نخل طلا و سزار درگذشت

تو زندگی منو نابود کردی

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

توضیحات رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره نحوه واگذاری سرخابی‌ها

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

شوک بزرگ به دنیای کشتی؛ پایان عصر تیلور - یزدانی

گزارشگری هادی عامل در جام تختی

زمین چمن باشگاه ذوالجناح در انتظار لیگ ملی

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند