پیام خوزستان

آخرين مطالب

گشت و گذاری در شهر تاریخی تون مقالات

گشت و گذاری در شهر تاریخی تون
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان -   مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی "تون" گفت: شهر تاریخی تون دارای پنج محله به نام‌های تالار، سادات، میدان، عنبری و سردشت بوده است که متأسفانه بخش‌های زیادی از این محله‌ها در زلزله شهریورماه سال 1347 تخریب شد.
اقدس کرم‌پور در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: شهر تاریخی "تون" فردوس از جمله شهرهای اوایل دوره اسلامی در سرزمین خراسان بزرگ محسوب می‌شود.
کرم پور با اشاره به اینکه نشانه‌های استقرار در سمت جنوب تپه چنجه شهر فردوس حکایت از سابقه‌ای چهار هزار ساله یعنی، دوران مفرغ دارد، ادامه داد: از محوطه‌ سرتخت باغستان نیز به عنوان سایتی نوسنگی می‌توان نام برد.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی "تون" اظهار کرد: شهر تاریخی "تون" از جمله شهرهای اوایل دوره اسلامی در سرزمین خراسان بزرگ محسوب می‌شده که از بافت شهری برخوردار و دارای کهندژ، شارستان و حصار و بارو بوده به طوری‌که با وسعت 90 هکتاری خود بیش از 30 اثر تاریخی برجسته را در خود جای داده است.
وی بیان کرد: این شهر همانند همه شهرهای دوران اسلامی و برگرفته از معماری مناطق کویری و با مصالح آجر، خشت و گل و کاهگل بنا شده به طوری‌که هسته اصلی شهر را ارگ قدیمی (کهندژ) فراگرفته و محلات و بناها در اطراف آن ایجاد شده‌ است.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی "تون" تصریح کرد: شهر تون دارای پنج محله به نام‌های میدان، سادات، طالار، عنبری و سردشت بوده که هر محله به صورت جداگانه دارای آب انبارها، حمام‌ها و مساجد مختص به خود بوده است.
کرم‌پور بیان کرد: پیرامون شهر برج و بارویی بوده که تنها با 5 دروازه امکان رفت و آمد به شهر میسر می‌شده و بیرون از شهر باغات و مزارع قرار داشته‌ است.
وی یادآور شد: عناصر معماری که شهر تون را تشکیل می‌دهند شامل مساجد و بقاع متبرکه ، مدارس علمیه، راسته بازار و کاروانسراها، حمام‌ها، آب انبارها، برج و بارو، خانه‌های قدیمی، معابر و کوچه‌ها و قبرستان‌ها است که هر کدام دارای ویژگی‌ها و شاخص‌های معماری خاص خود است.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی تون تصریح کرد: از شاخص‌ترین آثار شهر تون نیز می توان به مسجد کوشک، مسجد جامع، مدارس علمیه و راسته بازار و خانه‌های قدیمی اشاره کرد.
کرم‌پور بیان کرد: مسجد کوشک با داشتن کتیبه‌ای به سال 554 هجری قمری ساخت بنا را تا دوره سلجوقی به عقب می‌برد، از سویی مسجد دارای طاق‌هایی است که به تقلید از سبک ساسانی و با ستون‌های قطور و متناسب با طاق‌ها است که دوره ساخت بنا را به سده‌های نخست اسلام می‌رساند.
وی تصریح کرد: فرم و اندام‌واره‌های مسجد هم پایه مساجدی چون تاریخانه دامغان است که لایه‌های متعدد گچ بر دیواره‌ها نیز نشان از تحولات فراوان دارد که بر شالوده بنای مسجد کوشک گذشته شده که این مسجد در کنار دروازه قاین شهر تون بنا شده است. همچنین مسجد جامع فردوس در مرکز شهر تون واقع است و امروزه در قسمت جنوب شرقی بافت شهر فردوس جای دارد.
کرم‌پور بیان کرد: مسجد جامع تون از مساجد دو ایوانی است که زلزله‌ای در اوایل قرن ششم هجری بنای اصلی آن را ویران می‌کند و آنچه از مسجد بر جای مانده ایوان قبله و شبستان‌های تابستانی و زمستانی در اضلاع شمالی و جنوبی است.
وی تصریح کرد: ضلع ایوان قبله، اصیل‌ترین ضلع به لحاظ سابقه تاریخی است که با مقایسه آجرنما و نوع اجرای طاق و تویزه ایوان آن با ایوان و نقشه مسجد جامع زوزن، به دوره خوارزمشاهیان نسبت داده می‌شود. مسجد جامع فردوس یک مسجد دو ایوانی سبک خراسانی بوده و بنای آن مربوط به قرون پنجم و ششم هجری قمری است.
کرم‌پور بیان کرد: امامزادگان سلطان محمد و سلطان ابراهیم (ع) دوتن از نوادگان امام موسی کاظم (ع) هستند که در محله سادات شهر فردوس آرمیده‌اند، بنای آرامگاه به دوران تیموری تعلق دارد و با وجود گذر زمان و بروز زلزله‌های متعدد هنوز زیبایی و شکوه خود را حفظ کرده است.
وی یادآور شد: مدرسه علیا از جمله مهم ترین مدارس چهارایوانی است که در دوره صفویه احداث شده و تا پیش از زلزله 1347 مورد استفاده طلاب بوده است. پشت ایوان ورودی، هشتی واقع شده که در ضلع شرقی هشتی مدرس (محل تدریس) به شکل هشت ضلعی و پوشش گنبدی و در ضلع غربی آن، مسجد (نمازخانه) با تزئینات زیبای مقرنس قرار دارد.
کرم‌پور افزود: ورودی حیاط مدرسه در اضلاع شمال شرقی و شمال غربی هشتی است و در مرکز حیاط، گودال باغچه‌ای هشت ضلعی قرار دارد و مدرسه دارای چهار ایوان بوده و در سه ضلع آن حجره‌های طلاب ساخته شده‌ است.
وی بیان کرد: مدرسه حبیبیه در اوایل دوره صفویه (911 هجری قمری) ساخته می‌شود که در محله میدان واقع شده است و بانیان ساخت آن میرزا حبیب الله امانی و علاء الدین تونی بودند. برای این مدرسه املاک و آسیاب‌هایی وقف شده بود که از درآمد آنها مدرسه اداره می‌شود.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی تون تصریح کرد: این مدرسه دارای فضای جلوخان، هشتی، راهرو، حیاط و فضای مدرسه، مسجد و حجره‌های طلاب است البته نکته حائز اهمیت در معماری این مدرسه این است که در تمام فصول سال هر وقت تمام صحن مدرسه را آفتاب فرا گرفت آن زمان، ظهر شرعی است.
وی یادآور شد: حمام‌ها نیز از شاخص‌های معماری شهر تون است که هر محله برای خود حمامی برای ساکنان داشته که عموماً در کنار مساجد قرار داشته که از جمله حمام‌های شهر تون می‌توان به حمام سردشت، خیروز، جهانیار، زال و کوشک اشاره کرد.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی تون گفت: حمام سردشت را بر اساس شواهد معماری دوره تاریخی آن متعلق به دوران صفویه می‌دانند که به علت قرارگیری در محله‌ای به همین نام، معروف شده است.
کرم‌پور اظهار کرد: این حمام یکی از اماکن زیبا و در نوع خود جالب و دیدنی است، اصول ساخت و عناصر تشکیل دهنده حمام‌ها یکی است و حمام سردشت نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی با بیان اینکه حمام شامل سردر ورودی، دهلیز، بینه، سربینه، میان‌در، گرمخانه، خزینه، تون(گلخن) و هیزم‌دان (خارخانه) است، تصریح کرد: در برخورد اول با این بنا، پهنه وسیعی از گنبدهای در خاک خزیده با نورگیرهای دایره‌ای شکل‌شان خود نمایی می‌کند، حمام دارای دو ورودی است که یکی از آنها در جبهه شمال‌غرب و دیگری در جنوب‌غرب قرار دارد، از آنجا که سیه باد از بادهای دائمی این منطقه است و در اکثر اوقات موجب سرما می‌شود، ورودی اولیه که در شمال‌غرب قرارداشته در اواخر دوره پهلوی مسدود و به جبهه جنوب غرب منتقل شده است.
وی با اشاره به قدمت و نوع ساخت حمام جهانیار یادآور شد: بنا به شواهد معماری موجود می‌توان دوره تاریخی آن را به صفویه نسبت داد که این حمام نیز به علت همجواری با مسجدی به همین نام معروف شده است.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی تون ادامه داد: مسجد جهانیار در زلزله سال 1347 بطور کامل تخریب شد اما حمام به علت قرارگیری در زیرزمین بیشتر سالم مانده است.
وی ادامه داد: شهر تاریخی تون دارای پنج محله به نام‌های تالار، سادات، میدان، عنبری و سردشت بوده است که متأسفانه بخش‌های زیادی از این محله‌ها در زلزله شهریورماه سال 1347 تخریب شد.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی تون اظهارکرد: محله سردشت نمادی از معماری شهری شهر تاریخی تون در فاصله بین قرن دهم تا سیزدهم است که از جمله بناهای شاخص به جای مانده در محله سردشت می‌توان به حمام سردشت، آب انبار سردشت و منازل تاریخی یاحقی، افراشته، صدرالسادات، کباری، بدیعی، مجد الاشراف، رسایی، یاحقی طبسی و معزی اشاره کرد و وجود هشتی، حیاط مرکزی، اتاق‌های متعدد، مطبخ خانه و هیزم دان، بادگیر و حوضچه آب از شاخص‌های اصلی خانه‌های تاریخی فردوس است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/750254/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دو خط کتاب/بیا زندگی کنیم!

ترقی: عِده و عُده قالیباف برای ریاست مجلس کم شده است

عضو هیئت رئیسه مجلس با جدایی ری از تهران مخالفت کرد

بیانیه شورایعالی انقلاب فرهنگی در حمایت از دانشجویان آمریکا

نماهنگ «نحن المنتقمون» منتشر شد/ یک موسیقی برای نمایش اقتدار

زمان پایان لیگ برتر فوتبال اعلام شد

اعلام برنامه 4 هفته پایانی لیگ برتر

اعلام برنامه 4 هفته پایانی لیگ برتر/ 11 خرداد پایان مسابقات

رسمی؛ اعلام برنامه هفته های 27، 28، 29 و 30 لیگ برتر

سامانه بارشی جان دوباره می‌گیرد / در کدام استان‌های کشور بارندگی خواهیم داشت؟

غوغای مولانا و شمس در سینماهای مشهد

رقابت فرهاد مجیدی و عمو پورنگ در یک مورد خاص!

شباهت یک فیلم ایرانی با پرونده قتل «بابک خرمدین»

کشف نشانه‌ای تازه در مریخ برای اثبات وجود موجودات فضایی

حداقل دستمزد کاهش پیدا کرد؛ حقوق چهار سال کارگر هم قیمت یک دستگاه جانشین پراید!

آتش‌سوزی در پتروشیمی آبادان مهار شد

22 نفر از عوامل درگیری و تیراندازی در هویزه دستگیر شدند

استقبال رئیس فرمول یک از انتقال همیلتون به فراری

گل اول تاتنهام به آرسنال روی اشتباه مهلک رایا توسط رومرو

رکوردشکنی سامیار عبدلی در شنا

کشف 100 هزار لیتر سوخت قاچاق در دو شناور صیادی

ما به انگلیس یا هر کشور دیگری درباره دخالت نظامی هشدار می‌دهیم

ثبت بیش از 2 میلیون و 600 هزار تردد بین استانی در خوزستان

نقاط حادثه خیز در خوزستان 50 درصد کاهش یافت

سکه‌های حراج شده از استاندارد‌های بانک مرکزی برخوردارند

صدور هشدار زرد وقوع گردوخاک در خوزستان

دستگیری 22 نفر از عاملان تیراندازی در هویزه

تأکید بر تعیین‌تکلیف تجهیزات و اقلام مازاد شرکت انتقال گاز

بیانیه شورای عالی انقلاب فرهنگی درحمایت از دانشجویان آمریکایی

رفتار پلیس با دانشجویان آمریکایی ادعای دروغین آزادی بیان در این کشور را نشان داد

دانش‌آموزان زمینه ساز آزادی زندانیان جرایم غیر عمد شدند

پلمب یک واحد قصابی به دلیل عدم رعایت ضوابط بهداشتی در رامهرمز

سکه‌های حراج مرکز مبادله کاملا استاندارد بانک مرکزی است

دانش‌آموزان 3 زندانی جرایم غیر عمد را آزاد کردند

حمله جدید حزب الله به مواضع نظامیان صهیونیست

انتقاد شدیدالحن از حکم اعدام توماج | کسانی عمدا حیثیت نظام را بر باد می‌دهند؟

حمایت دانشگاه علوم پزشکی آبادان از دانشجویان آمریکا و مردم غزه

لزوم حمایت شوراها از شهرداران/ نفوذ از بیرون سبب ایحاد اختلاف در شورا می‌شود

دانش‌آموزان بدهی 3 زندانی جرایم غیرعمد را پرداخت کردند

فیلم| تجمع دانشگاهیان بجنورد در حمایت از دانشجویان آزادی‌خواه آمریکا

تغییر زیاد در مدیریت شهری آسیب‌ جدی به شهر وارد می‌کند

قلعه خواجه لرزید

پیکر مطهر پدر شهیدان بابایی ملکشاه در بابل تشییع شد

چشم‌انداز روشن توسعه همکاری نفتی ایران و آفریقا طی 2 دهه آینده

رویکرد مثبتی را در بهینه‌سازی مصرف گاز در دولت سیزدهم شاهد هستیم

ربات صنعتی ایران ساخت با هفت درجه آزادی طراحی شد

ربات صنعتی ایران ساخت با هفت درجه آزادی تولید شد

حمله به رفح دور اما نزدیک!

بیش از 50 مربی و معلم خوزستانی با رهبری دیدار می‌کنند

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1403/02/09