پیام خوزستان
تابانیوز: در مقابل شکایت از مخالفان انتقال آب کارون بایستیم
سه شنبه 23 مرداد 1397 - 12:36:56 AM
تابا نیوز
پیام خوزستان - اهواز - سایت خبری تابانیوز گزارشی با عنوان "در مقابل شکایت از مخالفان انتقال آب کارون بایستیم" به قلم سامان فرجی بیرگانی منتشر کرد.
حیدر علی عابدی نماینده اصفهان از جریان گفتمانی صدای پای آب شکایت کرده است، این جریان که محلی برای اطلاع رسانی و تبادل نظر فعالین زیست محیطی و مخالفان انتقال آب از سرچشمه های کارون به اصفهان و تفکرات سازه ای مدیریت کارون است، با طرح شکایت عجیب نماینده اصفهان تحت اتهام تشویش اذهان عمومی مواجه شده است.
این شکایت از آن لحاظ عجیب است که برابر قانون هر نماینده مجلس خود وکیل آحاد ملت فارغ از جغرافیا ومحل سکونت است ، لذا شکایت یک نماینده از موکل خود محل اعجاب وتاسف است.
همزمان با این طرح شکایت، پیامهایی در شبکه های اجتماعی خاص در خصوص حمایت از اقدام نماینده اصفهان در طرح شکایت از یوسف فرهادی بابادی از مدیران این جریان رسانه ای، که از ایشان به عنوان فردی قومگرا و تفرقه انگیز یاد شده است، منتشر می شود!
برای اطلاع از خاستگاه جریان گفتمانی صدای پای آب، ناگزیر از مرور تاریخچه مختصر مخالفت مردم چهارمحال و بختیاری و ساکنان زاگرس مرکزی با عملیات سازه ای و طرح های انتقال آب کارون هستیم.
تاریخچه مخالفت با انتقال آب
پیش از آنکه خشکی تالابها، منع کشت و ایجاد ریزگردها و آوارگی روستاییان که آثار طرح های انتقال آب کارون وسدسازی است، در خوزستان به یک بحران اجتماعی تبدیل شود، چهارمحال و بختیاری به دلیل مسایل منطقه ای خود، پیشانی مخالفت باطرح های انتقال آب سرچشمه کارون به کویر مرکزی بود.
کشاورزان، روستاییان و عشایر این استان به دلیل ارتباط ملموس با مصایب طرح های انتقال آب در مرحله احداث این طرح ها از جمله از دست رفتن مراتع عشایری، تخریب و تحدید جاده های ارتباطی و تخریب روستاهایشان در عملیات حفاری تونل ها و سدسازیهای مربوط به طرح های انتقال آب، از دهه شصت با این طرح ها مخالفت می ورزیدند.
مجری طرح های یاد شده در استان چهارمحال و بختیاری، سازمان آب منطقه ای اصفهان بود که به لحاظ اداری به مسئولین استانی هیچگونه پاسخگویی نداشت و تحت حمایت شدید نمایندگان و رجل سیاسی اصفهان در کابینه های مختلف و مستقل از حوزه ی اداری چهارمحال و بختیاری عمل می کرد.
با دقت در نطق های نمایندگان مجلس این استان به خصوص شهرهای فارسان وشهرکرد و مطالب رسانه ای در آن استان، می توان دریافت که افکار عمومی چهارمحال و بختیاری از دهه هفتاد نسبت به این طرح ها حساس بوده و واکنش نشان داده است، اما به دلیل ضعف اطلاع رسانی در آن دوره ها، مخالفتهای مردم چهارمحال وبختیاری راه به جایی نمی برد، و علی رغم آنکه هر دو استان چهارمحال و بختیاری و خوزستان از طرح های انتقال آب کارون به اصفهان متضرر می شدند اما هنوز آثار این طرح ها در زندگی روزمره مردم خوزستان تاثیر ملموسی ایجاد نکرده بود تا افکار عمومی را به جنبش بیاورد.
معدود مخالفتهای سطح نخبگانی این دو استان نیز هریک راه خود را می رفت و صداهای خرد البته راه به جایی نمی برد. اجماع نخبگانی و تشکیل جبهه واحدی از فعالیتهای مدنی بر علیه این طرح ها تا زمان پدیدار شدن آثار اجتماعی و زیست محیطی و شکل گرفتن رسانه های منطقه ای معطل باقی ماند.
خوزستان هم در مخالفت با انتقال آب فریاد زد
از میانه دهه هشتاد نقش دو رسانه منطقه ای هفته نامه سراسری زاگرس ایران و بعد از آن آژانس خبری ایبنانیوز در تبادل اخبار و اطلاعات و روشنگری نخبگانی دو استان نسبت به طرح های انتقال آب قابل توجه است.
خوشبختانه طی چندسال اخیر افکار عمومی در خوزستان نیز علیه این طرح ها بسیج شده است و عواملی همچون پویایی جامعه مدنی در خوزستان، تعدد و کثرت نمایندگان مجلس و خبرگان خوزستان، به جرات می توان اذعان کرد که فعالیتهای مدنی مخالفت با انتقال آب سرچشمه کارون و طرح های زیانبارسازه ای تنها زمانی انعکاس ملی یافت که جامعه مدنی خوزستان به آن ورود کرد.
جریان گفتمانی صدای پای آب که محلی برای هماهنگی نخبگانی استانهای مبدا انتقال آب نظیر خوزستان، لرستان و چهارمحال و بختیاری است، موفقیتهای پراکنده ای حاصل آورد که از آن جمله می توان به تشکیل جلسات با نمایندگان، رایزنی بامحافل سیاسی و افزایش آگاهی عمومی مردم به برخی از پشت پرده های سیاسی اشاره کرد.
نقش بی بدیل جریان گفتمانی و مدنی صدای پای آب
صدای پای آب که مهمترین جریان مخالفت با انتقال آب کارون و طرح های ویرانگر وزارت نیرو است ، تاثیری خرد کننده بر افشای مافیای آب و ارتباط آن با مافیای فولاد و فساد ها ورانتهای اقتصادی مرتبطین با کابینه های ادوار گذشته داشته است.
این جریان گفتمانی یکی از تاثیر گذارترین عوامل شکست تلاشهای برخی مرتبطین با مافیای آب در معرفی حبیب الله بی طرف به عنوان وزیر نیروی پیشنهادی حسن روحانی داشت، جریان گفتمانی صدای پای آب که در پیشانی جریان مدنی مخالفت باطرح های انتقال آب قرار دارد و محور فعالیت های خود را در فرادست پژوهی، تولید گفتمان و انتشار متن و افشای سند برعلیه این طرح ها قرار داده است، با شکایت حیدر علی عابدی نماینده اصفهان، مواجه شده است.
طرح شکایتی که تقابل دو دیدگاه منطقه ای را یکی به نمایندگی از استان های مقصد طرح های انتقال آب و در قالب شخصیت حیدرعلی عابدی و دیگری در قالب یوسف فرهادی بابادی به نمایندگی از جامعه مدنی استانهای مبدا که از مدیران جریان گفتمانی صدای پای آب تجسم پیدا کرده است.
صدای پای آب را تنها نگذاریم
طرح شکایت یاد شده به لحاظ شکلی نیز محل اشکال است؛ که قوه محترم قضاییه را برای فعالان اجتماعی مورد توجه به لحاظ عملکرد قرار می دهد؛ در حالیکه احضاریه صادره محل رسیدگی به پرونده را شهر اصفهان تعیین کرده است، اما برابر قانون مدنی دادگاه صالحه رسیدگی به دعاوی، دادگاه با محل سکونت متهم و محل وقوع احتمالی جرم است.
از آنجا که محل فعالیت این جریان گفتمانی در محافل سیاسی و علمی تهران بوده و محل سکونت مدیران آن نیز در خوزستان، چهارمحال وبختیاری، لرستان و تهران است، به نظر می رسد رسیدگی به پرونده مذکور در حوزه ی انتخابیه آقای عابدی نماینده شاکی محل اشکال باشد.
علی ای حال انتظار می رود که مقام محترم قضایی موضوع کارشناسی انتقال آب کارون و مدیریت سازه ای رودخانه ها را باحضور اساتید فنی و علوم اجتماعی، اصحاب رسانه ، ذی نفعان وذی ضراران در دادگاهی علنی رسیدگی نمایند، ثانیا اشکال حقوقی در تعیین دادگاه صالحه را مد نظر قرار دهد.
همچنین شایسته است که جامعه مدنی، گروههای زیست محیطی سیاسیون نمایندگان مردم در مجلس و خبرگان رهبری و افراد متنفذ و علمای استان های خوزستان و چهارمحال و بختیاری و لرستان به عنوان ذی ضرران، طرح های مذکور در کنار فعالین مخالف انتقال آب بایستند و با تامین یک فضای آرام و منطقی جریان مدنی صدای پای آب که نماینده ی گفتمان مخالفت با طرح های ویرانگر سازه ای در حوزه کارون است را تنها نگذارند.


http://www.khozestan-online.ir/fa/News/67751/تابانیوز--در-مقابل-شکایت-از-مخالفان-انتقال-آب-کارون-بایستیم
بستن   چاپ