پیام خوزستان

آخرين مطالب

مردی که آنتی‌تز هژمون آمریکا را ساخت مقالات

مردی که آنتی‌تز هژمون آمریکا را ساخت
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - عمارت‌ها به یادگار می‌مانند، اما کمتر کسی نام معمار‌ها را به خاطر می‌آورد، جلوه و شکوه هر عمارت ماندگاری تا زمان برپا ماندنش به چشم می‌آید، اما به ندرت کسی به چگونگی ساخته شدن چنین نما‌هایی می‌اندیشد. اگر به امنیت به عنوان رفیع‌ترین سازه سامان‌بخش هر جامعه به چشم یک عمارت نگاه کنیم، به گفته بسیاری از بینندگان، سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی معمار امنیت معاصر ایران و منطقه بوده است.
عمارت او برای چشم ناظران آشناست، اما کمتر کسی سوال می‌کند که معمار این عمارت، آن را در چه زمینی، با چه مصالحی و چه نقشه‌ای طراحی کرده است. برای درک جزئیات معماری امنیت ایران و منطقه پیرامونی‌اش ابتدا باید به موقعیت تحمیل شده به این منطقه نظر انداخت و بعد از آن هندسه مقاومت به عنوان نیرویی واکنشی به این موقعیت را فهم کرد و نهایتا به موقعیت جدید نیرو‌های فعال نگاه کرد تا پی به چگونگی ساخته شدن چنین عمارتی ببریم.
انتصاب به فرماندهی نیروی قدس سپاه پاسداران مصادف با سال‌های آغازین دوران پساجنگ سرد بود. با برچیده شدن سیستم دو قطبی نظام بین الملل پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، آمریکا به عنوان قدرت هژمون مشغول طراحی ساختار نظم بین المللی تک قطبی و تحمیل هنجار‌های جهان شمول خود به سیستم بین المللی بود. در چنین فضایی بود که جرج هربرت واکر بوش رئیس جمهور وقت آمریکا از ایجاد یک «نظم نوین جهانی» صحبت می‌کرد. از طرف دیگر پیروزی برق آسای نظامی ایالات متحده در جنگ اول خلیج فارس و عملیات «طوفان صحرا» علیه صدام حسین پس از حمله نظامی عراق به کویت، تصویری شکست ناپذیر از آمریکا در اذهان و باور‌ها ساخته بود. این شرایط به آمریکایی‌ها این امکان را می‌داد که ترتیبات امنیتی-سیاسی مطلوب خود در غرب آسیا را رقم زنند.
پس از پایان جنگ اول خلیج فارس، دولت بوش پدر راهبرد امنیتی جدیدی در قبال غرب آسیا تعریف کرد. نشانه‌ی بارز این طراحی امنیتی واشنگتن در حد فاصل سال‌های 1993 تا 2001 میلادی و اجرای سیاست محاصره (به عنوان ابزار سنتی سیاست خارجی آمریکا که در ادامه سیاست موازنه قوای جنگ سرد بود) خود را نشان داد.
حضور برجسته نظامی آمریکا در اطراف مرز‌های ایران پس از لشکرکشی واشنگتن به خاورمیانه در ابتدای قرن بیست و یکم، با تهدیدات علنی مقامات آمریکایی علیه ایران همراه شد. حکام این کشور، ایران را یک هدف بالقوه نظامی بعد از تهاجم به افغانستان و عراق عنوان می‌کردند.
این تحول، شعله یک منازعه خاموش میان واشنگتن و تهران در منطقه جنگ زده‌ای که کانون بحران در جهان معرفی می‌شد را روشن کرد. این رویارویی در اتمسفری شکل گرفت که پیش از آن، ایران در سازوکار اجلاس «بن» به منظور حل و فصل موضوع افغانستان و بازگشت صلح و ثبات به کابل با آمریکا همکاری کرده بود. محمد جواد ظریف وزیر خارجه سابق ایران در همین رابطه می‌گوید: اگر حمایت‌های سردار سلیمانی نبود امکان نداشت در مذاکرات بن برای صلح افغانستان به توفیقاتی دست یابیم.
همکاری با ایران برای «واشنگتن دی سی» کافی نبود. با تشدید تهدیدات روزافزون آمریکایی‌ها بویژه محور شرارت خواندن ایران توسط جرج دبلیو بوش، سازوکار منطقه‌ای ایران با طراح اصلی اش، فرمانده نیروی قدس سپاه، به «موازنه تهدید» علیه ایالات متحده روی آورد. ایالات متحده در نظر داشت با طرح‌هایی، چون خاورمیانه بزرگ و خاورمیانه جدید، تغییر حکومت در کشور‌های غیرهمسو و محاصره آنها، کنترل موثری بر منطقه اعمال کند؛ بنابراین استقرار نیرو‌های نظامی ایالات متحده در نوار مرزی ایران به عنوان نقطه برتری آمریکا در دوران پسا جنگ سرد، آنتی‌تز خود را ایجاد کرد و جبهه مقاومت متولد شد.
راهبرد نظری «موازنه تهدید» در شرایطی بعد از جنگ سرد توسط «استفن والت» محقق رئالیست آمریکایی پایه گذاری شد که اعتبار نظریه «موازنه قدرت» که می‌توانست دوران جنگ سرد و نظام دوقطبی را تبیین و تفسیر کند، با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و به تبع آن پایان سیستم دوقطبی مخدوش شد.
تثبیت آمریکا به عنوان قدرت فائقه جهانی که امکان شکل‌گیری هرگونه موازنه‌ای در برابرش به عنوان قدرت هژمون را از دیگر بازیگران سلب می‌کرد، سبب پیدایش «موازنه تهدید» شد. موازنه تهدید یک رویکرد محدودتر در مقایسه با راهبرد موازنه قدرت است که یک رویکرد وسیع و شامل است.
بر مبنای رویکرد موازنه تهدید، دولت‌ها اگرچه از قدرت بلامنازع آمریکا نگرانند، اما نه به قدرت این کشور، بلکه به تهدید آن واکنش نشان می‌دهند. این تهدید از حاصل عملکرد 4 رکن «قدرت انبوه، نزدیکی جغرافیایی، توان تهاجمی و نیات تجاوزکارانه» ناشی می‌شود.
در سال‌های حضور نظامی آمریکا در منطقه، خروج رژیم صهیونیستی از غزه در سال 2005، جنگ 33 روزه حزب الله لبنان با اسرائیل در سال 2006 و جنگ 22 روزه مقاومت فلسطینی با اسرائیل در غزه در سال 2008، به عنوان نخستین تجارب نظامی – امنیتی جبهه مقاومت در شکل نوین خود، نشانه‌های آشکاری از تفوق این محور بر ایالات متحده نمایان کرد.
این ارکان چهارگانه از سال 2002 در برابر ایران شکل گرفته بود. عناصر نزدیکی جغرافیایی، قدرت انبوه و توان تهاجمی با حضور سنگین نظامی آمریکا در افغانستان و عراق در قالب حضور بیش از 500 هزار سرباز آمریکایی با انباشت کم سابقه‌ای از تسلیحات جنگی در چند کیلومتری مرز‌های ایران و در نهایت عنصر نیت تجاوزکارانه که در مواضع دولت بوش علیه ایران نمایان شده بود، واکنش تهران را در اتخاذ راهبرد «موازنه تهدید» اجتناب ناپذیر می‌کرد.
اینگونه شد که طراحی سازوکار محور تازه متولد شده مقاومت به رهبری سردار سلیمانی به تهدیدات ایالات متحده در مرز‌های جغرافیای خود عکس العمل نشان داد. حاصل این زورآزمایی چند ساله زمینگیر شدن ایالات متحده در عراق و افغانستان بود.
این 2 کشور خاورمیانه‌ای برای آمریکایی‌ها به کابوسی بدل شده بود که تداعی کننده شکست ویتنام و فرار از «سایگون» بود. این کابوس تا جایی در جامعه آمریکایی رسوب کرده بود که سال 2008 باراک اوباما تنها با شعار CHANGE (تغییر سیاست‌های خاورمیانه‌ای دولت بوش) و وعده خروج از افغانستان و عراق توانست آرای مردم آمریکا را جلب کرده و چهل وچهارمین رئیس جمهور آمریکا شود.
در سال‌های حضور نظامی آمریکا در منطقه، خروج رژیم صهیونیستی از غزه در سال 2005، جنگ 33 روزه حزب الله لبنان با اسرائیل در سال 2006 و جنگ 22 روزه مقاومت فلسطینی با اسرائیل در غزه در سال 2008، به عنوان نخستین تجارب نظامی – امنیتی جبهه مقاومت در شکل نوین خود، نشانه‌های آشکاری از تفوق این محور بر ایالات متحده نمایان کرد.
در ادامه، وقوع بیداری اسلامی فراگیر در منطقه به شکل انقلاب‌هایی که بهار عربی خوانده می‌شود، پیروزی سوریه در یک جنگ سهمگین منطقه ای، ظهور مقاومت عراق، برآمدن یمن به عنوان یک قطب قدرت در منطقه، خروج آمریکا از افغانستان و کاهش حضور نظامی ایالات متحده در خاورمیانه، رخداد‌هایی بوده اند که با برتری محور مقاومت پیش رفت. عملیات پیچیده «طوفان الاقصی» با طراحی مبارزان فلسطینی و ضربه به بازدارندگی اسرائیل و سپس اقدامات هماهنگ نظامی مقاومت علیه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه، آخرین دستاورد مقاومت شبکه‌ای شده است.
سردار سلیمانی به این شکل توان تهاجمی و منابع آمریکا را مستهلک کرده و قدرت هژمون را به چالش کشید. با گذشت دو دهه از تشکیل محور مقاومت، حالا این شبکه منسجم تلاش می‌کند الگو‌های امنیتی غرب آسیا را بازتعریف و روند‌های سیاسی-نظامی را بازطراحی کند. مقاومت حالا صاحب یک دستورکار شده است تا با آن سرتاسر منطقه را سامان بخشی کند.
منبع: ایرنا
باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/819698/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیانیه شورای عالی انقلاب فرهنگی درحمایت از دانشجویان آمریکایی

رفتار پلیس با دانشجویان آمریکایی ادعای دروغین آزادی بیان در این کشور را نشان داد

دانش‌آموزان زمینه ساز آزادی زندانیان جرایم غیر عمد شدند

پلمب یک واحد قصابی به دلیل عدم رعایت ضوابط بهداشتی در رامهرمز

سکه‌های حراج مرکز مبادله کاملا استاندارد بانک مرکزی است

دانش‌آموزان 3 زندانی جرایم غیر عمد را آزاد کردند

حمله جدید حزب الله به مواضع نظامیان صهیونیست

انتقاد شدیدالحن از حکم اعدام توماج | کسانی عمدا حیثیت نظام را بر باد می‌دهند؟

حمایت دانشگاه علوم پزشکی آبادان از دانشجویان آمریکا و مردم غزه

لزوم حمایت شوراها از شهرداران/ نفوذ از بیرون سبب ایحاد اختلاف در شورا می‌شود

دانش‌آموزان بدهی 3 زندانی جرایم غیرعمد را پرداخت کردند

فیلم| تجمع دانشگاهیان بجنورد در حمایت از دانشجویان آزادی‌خواه آمریکا

تغییر زیاد در مدیریت شهری آسیب‌ جدی به شهر وارد می‌کند

قلعه خواجه لرزید

پیکر مطهر پدر شهیدان بابایی ملکشاه در بابل تشییع شد

چشم‌انداز روشن توسعه همکاری نفتی ایران و آفریقا طی 2 دهه آینده

رویکرد مثبتی را در بهینه‌سازی مصرف گاز در دولت سیزدهم شاهد هستیم

ربات صنعتی ایران ساخت با هفت درجه آزادی طراحی شد

ربات صنعتی ایران ساخت با هفت درجه آزادی تولید شد

حمله به رفح دور اما نزدیک!

بیش از 50 مربی و معلم خوزستانی با رهبری دیدار می‌کنند

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1403/02/09

سکه‌های حراجی مرکز مبادله استاندارد است؟

تجمع دانشجویان همدانی در حمایت از آزادی خواهی دانشجویان جهان

بیشترین نرخ بیکاری متعلق به این استان کردنشین است

کیش با کسب بالاترین امتیاز در4 شاخصه سرمایه گذاری، صادرات، بهبود فضای کسب و کار و ارزش تولیدات برتر شد

خواندن داستان جالب مولوی به نام کودکان مکتبی

خواندن شعر انگیزشی و زیبا از اقبال لاهوری

روحانی اصولگرا: مردم نباید در طول دوران خدمت نمایندگان را به حال خود رها کنند

نظر کوشکی درخصوص انتخاب رئیس مجلس آینده

مهدی آیتی: تندروها در مجلس آینده با قالیباف معامله می‌کنند نه رقابت

چهره ها/ عکس دیده نشده از زوج عاشق سریال «نون خ»

دلیل استقبال تماشاگران ایرانی از «مست عشق» فاش شد

جدایی بهتاش از نقی!

من به دخترت اعتماد کردم ولی اون به من خیانت کرد!

آنونس تازه ترین قسمت از سریال افعی تهران

دیالوگ سینا مهراد در شادروان

«اردلان» به «مریم» پناه می برد

معرفی داوران بخش سینمای «اقوام»؛ از نیکی کریمی تا حامد بهداد

تکامل کووید در درون بدن مردی هلندی!

ساخت ماده پلیمری دوبعدی که عملکردی شبیه به گرافن دارد

دستگیری یکی از معاونان سابق منطقه آزاد اروند

تجمع بازنشستگان کارگری در شوش

پلمب یک واحد قصابی به‌دلیل عدم رعایت ضوابط بهداشتی در رامهرمز

بیش از 50 مربی و معلم خوزستانی با رهبر انقلاب دیدار می‌کنند

تلاش پزشکان سپاهان برای حضور اسدی برابر پرسپولیس

اوسمار حافظه بازیکنان پرسپولیس را فرمت کرد

بوکایو ساکا: هر چقدر می‌خواهید روی من خطا کنید!

گل اول ایران به تایلند توسط مهدی کریمی

رفع محرومیت مختاری و حضور فرنگی‌کار ایران در تمرینات