پیام خوزستان

آخرين مطالب

مقاومت کسب و کارهای کوچک اینستاگرامی در مقابل فیلترینگ شهرستان ها

مقاومت کسب و کارهای کوچک اینستاگرامی در مقابل فیلترینگ
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - ایتنا - بسیاری از کاربران ایرانی تصور داشتند با فیلترینگ اینستاگرام، این شبکه اجتماعی نیز همچون فیسبوک از رده‌بندی شبکه‌های اجتماعی پرطرفدار ایرانی خارج می‌شود؛ اما داده‌های دیتاک نشان می‌دهد که پس از اعتراضات ،حجم محتوای عمومی این بستر به ‌مرور افزایش یافت. اینستاگرام از همان آغاز راه‌اندازی‌اش در سال 2010 برای همه مردم در هرجای جهان شبکه اجتماعی جذابی بود اما جذابیت ویژه‌اش را در ایران مدیون یک چیز بود: فیس‌بوک که یکی از بزرگ‌ترین فضاهای اجتماع مجازی ایرانیان بود، فیلتر بود و مسدودنبودن اینستاگرام خیلی زود کاربران ایرانی را از فیس‌بوک بیرون کشید.
البته اینستاگرام هم سال‌ها بعد فیلتر شد اما وقتی که دیگر قاعده بازی عوض شده بود. اینستاگرام آنقدر در زیست روزمره مردم ایران جا گرفته بود که با فیلترشدنش هم کسی جایی نرفت؛ ماندند و پس گرفتند. 
گزارش‌های غیررسمی می‌گویند بیش از 40 میلیون ایرانی کاربر اینستاگرام هستند و این شبکه، پرمخاطب‌ترین شبکه اجتماعی در ایران است. مدارای مسدودکنندگان اینترنت در ایران با این شبکه اجتماعی بسیار بیشتر از شبکه‌های اجتماعی بود. در حالی که دیگر شبکه‌های اجتماعی با مسدودسازی و فیلترینگ دولتی مواجه بودند، اینستاگرام تا سال‌های اخیر یکی از آخرین شبکه‌های اجتماعی بین‌المللی بدون فیلتر در ایران بود و حتی مدتی صحبت از «فیلترینگ هوشمند» آن بود اما بالاخره در انتهای شهریور 1401 و به دنبال اعتراضات به مرگ مهسا امینی، اینستاگرام هم فیلتر شد. 
این اتفاق درست زمانی رخ داد که اینستاگرام فراتر از یک شبکه اجتماعی، تبدیل به پلتفرمی درآمدزا برای هزاران کسب‌وکار ایرانی شده بود و کسب‌وکارهای خانگی زیادی هم بر روی این پلتفرم شکل گرفته بود. بر اساس گزارشی که استارتاپ پادرو در سال 1401 منتشر کرد، شهریور 1401، قبل از فیلترشدن اینستاگرام، حدود 630 هزار فروشگاه فعال اینستاگرامی وجود داشت که بیش از نیمی از آنها تا ماه‌ها بعد هم نتوانستند کسب‌وکار خود را دوباره فعال کنند.
برخلاف کانال‌های تبلیغاتی سنتی که اغلب نیازمند سرمایه‌گذاری زیادی بودند و بازگشت سرمایه در آنها نامشخص بود، اینستاگرام به کسب‌وکارها امکان می‌داد با کمترین هزینه، محصولات و خدمات خود را به صورت بصری به مخاطبان هدف ارایه دهند. علاوه بر این، الگوریتم اینستاگرام که محتوای تصویری را بر اساس میزان بیش از 40 میلیون ایرانی کاربر اینستاگرام هستند و این شبکه، پرمخاطب‌ترین شبکه اجتماعی در ایران است درگیری کاربران اولویت‌بندی می‌کرد، به کسب‌وکارها امکان می‌داد تا دیده‌شدن خود را بر اساس کیفیت و جذابیت پست‌های‌شان افزایش دهند.
این قابلیت‌ها، تحولی اساسی بود که زمین بازی را بین برندهای شناخته‌شده و تازه‌واردها هموارتر می‌کرد.
با این حال، هیچ‌کدام از اینها مسوولان را متقاعد نکرد که دست از فیلترکردن پرکاربرترین شبکه اجتماعی در ایران بردارند. از آن سو، کاربران بودند که رفتار متفاوتی از خود نشان دادند. کمی که محدودیت‌های اینترنتی روزهای اعتراض کمتر شد، کاربران با فیلترشکن به این شبکه اجتماعی بازگشتند.
در گزارشی که موسسه پژوهشی دیتاک در مورد میزان فعالیت کاربران ایرانی در اینستاگرام منتشر کرده، آمده است: «بسیاری از کاربران ایرانی تصور داشتند با فیلترینگ اینستاگرام، این شبکه اجتماعی نیز همچون فیسبوک از رده‌بندی شبکه‌های اجتماعی پرطرفدار ایرانی خارج می‌شود؛ اما داده‌های دیتاک نشان می‌دهد که پس از اعتراضات ،حجم محتوای عمومی این بستر به ‌مرور افزایش یافت.»
یافته‌های دیتاک نشان می‌دهد در سال 1401 از 6 میلیون اکانت پابلیک ایرانی در اینستاگرام 450 میلیون پست منتشر شده و کاربران ایرانی در هر ثانیه بیش از 25 هزار بار پست‌های اینستاگرام را می‌بینند. 
در گفت‌وگوهای روزمره ایرانیان، توییتر فضایی سیاسی‌تر تلقی می‌شود و اینستاگرام را بیشتر شبکه‌ای «زرد» می‌نامند اما کاربران اینستاگرام، به‌خصوص کم‌سن‌و‌سال‌ترها، می‌گویند اینطور نیست که اینستاگرام فقط برای سرگرمی باشد. دلارام، دانش‌آموز سال یازدهم متوسطه که صفحه‌ای با 30 هزار دنبال‌کننده در اینستاگرام دارد، می‌گوید: «اینستاگرام خیلی بزرگ است. همه‌جور محتوایی هم تویش پیدا می‌شود. به خودتان بستگی دارد که چه کسانی را دنبال کنید. همین اینستاگرام به خود من چیزهایی یاد داده که 10سال دیگر مدرسه بهم یاد نمی‌داد. چرت و آشغال هم کم نیست توش ولی می‌توانید انتخاب کنید چی را دنبال می‌کنید.»
او درباره تأثیر فیلترشدن این شبکه اجتماعی معتقد است: «اولش که فیلتر کردند و اینترنت را بستند، مخاطبای همه ریزش کرد ولی الآن از قبل فیلتر هم رشد پیج من بیشتر بوده. الآن بیشتر برای دسترسی به برنامه‌های فیلترنشده مثل اپ‌های بانکی صاحب یک کسب‌ و کار اینستاگرامی: فیلترینگ من را مجبور کرده است که از کاربرانم بخواهم به پلتفرم‌های داخلی مثل روبیکا و ایتا بیایند اما کلی سر این فحش خورده‌ام و کمتر از پنج درصد مشتریانم حاضر شده‌اند در کانال روبیکا عضو بشوند. به نظرم دولت دارد کسب‌ و کارهای کوچک را خفه می‌کند به دردسر می‌افتیم تا برنامه‌های فیلترشده. دیگه فیلترشکن‌ها 24 ساعته روشنه.»
با این حال، فیلترینگ این شبکه اجتماعی چندان بی‌اثر نبوده است. پریسا، 21‌ساله و صاحب کسب‌وکاری اینستاگرامی، درباره وضعیتش می‌گوید: «شرایط بسیار سختی برای من و کسب‌وکارم بود. اینستاگرام پلتفرم مهمی برای آدم‌هایی مثل من است تا به مشتری دسترسی پیدا کنیم. وقتی که دولت اینستاگرام را فیلتر کرد، ضربه بزرگی به من وارد شد. اول فکر کردم ممکن است یک اختلال موقتی باشد اما فیلترینگ چندسال طول کشیده است و در این مدت فروش من به‌شدت کاهش یافته است. این فوق‌العاده خسته‌کننده است.»
پریسا ادامه می‌دهد: «فیلترینگ من را مجبور کرده است که از کاربرانم بخواهم به پلتفرم‌های داخلی مثل روبیکا و ایتا بیایند اما کلی سر این فحش خورده‌ام و کمتر از پنج درصد مشتریانم حاضر شده‌اند در کانال روبیکا عضو بشوند. به نظرم دولت دارد کسب‌وکارهای کوچک را خفه می‌کند.»
او همچنان امیدوار است که مسوولان در سیاست فیلترینگ تجدیدنظر کنند. «این کار به کسب‌و‌کارها آسیب می‌زند. رویای من این است که کسب‌وکار کوچکم را بین‌المللی کنم اما این فیلترهای فعلی این کار را بسیار دشوار می‌کنند. تنها کاری که می‌توانم انجام دهم این است که تا جایی که می‌توانم خود را تطبیق دهم و به استقامت ادامه دهم.»
عده‌ای هم از سیاسی‌شدن اینستاگرام گلایه دارند و می‌گویند این کار «نمی‌گذارد مثل بقیه مردم دنیا زندگی کنیم». علی، 17‌ساله، در این باره می‌گوید: «این فیلترینگ اینستاگرام دیگه واقعا دیوانه‌کننده شده! من نه سیاسی‌ام نه هیچی، فقط می‌خوام زندگی کنم. همین الآن نصف عکس‌های اینستاگرام لود نمی‌شود!»
او می‌گوید اینستاگرام کلی محتوای مفید برای بدنسازی‌اش دارد اما بخش زیادی از آنها را از دست می‌دهد. علی اضافه می‌کند: «صادقانه بگویم، من واقعا برایم مهم نیست که دلایل فیلترینگ چیست. من می‌خواهم بهترین زندگی نوجوانی‌ام را داشته باشم، این را کسی می‌فهمد؟ این خیلی خواسته زیادی است که بتوانیم به مسخره‌بازی‌کردن و سلفی‌گرفتن خودمان بپردازیم؟» با همه این‌ها، وعده رفع فیلتر از اینستاگرام همیشه وعده‌ای سر خرمن بوده است و هرگز محقق نشده است. کاربران هم سعی کرده‌اند خود را با شرایط جدید تطبیق دهند و حتی از مجهزبودن کاربران ایرانی به فیلترشکن استفاده کنند و کار خود را در فضاهایی مثل یوتیوب که امکان درآمدزایی ساده‌تری هم دارند، بسط بدهند و از آن طرف، تحریم‌ها هم امکاناتی را برای نقد کردن درآمدهای دلاری فراهم کرده است که «یوتیوبر‌شدن» را آسان‌تر هم کرده است. (اعتماد)

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/858485/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امیرعبداللهیان: سیاست قطعی ایران، حمایت از تحکیم ثبات و امنیت در منطقه بالکان است

جانشین بیرانوند و برزخ تغییر وضعیت

خیبر به دنبال پس گرفتن صدر جدول

تب جام حذفی در غیاب سرخابی‌ها!

حضور در فینال هدف هندبالیست‌ها در آسیا

حمله پهپادی مقاومت عراق به جنوب فلسطین اشغالی

ناتو برای مقابله با عملیات وعده صادق بیش از 200 هواپیما آورده بود

شکست شاگردان پائز مقابل برزیل با یک سورپرایز!

روز 223 طوفان‌الاقصی| یک محله در غزه با خاک یکسان شد

مقاومت اسلامی عراق پالایشگاه نفت حیفا را هدف حمله پهپادی قرار داد

مقاومت عراق بار دیگر بندر ایلات را هدف حملات پهپادی قرار داد

حمله شدید اسرائیل به لبنان

سیاه و سفید کارنامه تجارت خارجی ایران؛ ارز واردات چطور تامین می‌شود؟ / ویدئو

حمله مقاومت اسلامی عراق به ایلات

پوستر خاص هوادار برای بازی با گل گهر

توصیف آلگری از طغیان عجیب: اتفاقی نیفتاده است

پوچتینو: به قولم وفا کردم و تیم خوبی ساختم

هت‌‌تریک گریزمان، اتلتیکومادرید را به لیگ قهرمانان رساند

درگیری عجیب ستاره یونایتد با هوادار خودی

سخنرانی تن‌هاخ در الدترافورد: جام را به اینجا می‌آوریم

سفال‌منش: به وعده‌ها عمل کردیم و به هدف‌مان رسیدیم

صعود زورف به نیمه نهایی تنیس مسترز رم

جنگ قهرمانی در غیاب سرخابی‌ها؛ بگذار جام بگیرم

آلگری نزدیک بود برای جام، داور را بکشد

پاری‌سن‌ژرمن با یک پیروزی دیگر به استقبال هفته آخر رفت

کشته و زخمی شدن 20 نظامی صهیونیست در کمین مقاومت در نبرد جبالیا

برایتون 1-2 چلسی؛ آبی‌ها در کورس سهمیه ماندند

پیروزی منچستریونایتد و صعود چلسی به جمع 6 تیم بالای جدول

یوونتوس قهرمان جام حذفی ایتالیا شد

سلیمی تنها ستاره خط دفاعی استقلال نبود!

دانش‌آموزان دبیرستان فرزانگان یزد از زندانیان مالی حمایت کردند

نتایج دور دوم انتخابات مجلس در آبادان اعلام شد

فروپاشی اشغالگران وعده حتمی قرآن و ریشه در واقعیت دارد

پیام تبریک مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به مناسبت روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی

ستاره لورکوزن در کنسرت به تیم ملی دعوت شد

شکست آاِک در دربی آتن

شگفتی بزرگ ژاپن؛ قهرمان لیگ ملت‌ها زانو زد

با چتر و عینک شنا؛ الدترافورد سوژه خنده حریف

محصص: با چند تغییر تیم آماده‌ای به جام جهانی می‌بریم

تمرین پرسپولیس با دو غایب و یک میهمان ویژه

آینده نامشخص اسطوره رئال؛ تصمیمی ندارم

کاپیتان تیم ملی با سونگونی‌ها تمدید کرد

گولسیانی برگشت؛ اورونوف نه

مجمع تشخیص مصلحت نظام طرح الزام به ثبت رسمی اسناد را تصویب کرد

چمران: مردم حل تمام مشکلات شهری را از شوراها می‌خواهند

ساخت کریدور شلمچه تا چابهار

عملیات مقاومت در نبردجبالیا مافوق تصور است/دشمن تلفات سنگینی داده

هنیه: زوال و نابودی رژیم اشغالگر حتمی است

ویدئوی معناداری که از سحر دولتشاهی وایرال شد

بازی مریم کاویانی در سریال «رخنه»