پیام خوزستان

آخرين مطالب

هشدار سبد غذایی خانوار؛ کالری مصرفی خانوارها روی خط خطر علمي

هشدار سبد غذایی خانوار؛ کالری مصرفی خانوارها روی خط خطر
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد که در یک دهه اخیر میانگین کالری مصرفی سرانه ایرانیان کاهش یافته و در سال 1401 به میزانی پایین‌تر از حداقل کالری مورد نیاز برای یک نفر رسیده است.

مرکز پژوهش‌های مجلس در یک گزارش جامع ابعاد فقر در سال1401 را با جزئیات ارائه کرد.
برخی از نکات این گزارش قابل تامل است. این گزارش می‌گوید که میزان مصرف کالری نیمی از جمعیت ایرانی‌ها در سال1401 کمتر از حد استاندارد (یعنی 2100کالری در روز) است. از سوی دیگر، همه دهک‌ها از میزان کالری خود نسبت به سال1400 کم کرده‌اند. این کاهش کالری در دهک‌های متوسط شدیدتر بوده است.
از نگاه گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، دو عامل در این روند، نقش اصلی را ایفا کرده‌اند؛ نخست اینکه خانوار‌ها به‌دلیل تورم بالای مواد غذایی و افزایش سایر هزینه‌ها نظیر مسکن، سعی کرده‌اند که مصرف غذایی خود را کاهش دهند. نکته دیگر اینکه خانوار‌ها به‌دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد، سعی کرده‌ا‌ند که از میزان کالای خوراکی خود بکاهند تا بتوانند کالا‌های بادوام بیشتری خریداری کنند. این گزارش برآورد کرده است که در سال1402، خط فقر خانوار سه‌نفره در تهران 15.3 میلیون تومان و برای کل کشور 8.2 میلیون تومان بوده است.
بررسی داده‌های مربوط به مصرف کالری ایرانیان در سال 1401 نشان می‌دهد که بیش از نیمی از افراد کشور کمتر از کالری استاندارد، یعنی کمتر از 2100 کالری در روز استفاده می‌کنند. در سال‌های گذشته تورم مزمن موجب شده قیمت مواد خوراکی افزایش پیدا کند و قدرت اقتصادی مردم کاهش یابد.
با‌ این‌حال دهک‌های مختلف درآمدی واکنش یکسانی در مواجهه با تورم مواد خوراکی نداشته و دهک‌های میانی بیشترین واکنش را به این تورم نشان داده‌اند. با توجه به کاهش حدود 0.4 واحد درصدی نرخ فقر در سال 1401 نسبت به سال 1400 کاهش میانگین کالری مصرفی می‌تواند به دو دلیل رخ داده باشد. اول آنکه خانوار‌ها به دلیل تورم بالا مصرف موادغذایی را کاهش داده‌اند. دوم آنکه به دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد کشور، ترجیح داده‌اند کالا‌های خوراکی کمتری مصرف کرده و به جای آن کالا‌های بادوام بیشتری خریداری کنند. در چنین شرایطی پیشنهاد می‌شود که بستر‌های مناسبی برای رشد اقتصادی پایدار و فراگیر ایجاد شود تا وضعیت فقر نیز به دنبال آن بهبود یابد. مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش «وضعیت فقر در 1401» ابعاد مختلف این مساله را بررسی کرده است.
با توجه به شرایط تورمی حاکم بر اقتصاد ایران که در سال 1401 نیز ادامه پیدا کرده، خط فقر سرانه در کشور به 2 میلیون و 561 هزار تومان رسیده است. با احتساب بعد خانوار، خط فقر برای خانوار 3 نفره در سال 1401 در حدود 5 میلیون و 634 هزار تومان است. این عدد برای مناطق شهری استان تهران 10 میلیون و 500 هزار تومان محاسبه شده است. همچنین خط فقر شدید در سال 1401 در حدود 875 هزار تومان برای هر نفر برآورد شده که این عدد معادل حداقل نیاز‌های غذایی فرد است. برآورد می‌شود که خطر فقر خانوار سه نفره برای کل کشور در سال 1402 به 8 میلیون و 200 هزارتومان و در تهران به 15 میلیون و 300 هزارتومان برسد.
بر اساس خط فقر محاسبه‌شده، نرخ فقر در سال 1401 حدود 30 درصد جمعیت کشور بوده که نسبت به سال 1400 تغییر چندانی نکرده است. در نتیجه جمعیت فقرا در ایران در سال 1401 در حدود 25 میلیون و 400 هزار نفر برآورد می‌شود. علاوه بر این، شکاف فقر نیز نسبت به سال گذشته تغییر چشمگیری نداشته است. به بیان دیگر نه‌ تنها نرخ فقر در کشور ثابت باقی مانده، بلکه میانگین فاصله از خط فقر نیز در سال گذشته تغییر نداشته است.
مقایسه داده‌ای حداقل دستمزد و خط فقر استانی نشان می‌دهد که حداقل دستمزد در استان‌های تهران، البرز و قم، نمی‌تواند هزینه‌های سبد مصرفی فقر برای یک خانواده 3 نفره را تامین کند. به عبارت دیگر در این استان‌ها برخی از افراد حتی در صورت داشتن شغل رسمی باز هم فقیر محسوب می‌شوند که از آن با عنوان پدیده شاغلان فقیر یاد می‌شود؛ بنابراین پیشنهاد می‌شود در سیاستگذاری عمومی، از جمله در تعیین حداقل دستمزد، تفاوت‌های منطقه‌ای در نظر گرفته شود.

پیام خوزستان


واکنش شدید دهک‌های میانی
یکی از معیار‌های مهمی که بر اساس آن وضعیت فقر در یک جامعه سنجیده می‌شود، میزان کالری مصرفی افراد در کشور است. حداقل استاندارد برای هر فرد مصرف 2100 کالری در روز است. بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد که در یک دهه اخیر میانگین کالری مصرفی سرانه ایرانیان کاهش یافته و در سال 1401 به میزانی پایین‌تر از حداقل کالری مورد نیاز برای یک نفر رسیده است.
در واقع در ادامه روند نزولی مصرف کالری در سال 1401 میانگین مصرف کالری در کشور نیز به زیر حد مصرف کالری استاندارد سقوط کرده است. در این سال بیش از نیمی از افراد جامعه در کشور، کمتر از کالری استاندارد مصرف می‌کنند. این مساله یعنی کاهش میانگین کالری مصرفی ایرانیان با توجه به شرایط اقتصادی در سال‌های گذشته چندان دور از انتظار نیست.
در یک دهه اخیر تورم‌های بالا موجب شده قدرت اقتصادی ایرانیان کاهش یابد و این مساله روی سبد مصرفی آنان تاثیر زیادی گذاشته است. با‌این‌حال می‌توان گفت واکنش دهک‌های مختلف درآمدی نسبت به تورم مواد خوراکی متفاوت بوده است. این گزارش بیان می‌کند بیشترین واکنش به افزایش قیمت خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها متعلق به دهک‌های میانی درآمدی است. دهک‌های بالای درآمدی عمدتا دارای کالای بادوام و دارایی‌های مالی هستند.
به همین دلیل این افراد توان بیشتری برای پوشش ریسک ناشی از تورم را دارند. این درحالی است که دهک‌های پایین درآمدی به دلیل کم‌کشش بودن کالا‌های خوراکی برای این گروه و همچنین بیشتر بودن یارانه نقدی میزان اندکی از مصرف خود را نسبت به سال 1400 کاهش داده‌اند. اما دهک میانی درآمدی از هر دو مولفه محروم بوده است؛ این به معنای آن است که عموما این افراد دارای کالا‌های بادوام و دارایی مالی نیستند و یارانه نقدی هم سهم قابل‌توجهی از سبد هزینه‌های آنان را پوشش نمی‌دهد، به همین دلیل واکنش شدیدتری نسبت به سایر دهک‌ها در مقابل افزایش تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها نشان می‌دهند.
چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد
این گزارش بیان می‌کند در سال 1401 مصرف برخی از اقلام خوراکی برای خانوار‌ها در همه دهک‌های درآمدی نسبت به سال 1400 کاهش داشته است. اما نحوه کاهش مصرف در دهک‌های مختلف از الگوی یکسانی پیروی نکرده است. با توجه به تورم‌های شدید خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها افراد مصرف خود را از کالای خوراکی و آشامیدنی کاهش داده و مصرف سایر کالا‌ها را جایگزین کرده‌اند.
این مساله برای دهک‌های میانی که به طور نسبی یارانه کمتری را دریافت کرده‌اند به‌وضوح روشن است؛ زیرا در تمامی اقلام، دهک‌های میانی مصرف خود را از این گروه کالا‌ها کم کرده‌اند. کاهش مصرف خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها درحالی اتفاق افتاده که نرخ فقر تقریبا ثابت مانده است. از کاهش مصرف کالای اساسی می‌توان استنباط کرد که با افزایش قیمت مواد خوراکی، خانوار‌ها مصرف خود از این گروه از کالا‌ها را به دو منظور کاهش داده‌اند.
اول اینکه به دلیل افزایش قیمت نسبی کالا‌های اساسی نسبت به سایر کالا‌ها و خدمات، خانوار‌ها مصرف خود از این کالا‌ها را کاهش داده‌اند؛ و دوم آنکه به دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد، خانوار انتظار قیمت بیشتری در آینده دارد؛ در نتیجه با هدف هموار‌سازی، مصرف خود را از کالا‌های مصرفی بی‌دوام کاهش می‌دهد و برعکس مصرف خود را از کالا‌های باداوم افزایش می‌دهد.
هر چند ممکن است کاهش مصرف خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها دلایل دیگری نیز داشته باشد، از جمله اینکه فشار تورمی می‌تواند باعث شود خانوار از مصرف بخشی از خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها صرف‌نظر کند تا توان تامین سایر نیاز‌های اساسی را به دست آورد. این مساله به‌خصوص در مورد تامین مسکن بسیار محتمل است. سهم مسکن از کل هزینه خانوار مستاجر در سال‌های 1398 تا 1400 در سطح 34 درصد بوده که در سال 1401 به 36 درصد افزایش داشته است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/858263/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی کتاب‌های آموزش بازی در بین کودکان و نوجوانان

ماجرای نجات آزاده دفاع مقدس از اعدام گروهک تروریستی کومله

پیشرفت در تعاملات ایران و آژانس؛ دو پرونده مهم و اختلافی حل و فصل شد

ریزش 500 هزار رأی 4 نماینده دور دومی مجلس دوازدهم؛ قالیباف رکورددار ماند

نشان فاطمی به سردار حاجی‌زاده اهدا شد

بازگشایی جاده‌های عشایری دزفول

خیزش جهانی علیه رژیم صهیونیستی به آزادی سرزمین فلسطین منجر می شود/ تاکید بر رفع موانع تامین مالی مورد نیاز بخش تولید

بیانیه‌های جنبش‌های فلسطینی به مناسبت سالروز «نکبت»

مشکل کمبود آب20 روستای بهبهان رفع می‌شود

تیم‌های فوتبال جهان ‌سوم‌ هم وضعیت سه تیم لیگ برتری خوزستان را ندارند!

آوار نکبت بر سر رژیم جعلی

بازیکن نفت آبادان و یک ورزشکار پارا دوومیدانی به دلیل دوپینگ محروم شدند

7 استان در اربعین امسال به عنوان معین مرزهای خوزستان تعیین شدند

اجرای عملیات آبرسانی برای رفع تشنگی بهبهان

انجام کاوش برای نجات محوطه‌های تاریخی پشت سد بالارود اندیمشک

انهدام تجهیزات جاسوسی در رادار/ اذعان به حمله سنگین به میرون+فیلم

رصد آسمان شب در اهواز

‌7 استان معین مرزهای شلمچه و چذابه در اربعین شدند

تجهیزات جاسوسی دشمن صهیونیست در الرادار در هم کوبیده شد

جریان مقاومت فلسطین نیازمند روایت و حمایت اهالی قلم است

شرط حماس برای آنکه اسرای صهیونیست رنگ نور را ببینند

حمایت قاطع یمنی‌ها از مردم مظلوم غزه+فیلم

مقاومت و ایستادگی رمز پیروزی انقلاب اسلامی است

مهر و موم واحد عرضه کننده گوشت غیر مجاز در آبادان

اجرای طرح بازآفرینی ‌شهری‌ در 62 محله شهر اهواز

خرید بیش از یک میلیون و 280 هزار تن گندم در خوزستان

صفحه نخست روزنامه های عبری زبان/ برگزاری مراسم روز استقلال در زیر آتش حملات مقاومت

پایان کار نمایشگاه علم و صنعت صدرا در آبادان

احداث و بازسازی 18 منزل مددجویان بهزیستی و کمیته امداد

امضای تفاهم‌نامه ‌همکاری‌ بین آموزش و پرورش و پارک علم و فناوری خوزستان

بیانیه جهاد اسلامی به مناسبت سالگرد اشغال فلسطین

استعدادیابی دانش‌آموزان خوزستان با همکاری پارک علم و فناوری

فروش سه هزار و 110 میلیارد ریال کالای قاچاق در خوزستان

بلوک سبک؛ انتخابی هوشمندانه برای پروژه های ساختمانی

طبق وعده مقام معظم رهبری، فلسطین پیروز میدان خواهد بود

اهالی فرهنگ و قلم مسئول مقابله با جریان‌سازی باطل و تحریف‌ها

ملی حفاری اهواز قهرمان لیگ برتر گلف

‌ اجرای برنامه‌های دهه کرامت ‌در مساجد و پایگاه‌های مقاومت بسیج فارس

پیش‌بینی رگبار و گرد و خاک برای آخر هفته خوزستان

آزادی 8 زندانی از سوی یک هیئت مذهبی در کاشان

حمایت از مقاومت فلسطین وظیفه ایمانی هر مسلمانی است

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز

سنگر سازان بی سنگر فتح خرمشهر در اردبیل تجلیل می‌شوند

تسریع راه‌اندازی رشته پزشکی در دانشگاه آزاد خوزستان

ابطحی: هیچ وقت رژیم صهیونیستی به ذلت و خواری امروز نبوده است

نیما جاویدی: «آکتور» راه سریال‌های ایرانی را باز می‌کند

خواستگاری عجیب از نوید!

وضعیت عکس ها زمانی که فتوشاپ نبود

دمویی از عملکرد خیره‌کننده دستیار هوش مصنوعی گوگل Astra

تاریخ اولین پرواز سرنشین‌دار «بلو اوریجین» پس از وقفه طولانی