پیام خوزستان

آخرين مطالب

خط انتقال گاز ششم سراسری زیر سایه پرچم ایران وزارت نفت

  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خط انتقال گاز ششم سراسری زیر سایه پرچم ایران، با تکیه بر توان و دانش متخصصان ایرانی و بهره‌مندی از کالای ساخت داخل احداث و راه‌اندازی شد تا سبب پایداری تامین گاز غرب کشور و تداوم صادرات گاز به عراق شود. این خط به‌زودی با حضور رئیس‌جمهوری افتتاح می‌شود.

فازهای پارس جنوبی، یکی پس از دیگری به بهره‌برداری می‌رسند. ظرفیت برداشت گاز از این میدان مشترک با قطر افزایش می‌یابد و ایران در این رقابت از کشور همسایه سبقت می‌گیرد. به موازات افزایش توانایی ایران در برداشت از میدان گازی پارس جنوبی، ظرفیت انتقال گاز به پالایشگاه‌های گازی چه در عسلویه و چه در دیگر پالایشگاه‌های گازی کشور نیز افزایش می‌یابد. شاهرگ‌های خطوط لوله فشار قوی انتقال گاز از بستر دریا و رودخانه و از میان شن‌های داغ کویر می‌گذرند تا آنچه از میدان‌های مشترک و غیر مشترک برداشت شده و با نام گاز طبیعی از پالایشگاه‌ها خارج می‌شود را به نقاط دور و نزدیک کشور برسانند.
خط لوله انتقال گاز اول سراسری در سال 1349 هجری شمسی از پالایشگاه بیدبلند به مقصد آستارا و به طول یک‌هزار و 105 کیلومتر احداث شد. ظرفیت این خط انتقال تنها 40 میلیون مترمکعب گاز در روز بود. 20 سال بعد خط لوله انتقال گاز دوم سراسری از پالایشگاه فجرجم تا قزوین و 10 سال پس از آن خط سوم سراسری از فجرجم تا رشت احداث شدند.
مبدا خطوط لوله انتقال گاز چهارم و پنجم سراسری در دهه 80، عسلویه بود که تا ساوه و آغاجاری ادامه یافت. نوبت به خط لوله انتقال گاز ششم سراسری رسید. سال 1387. عسلویه. میدان گازی پارس جنوبی. فازهای 9 و 10.

یک هزار و 208 کیلومتر برای احداث این خط لوله در نظر گرفته شد. پس از انجام مطالعات لازم و تامین منابع مالی و کالا، احداث خط لوله از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران آغاز شد. مقصد دهگلان بود. خطی به قطر 56 اینچ که باید روزانه 110 میلیون مترمکعب گاز را از جنوب تا شهر دهگلان در استان کردستان می‌رساند. خطوط لوله انتقال گاز چهارم و هشتم در کریدور شرقی و خطوط لوله انتقال گاز دوم، سوم و دهم در کریدور مرکزی مستقر شده بودند، اما برای کریدور غرب، خطوط لوله انتقال گاز پنجم، ششم و نهم طرح‌ریزی شدند. خط لوله انتقال گاز پنجم که احداث شده بود. خط لوله انتقال گاز نهم به آینده موکول شد و اما خط لوله انتقال گاز ششم...
احداث خط لوله انتقال گاز ششم سراسری آغاز شد. گرچه در سال‌های نخست، احداث این خط شتاب چندانی نداشت، اما از سال 92، جانی تازه یافت. بوشهر، خوزستان، لرستان، ایلام، کرمانشاه و کردستان، استان‌هایی بودند که برای گذر این خط انتخاب شدند. دیگر قرار نبود پای خارجی‌ها به میان بیاید. جوانان ایرانی گرد آمدند. سازندگان تجهیزات آستین‌ها را بالا زدند. محصولات ذخیره شده در انبارهای شرکت ملی گاز ایران چک شد تا هر آنچه لازم بود به میدان بیاید.

حسن منتظر تربتی از سال 94 مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران بود، همان شرکتی که صفر تا صد احداث و تحویل همه طرح‌های صنعت گاز را به‌عهده دارد. تربتی می‌گفت: کارکنان گاز در بیابان‌ها و زیر آفتاب داغ، با جدیت کار می‌کنند تا این خط لوله زودتر به سرانجام برسد. هیچ کسی حواسش به آنها نیست. هیچ کسی کار آنها را نمی‌بیند و نمی‌داند چه زحمتی می‌کشند تا این خطوط ساخته شوند و در کمال ایمنی و سلامت گاز را به مقصد برسانند. راست هم می‌گفت.
رضا رستمی، عکاس شانا برای تهیه گزارش تصویری از مراحل ساخت خط ششم سراسری عازم دزفول شد. آذرماه 96. می‌گفت عکاسی را در یکی از سخت‌ترین شرایط انجام داده در حالی که تا زانو در گل و لای فرو رفته بود. کار و زحمت همه کارگران و مهندسان خط ششم دست مریزاد داشت.

خط لوله انتقال گاز ششم باید از عمیق‌ترین بستر رودخانه‌های خروشان کارون، دز، کشکان، زال و سیمره و نیز از رشته کوه‌های سربه‌فلک کشیده زاگرس عبور می‌کرد. وجودش برای آبروی کشور حیاتی بود. ما قرارداد صادرات گاز به عراق را امضا کرده بودیم. در شرایطی که هیچ کسی چشم دیدن موفقیت‌های این سرزمین را در خاورمیانه نداشت و صادرات حتی یک بشکه نفت یا حتی یک مترمکعب گاز برای خیلی‌ها گران تمام می‌شد، ما باید گاز را برداشت، پالایش، منتقل و صادر می‌کردیم تا بگوییم که هستیم و می‌توانیم.

رمضانعلی سنگدوینی، مجری طرح خط لوله انتقال گاز ششم سراسری آن روزها را پر از استرس و آرامش می‌گذراند. استرس از لزوم تکمیل به‌موقع کار و آرامش به سبب خیال آسوده‌ای که داشت. خیالش آسوده بود از همت جوانان، از تخصص مهندسان، از تلاش کارگران، از تامین منابع مالی، از حمایت مدیران و می‌دانست به زودی مردم غرب کشور نیز زمستان را بی‌دغدغه خواهند گذراند.
سنگدوینی می‌گفت: برای ساخت خط لوله انتقال گاز ششم به سرمایه‌گذار خارجی هیچ نیازی نداریم. اعتبار این طرح با تکیه بر توان سرمایه‌گذاران داخلی تامین شده و بزرگ‌ترین قرارداد سرمایه‌گذاری در میان پروژه‌های شرکت ملی گاز ایران است که در قالب BOT به ثمر نشسته و الگویی موفق در جذب سرمایه بخش خصوصی را پیش‌روی تصمیم‌گیران این عرصه قرار داده است، با وجود محدودیت‌ها، خط ششم مطابق با بهترین استانداردهای جهانی و بالاترین کیفیت اجرا می‌شود.
خط لوله انتقال گاز ششم از بستر رودها و کوه‌های بزرگ با سختی عبور کرد و در مسیر پیشرفت خود با موانع فراوان روبه‌رو شد، عبور دادن خط لوله از بستر رودخانه کار بسیار دشواری بود، در اجرای طرح‌های احداث خطوط لوله، زمانی که خط به رودخانه می‌رسد حق عبور از آب شیرین را ندارد، اما برای رسیدن به هدف، برای نخستین بار در کشور با احداث پل روگذر این خط از رود کارون عبور کرد. بر اساس نظر کارشناسان و مجریان طرح، تا آن زمان در ایران این حجم از کار در چنین شرایطی تجربه نشده بود.

برای عبور خط لوله از رودخانه، ترانشه‌ای به طول 220 و ارتفاع 80 متر ایجاد شد که حجم ترانشه برداشته شده به یک میلیون متر مکعب می‌رسید. (ترانشه به فرورفتگی‌های مصنوعی یا طبیعی در سطح زمین گفته می‌شود که ژرفای آن‌ها از پهنایشان بیشتر و پهنای آن‌ها از طولشان بسیار کمتر است.)
در ابتدا قرار بود مسیر لوله به صورت HDD از بستر رود کارون عبور کند که به دلیل سنگی بودن بستر کارون این برنامه میسر نشد بنابراین تصمیم گرفته شد تا خط به صورت هوایی از روی پل عبور داده شود. بر این اساس عرشه فلزی به طول 180 متر و وزن 540 تن ساخته شد تا خطوط ششم و نهم سراسری از روی این عرشه عبور کنند.

وجود مشکلاتی از این قبیل به همراه موضوع تحصیل اراضی که در آن زمان مانعی برای ادامه اجرای طرح به شمار می‌آمد، سبب طولانی و دشوار شدن احداث خط ششم سراسری شده بود، با این وجود احداث خط به سرانجام رسید.
«خط ششم سراسری آماده بهره‌برداری است.» این تیتر در دی‌ماه 96 منتشر شد. حمیدرضا عراقی، مدیرعامل وقت شرکت ملی گاز ایران، از تزریق گاز اولیه بخشی از این خط در زمستان سال 96 خبر داد و اعلام کرد که این کار با هدف رفع نقص یا ایراد احتمالی انجام می‌شود.
100 کیلومتر باقی‌مانده از خط ششم سراسری نیز تا ابتدای تیرماه 97 ساخته و تزریق گاز شد. با راه‌اندازی کامل این خط، ظرفیت انتقال گاز کشور به 850 میلیون مترمکعب در روز رسید. احداث ایستگاه‌های تقویت فشار گاز و انشعابات خط لوله انتقال گاز ششم سبب شد تا در زمستان‌های 96 و 97، مردم شهرها و روستاهای غربی که به شبکه گاز متصل شده بودند بدون قطع یا افت فشار گاز از این نعمت الهی برخوردار شوند.
از آن زمان تاکنون، خط ششم وظیفه خود در انتقال گاز را به خوبی انجام می‌دهد. سعید توکلی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران معتقد است در صورتی که ایستگاه‌های تقویت فشار گاز خط ششم سراسری راه‌اندازی شوند تاثیر بسزایی در انتقال مطلوب و پایدار گاز خواهند داشت.
به گفته بهزاد محمدی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، استفاده از ظرفیت خط لوله انتقال گاز ششم سراسری در انتقال این سوخت پاک به عنوان خوراک پتروشیمی‌ها در توسعه فاز دوم منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر نیز تاثیری بسزا دارد.
سرانجام در هفته‌ای که گذشت، حسن منتظر تربتی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از فرارسیدن زمان افتتاح رسمی خط لوله انتقال گاز ششم سراسری با حضور رئیس‌جمهوری خبر داد و گفت: خطوط محور غرب کشور یعنی دو خط لوله انتقال گاز ششم و نهم سراسری امسال با پنج ایستگاه تقویت فشار گاز با حضور رئیس‌جمهوری به بهره‌برداری رسمی می‌رسد که هم سبب پایداری صادرات گاز و هم موجب پایداری تامین گاز داخل کشور می‌شوند.

بهرام صلواتی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درباره خط ششم سراسری می‌گوید: با توجه به اینکه خط لوله انتقال گاز ششم سراسری ظرفیت انتقال گاز روزانه 110 میلیون متر مکعب را از پارس جنوبی به استان‌های غرب کشور دارد موفق شده است یکی از اهداف اصلی کشور برای بازیگری در عرصه تجارت جهانی گاز را نیز محقق کند به گونه‌ای که از سال 97 تاکنون بیش از 2 میلیارد مترمکعب گاز از ایستگاه شلمچه به کشور عراق صادر شده است.
به گفته صلواتی، اشتغال‌زایی یکی از دستاوردهای حین اجرای این پروژه بوده زیرا صفر تا صد این طرح با اتکا به توانمندی‌ها و نبوغ متخصصان، مشاوران، پیمانکاران و سازندگان داخلی به ثمر نشسته است. در زمان اجرای خط ششم سراسری برای بیش از پنج هزار نفر شغل مستقیم ایجاد شده و رونق کسب و کار در صنایع فولاد، شیرسازی، ابزار دقیق و خدمات حمل و نقل و ماشین‌آلات در منطقه غرب کشور را به همراه داشته است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران هزینه اجرای خط لوله ششم سراسری را بیش از 30 هزار میلیارد تومان عنوان می‌کند و با موفق توصیف کردن سرمایه گذاری به روش BOT در این پروژه، از احداث پنج ایستگاه تقویت فشار گاز روی خط ششم در محدوده شهرستان‌های دیلم، بیدبلند، اهواز، حسینیه و کوهدشت خبر می‌دهد و می‌گوید: 5 ایستگاه کنترل فشار گاز نیز در محل‌های شلمچه، دهلران، کوهدشت، بیستون و دهگلان نصب شده و هفت عدد لانچر-ریسیور نیز در طول خط ششم سراسری نصب شده است تا شرکت انتقال گاز در مواقع مورد نیاز به ویژه فصل زمستان بتواند نسبت به پاکسازی خطوط اقدام کند.

خط لوله انتقال گاز ششم سراسری در کنار خط لوله انتقال گاز نهم سراسری که آن هم با تلاش، جدیت، تخصص ایرانی و کالای داخلی ساخته می‌شود مهر تاییدی بر بالا نگه داشته شدن پرچم ایران است تا بگوییم وقتی می‌خواهیم، می‌شود و می‌توانیم.
فاطمه شعبانی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/132991/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بهار کتاب آغاز شد؛ گشایش درهای نمایشگاه بین‌المللی به روی مردم

«باران کوثری» سه داستان کوتاه را برای نابینایان روایت کرد

پاسخ هر گونه سؤالات در تاریخ نهفته است

ارزیابی امیرعبداللهیان از سفر گروسی به ایران

بهادری جهرمی: راهکار «دیده‌شدن»، فضاسازی رسانه‌ای علیه دولت نیست

پاسخ وزیر کشور به آخرین خبر درخصوص دور دوم انتخابات

ادعای دو عضو کنگره آمریکا درخصوص علت تعلیق مجوز امنیتی نماینده پیشین بایدن در امور ایران

رئیس عقیدتی سیاسی وزارت دفاع: دشمنان جرأت تعرض به ایران اسلامی را ندارند

اجرای طرح زنجیره ماهیان گرمابی و خاویاری در خوزستان

عادی بودن وضعیت روستاهای حاشیه رودخانه دز در مقطع اهواز

یکی از اعضای شورای شهر بندر ماهشهر بازداشت شد

وضعیت روستاهای حاشیه دز در اهواز تحت کنترل است

دستگیری قاتلی که 3 عضو خانواده‌اش را در مریوان کُشت!

ضدعفونی کمباین‌های مهاجر در هندیجان

هاآرتص: عملیات رفح اسرا را باز نمی‌گرداند

دستگیری قاتل در عملیات ضربتی پلیس

جنگ بهنمیر و سالوادور در اطراف اهواز! (عکس)

کاهش قیمت ها در بازار طلا و سکه؛ نیم و ربع سکه چند شد؟ | جدول قیمت ها

متوسط سالانه ساخت راه آهن در کشور

درمان ضد انگلی بیش از 9 هزار راس دام سبک در اندیمشک

ادامه نبرد سنگین مقاومت فلسطین با ارتش اسرائیل در رفح

اذعان ارتش رژیم صهیونیستی به ناکامی برابر مقاومت فلسطین

«جان سوینی» وزیر اول اسکاتلند شد

ادامه نبرد سنگین مقاومت فلسطین با ارتش اسرائیل در رفح/ دور جدید مذاکرات آتش‌بس امروز برگزار می‌شود

آزادی زندانی با پاداش آخر خدمت یک فرهنگی در شهرستان دشتی

اذعان ارتش اسرائیل به ناکامی برابر مقاومت فلسطین

روز عجیب شورای ششم؛ گریه چمران برای وحدت!

حمایت ویژه از ورزشکاران المپیکی و پارالمپیکی خوزستان

صعود استقلال خوزستان به لیگ برتر فوتبال جوانان

قرعه کشی لیگ دسته یک کشتی آزاد با حضور 2 تیم مازندرانی

واکنش یک منتقد به ماجرای شکایت آموزش و پرورش از سریال «افعی تهران»

اون دختر داره سقوط رو تجریه می‌کنه

چهره ها/ «هادی چوپان» مهمان شاه خراسان بود

قصه «افعی تهران» مخاطب را جذب خودش کرده است

سکانس توهین به معلم که سریال «افعی تهران» را به دردسر انداخت!

«گیج‌گاه» برنده جایزه کره جنوبی شد

تازه‌ترین نظریه توطئه؛ ما دو خورشید داریم که دومی پشت اولی پنهان شده!

به مناسبت سالروز درگذشت دانشمند و جغرافی‌دانِ قرن چهاردهم، عبدالرزاق بغایری

شاید حیات بیگانه در حلقه‌های زحل یا مشتری پنهان شده باشد

فرمانداری اهواز: از تردد و توقف کنار رودخانه دز خودداری کنید

خوزستان، آماده ‌برگزاری دور دوم انتخابات مجلس

اکران مستند سینمایی "چهره پرداز" در سینما لبخند کیش

بخش خصوصی به "کیش" امید بسته است/ سادات نجفی: جزیره کیش می تواند نقش موثری در صنعت پخش ایفا کند

نقشه مرگبار یک قاچاقچی برای انتقال شیشه به زندان

قتل زن جوان تهرانی به خاطر سفره 15 روزه عید نورزو

جنایت هولناک جوان 22 ساله در خانه مجردی دایی اش

بازداشت شهردار مرند با اتهامات مالی

حماس تنها مخالف توافق آتش بس را معرفی کرد

هوادار تنه به تنه پرسپولیس و استقلال در لیگ!

خبرنگار فرانسوی امباپه را با خاک یکسان کرد!