پیام خوزستان

آخرين مطالب

توهم رؤیت هلال چیست؟ مقالات

توهم رؤیت هلال چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خبرآنلاین /وقتی عموم مردم در غروب آخرین روز ماه قمری به استهلال و جست‌وجوی هلال ماه نو اقدام می‌کنند، ممکن است برخی پدیده‌های دیگر را با هلال باریک ماه، اشتباه بگیرند یا حتی دچار توهم رؤیت هلال شوند، خطایی که 15درصد اقدام‌کنندگان به آن دچار می‌شوند.
ذوالفقار دانشی- گاه‌شماری قمری که به تقویم قمری هم معروف است، بر اساس حرکت ظاهری ماه در آسمان زمین تدوین شده است. تقویم قمری از دیرباز به‌عنوان گاه‌شماری محلی مورداستفاده قرار می‌گرفت، زیرا وضعیت نخستین هلال قابل‌مشاهده به موقعیت جغرافیایی ناظر روی زمین بستگی دارد و هیچ دو نقطه‌ای را نمی‌توان روی زمین پیدا کرد که همیشه وضعیت یکسانی ازنظر رؤیت‌پذیری هلال داشته باشند. آغاز ماه قمری هم ملاک ساده‌ای دارد: اگر نخستین هلال باریک ماه پس از غروب آفتاب دیده شود، فردا اولین روز از ماه قمری جدید است. البته در سال‌های اخیر، برخی کشورهای اسلامی معیارهایی متفاوت از رؤیت هلال با چسم غیرمسلح را برای آغاز ماه قمری تعریف کرده‌اند و به همین دلیل، اختلاف‌هایی به‌جز موقعیت جغرافیایی نیز در آغاز ماه‌های قمری تأثیر می‌گذارد.
در دین اسلام نیز برخی اعمال و احکام بر اساس تقویم قمری بنا شده است؛ اما تعریف تقویم قمری در شرع با تعریف نجومی آن تفاوت دارد و این «تقویم قمری شرعی» نیز همانند اوقات شرعی، بر اساس ملاک‌هایی تنظیم می‌شود که مراجع تقلید تعیین می‌کنند. در کشور ما مرکز تقویم مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران مسؤولیت استخراج تقویم هجری قمری و اوقات شرعی را بر عهده دارد و این کار را بر اساس نظرات فقهی رهبر انقلاب، انجام می‌دهد.
اشتباه در استهلال
قرن‌ها است که در برخی ماه‌های قمری خاص مانند شعبان و رمضان، عموم مردم در آخرین غروب روز 28ام یا 29ام ماه قمری به استهلال می‌پردازند. آن‌ها پس از غروب آفتاب، افق غربی را به امید یافتن هلال باریک ماه نو جست‌وجو می‌کنند. بعضی وقت‌ها هلال ماه آن‌قدرها باریک نیست و به‌سادگی دیده می‌شود؛ اما در مورد هلال‌های جوان و بحرانی که حدود 16 ساعت یا کمتر از عمرشان می‌گذرد، (عمر هلال به زمانی گفته می‌شود که از مقارنه ماه و خورشید می‌گذرد. مقارنه زمانی است که فاصله مرکز ماه و مرکز خورشید از یکدیگر به حداقل یا صفر می‌رسد) اوضاع به این سادگی نیست. برخی از این هلال‌ها به‌قدری نازکند که با چشم غیرمسلح قابل‌تشخیص نیستند و فقط به کمک ابزار اپتیکی (دوربین دوچشمی یا تلسکوپ) می‌توان آن‌ها را دید. در چنین شرایطی، اشتباه‌هایی در استهلال اتفاق می‌افتد که هرازگاهی به اعلام اشتباه آغاز ماه قمری در برخی کشورهای اسلامی منجر می‌شود.
تجربه رصدگران نشان داده است که خیلی از مردم ممکن است ابرهای نازک، رد هواپیما یا پدیده طبیعی دیگری را با هلال ماه اشتباه بگیرند. بعضی وقت‌ها مژه‌ای جلوی چشم فرد قرار می‌گیرد و او به‌اشتباه، آن را به هلال تعبیر می‌کند. کارشناسان خبره‌ای که در ستاد استهلال دفتر رهبری مستقر هستند، گزارش‌های فراوانی از این نوع دریافت کرده‌اند که اشتباه بودن آن‌ها با پرس‌وجو در مورد وضعیت هلال، اوضاع جوی و مقایسه با تجربیات نجومی آشکار شده است.
توهم رؤیت
اما نوع دیگری از اشتباه وجود دارد که منجمان به آن «توهم رؤیت» می‌گویند و این، زمانی رخ می‌دهد که ماه در آسمان نیست ولی فرد تصور می‌کند که هلال ماه را می‌بیند. در یکی از معروف‌ترین آزمایش‌ها، یکی از رکوردداران رؤیت هلال چند نفر از افراد مدعی را در شب نیمه ماه قمری، به استهلال برد؛ آن‌ها ادعا کردند هلال را در افق غربی می‌بینند؛ بعد که به سمت مخالف برگشتند و طلوع ماه بدر را در افق شرقی دیدند، متوجه شدند که دچار «توهم رؤیت» شده‌اند.
توهم رؤیت، خطایی است که به ویژگی‌های ذهن انسان برمی‌گردد، بدین‌شکل که ذهن بعضی‌وقت‌ها که انتظار دیدن چیزی را داریم، تصویری از آن را مجسم می‌کند. این خطای شناختی فقط منحصر به استهلال نیست و می‌تواند برای همه، حتی رصدگران باتجربه هم پیش بیاید.
رصدگران وقتی تصور می‌کنند هلال را می‌بینند، چند کار انجام می‌دهند تا از واقعی بودن آن مطمئن شوند؛ مثلاً چند بار چشمان خود را باز و بسته می‌کنند، اگر هلال ناپدید شد، به‌احتمال‌زیاد توهم بوده است. در روشی دیگر، موقعیت هلال را در آسمان با عارضه‌ای روی افق نشان می‌کنند و دوباره جایی را که هلال در آن دیده شده بود، هدف می‌گیرند. اگر هلال دوباره دیده شد، به‌احتمال‌زیاد واقعی است؛ یا از دیگر همراهان خود می‌خواهند که تصویر را ببینند و مطمئن شوند که هلال، واقعی است.
تجربه نشان داده که توهم رؤیت تقریباً برای 15 درصد از افرادی که به استهلال اقدام می‌کنند، پیش می‌آید؛ به همین دلیل است که کارشناسان ستاد استهلال که رصدگران باتجربه نیز در جمعشان حضور دارند، پرسش‌های سخت‌گیرانه فراوانی را از گزارش‌دهندگان مطرح می‌کنند تا هر نوع اشتباه احتمالی در رؤیت هلال را آشکار کنند.
نکته‌ای در مورد ماه‌های 29 یا 30 روزه
منجمان قرن‌ها است که طول دقیق ماه قمری را 29٫53 شبانه‌روز اندازه گرفته‌اند و آن را دوره هلالی ماه نامیده‌اند. طبق تعریف، دوره هلالی عبارت است از فاصله زمانی بین دو هلال یکسان ماه (مثلاً ماه نو، ماه تربیع یا ماه کامل)؛ اما دوره هلالی، عدد صحیحی نیست و نمی‌توان از آن برای تقویم‌های سالانه و فعالیت‌های روزمره استفاده کرد؛ به همین جهت ماه‌های قمری یا 29 روزه خواهند بود یا 30 روزه.
ازآنجایی‌که میانگین طول ماه‌های قمری اندکی بیش از 29٫5 روز طول می‌کشد، پس تعداد ماه‌های 30 روزه هم کمی بیشتر از ماه‌های 29 روزه است. محاسبات نشان می‌دهد که حداکثر 4 ماه متوالی می‌توانند 30 روزه یا حداکثر 3 ماه متوالی می‌توانند 29 روزه باشند. بدیهی است که هیچ ماه قمری ازنظر نجومی، تفاوت خاصی با ماه دیگر ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/850778/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تردد اتباع خارجی در مراسم اربعین از چذابه خواهد بود

حمله راکتی مقاومت به «نتساریم»/ جلسه کابینه جنگ طی ساعات آتی برگزار خواهد شد

ترور یک فرمانده مقاومت به دست تشکیلات خودگردان/واکنش حماس و جهاد اسلامی

آزادی 155 زندانی از زندان های هرمزگان

تجلیل ازمربیان برتر پادگان حر سپاه در خوی

جزئیات توافق پیشنهادی سه مرحله‌ای میان تل‌آویو و مقاومت فلسطین

تداوم فعالیت سامانه بارشی در خوزستان تا هفته آینده

حمله راکتی مقاومت به «نتساریم»

تعیین مرز چذابه برای تردد اتباع خارجی در ایام اربعین حسینی

عقب‌نشینی تل‌آویو از شروط خود در توافق پیشنهادی با مقاومت فلسطین

کشف بیش از 27 هزار لیتر سوخت قاچاق در هندیجان

اتفاق عجیب در آزادی/ این پرسپولیسی‌ها دیگر محبوب نیستند

مردم غزه مقاومت را از مردم ایران آموخته‌اند

«رخ مادر» از شبکه افق روی آنتن می‌رود؛ روایتی شاعرانه از زندگی مادران شهدا

لحظه جدا شدن 2 بوستر کمکی شاتل فضایی پس از اتمام سوخت

گزارش تکان دهنده از دروغ های کارفرماها و پرونده سازی و محکومیت ناحق برای کارگران

کنایه سرمربی تیم رونالدو به الهلالی‌ها

ستاره رئال لنگ‌لنگان تمرین را ترک کرد

اسطوره تنیس، هوادار دو آتیشه رئال

سه نماینده امید بوکس ایران از قهرمانی آسیا حذف شدند

تمامی دستگاه‌های اجرایی موظف هستند 20درصد از بودجه فرهنگی خود را به حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت اختصاص دهند

خواندن چند بیت شنیدنی از غزل زیبای سعدی

سخنان جالب نویسنده کتاب افسانه‌ی عادی بودن

مزیت حماس از زبان معاون رئیسی

موضع آذر منصوری درباره اتفاقات دانشگاه‌های آمریکا؛ اعتراض حق دانشجوست چه کلمبیا باشد چه شریف

خریداری بیش از 852 هزار تن گندم از کشاورزان خوزستانی

حمله راکتی مقاومت به «نتساریم»/ برگزاری جلسه کابینه جنگ طی ساعات آتی

«دیکتاتوری با اخلاق سگی» به نمایشگاه کتاب می‌آید

بسیج سازندگی پارسال 4 هزار و 500 شغل ایجاد کرد

حوزه انتخابیه رامهرمز و رامشیر

نهضت ترجمه اشعار فارسی به عربی در خوزستان

رونمایی از دستگاه میکروب شناسی در کنگره علوم آزمایشگاهی

روند اجرایی پروژه‌های عمرانی استان خوزستان باید تسریع شود

بهره برداری از باند دوم پل هادی آباد کارون

باند دوم پل هادی‌آباد شهرستان کارون به بهره‌برداری رسید

سازمان دفاع مدنی غزه: هنوز بیش از 10000 پیکر زیر آوارها مدفونند

حمله مسلحانه به خودروی پزشکان در کرخه

تداوم بارش باران در خوزستان

آزادی 155 زندانی در هرمزگان

سکانسی از سریال نون‌خ که حساس و امنیتی شد

فیلم رقص آذری حامد آهنگی و بازیگر سرشناس!

چهره ها/ تیپ ساده و مشکی الناز حبیبی در یک مراسم

عمه مثل مادره، هرچی بیشتر بهتر

خاطره بازی به بهانه روز معلم

خودداری انریکه از مصاحبه به‌خاطر شال دورتموند!

تمرین و ریکاوری پرسپولیس بعد از تساوی برابر سپاهان

مدیر تراکتوری: پنالتی نبود، مهرداد محمدی باید اخراج می‌شد

تعیین تکلیف طرح ساماندهی به مجلس دوازدهم موکول شد؟

داستانک/ زیبایی یا زشتی؟

صدا کن مرا!