پیام خوزستان
کاهش 44 درصدی آورد پشت سدهای خوزستان
دوشنبه 4 مرداد 1400 - 21:15:35
پیام خوزستان -

پیام خوزستان


به گزارش خبرگزاری فارس از اهواز، فرهاد ایزدجو مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان در جمع خبرنگاران، از کاهش منابع آب استان در سال جاری خبر داد و اظهار کرد: برخلاف بسیاری از استان‌ها، 90 درصد منابع آب استان خوزستان از آب‌های سطحی تامین میشود و در این شرایط وقتی رواناب‌ها بر اثر کاهش بارندگی کم میشوند، خیلی زود این کاهش بر روی منابع آب استان اثر میگذارند.
وی افزود: آورد حوزه‌های آبریز استان خوزستان از 10 میلیارد مترمکعب تا 50 میلیارد مترمکعب بسته به خشکسالی یا ترسالی در حال تغییر است.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان متوسط آورد سالانه استان خوزستان را 30 میلیارد مترمکعب عنوان کرد و گفت: وقتی که یک سیستم منابع آب بخواهد در حال تعادل قرار بگیرد باید میزان منابع با مصرف در تعادل باشد.وقتی این توازن بهم بخورد، ناپایداری منابع آب اتفاق می‌افتد.
وی ادامه داد: در سال‌های نرمال میزان منابع با میزان مصارف برابر است و مشکل خاصی پیش نمی‌آید. اما در سال جاری حدود 44 درصد آورد آب پشت سدها کاهش پیدا کرد و حدود 10 میلیارد مترمکعب نسبت به وضعیت نرمال کمبود ایجاد شد. در این شرایط قاعدتا باید کمبودی به مصارف اعمال شود.
فرهاد ایزدجو به وظایف سدها نیز اشاره و تصریح کرد: سدها بطور معمول این وظیفه را بر عهده دارند که آب را در فصول پر آب ذخیره می‌کنند و در فصول کم آب، برحسب نیاز پایین دست، آب را رهاسازی میکنند و این تصور عمومی که سدها باید برای چند سال آب را نگهداری کنند، درست نیست.
وی بیشترین میزان مصرف آب را در بخش کشاورزی عنوان و اذعان کرد: طبق قانون حقابه محیط زیست بر حقابه کشاورزی اولویت دارد اما خواست کشاورزان تقدم کشاورزی است. حدود 70 درصد محصولات کشاورزی استان در فصل پاییز و زمستان اتفاق می‌افتند و کشت تابستانه حدود 30 درصد محصولات کشاورزی را تامین میکند.
ایزدجو بیان کرد: در سالی که گذشت و با تلاش‌های صورت گرفته شده آب مورد نیاز 70 درصد محصولات کشاورزی استان خوزستان در پاییز و زمستان، بطور کامل تامین شد و بخشی از آب مورد نیاز کشت تابستان سال قبل هم در مهر ماه و آبان ماه تامین شد.
ذخایر سدهای خوزستان سه میلیارد و 852 میلیون متر مکعب است
وی در ادامه به مصوبه ممنوعیت کشت شلتوک در سال آبی جاری اشاره و عنوان کرد: در شورای کشاورزی و ستاد پیشگیری از خشکسالی استان بر مبنای منابع آب استان، برنامه ریزی لازم صورت گرفت و مصوب شد تا از کشت‌های پرآب مانند شلتوک جلوگیری شود. این مصوبه برای اجرا در اختیار فرمانداری‌ها و سایر دستگاه‌های ذیربط قرار گرفت و اطلاع رسانی گسترده‌ای هم در این زمینه صورت گرفت.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان به سوابق کشت شلتوک در خوزستان نیز اشاره کرد و گفت: مصرف آب شلتوک تقریبا سه و نیم برابر سایر گیاهان است و در هر هکتار 35 هزار مترمکعب آب مصرف میکند. با فرهنگ سازی‌هایی که صورت گرفته شد تا قبل از سال 98، میزان کشت شلتوک به 50 هزار هکتار رسیده بود که در سال آبی 98-97 با افزایش سطح کشت شلتوک در استان به میزان قابل توجه 200 هزار هکتار رسید و در سال بعد این عدد به 180 هزار هکتار رسید
وی به تلاش های صورت گرفته شده به منظور رعایت الگوی کشت مصوب نیز اشاره و اظهار کرد: با تلاش‌های بسیار توانستیم از کشت 30 هزار هکتار گیاه پرمصرف برنج جلوگیری کنیم و همچنین از آبگیری 10 هزار هکتار کشت گیاهان پرمصرف ممانعت بعمل آوردیم ولی بعلت نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری و تبعات اجتماعی احتمالی، روند برخورد با کشاورزان متخلف کند شد.
فرهاد ایزدجو تصریح کرد: این شرایط سبب شد تا بالغ بر 90 هزار هکتار از اراضی استان به زیر کشت شلتوک برود که برای تامین آن نیاز به سه میلیارد مترمکعب آب وجود دارد و این در حالی است که در شورای کشاورزی برای کشت‌های فصلی تنها 751 میلیون مترمکعب آب در نظر گرفته شده بود که یا باید به طرق مختلف از این کشت جلوگیری میشد و یا از آب کشت پائیزه استفاده میشد که در نهایت و با تصمیمات اتخاذ شده مبنی بر افزایش خروجی سدها،ما با کاهش منابع آبی در پاییز و زمستان روبرو خواهیم شد.
وی به سوابق کشت شلتوک در خوزستان نیز اشاره و عنوان کرد: مصرف آب شلتوک تقریبا سه و نیم برابر سایر گیاهان است و در هر هکتار 35 هزار مترمکعب آب مصرف میکند.
ایزدجو بیان کرد: به منظور تامین آب کشت پائیزه در حوضه کرخه باید از سد سیمره استفاده کنیم که کارکرد آن تنها تولید برق است و در صورت استفاده از آب سیمره 500 نیز مگاوات از ظرفیت برق کشور حذف می‌شود.
ایزدجو در پایان به ذخایر آب پشت سدهای استان تا پایان تیرماه نیز اشاره کرد و گفت: در کارون سه ،40 میلیون مترمکعب، سد شهید عباسپور 105 میلیون، گتوند علیا یک میلیارد و 850 میلیون مترمکعب، سد دز 583 میلیون مترمکعب،کرخه 745 میلیون مترمکعب، مارون 422 میلیون مترمکعب و سد جره نیز 83 میلیون مترمکعب آب ذخیره شده که سر جمع آن سه میلیارد و 852 میلیون مترمکعب است.
انتهای پیام/

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/307861/کاهش-44-درصدی-آورد-پشت-سدهای-خوزستان
بستن   چاپ