پیام خوزستان
تب تند تابستان ازخوزستان تا سيستان؛گرما در برخي استان‌ها رکورد زد
چهارشنبه 7 تير 1396 - 6:55:47 AM
مهر
خوزستان انلاين- «قطعي و کاهش فشار آب»، «نوسان برق»، « گرمازدگي»، «آتش‌سوزي جنگل‌ها و مراتع» و ... تنها بخشي از سرتيتر اخباري است که اين روزها به روند گرماي هوا در برخي استان‌هاي کشور پيوند زده مي‌شود.

هرچند که از آغاز فصل تابستان در کشورمان چند روزي مي‌گذرد اما گرماي تابستاني از هفته‌هاي پاياني خردادماه به استان‌هاي مختلف سر زده بود. اين گرماي کم‌سابقه در برخي استان‌ها روزه‌داري رمضان امسال را سخت کرد و حتي ساعت برنامه راهپيمايي روز قدس و نماز عيد فطر را نيز جلو انداخت.

همچنين در برخي استان‌هاي کشور شاهد افزايش مصرف برق بوده‌ايم به‌طوري‌که اوج مصرف برق در استان سمنان 50 روز زودتر از پيک مصرف در سال 95 ثبت شد.

حوادثي نيز در برخي استان‌ها رخ داد، به‌طوري‌که در شهرستان کرج گرماي بالاي هوا و جاري شدن بنزين سبب بروز آتش‌سوزي در يک پمپ‌بنزين شد که هم خسارات مالي داشت و هم مصدوم برجاي گذاشت.

افزايش آتش‌سوزي در جنگل‌ها، مراتع، مزارع و باغات نيز از ديگر رهاوردهاي گرماي هوا در برخي استان‌ها بود افزايش آتش‌سوزي در جنگل‌ها، مراتع، مزارع و باغات نيز از ديگر رهاوردهاي گرماي هوا در برخي استان‌ها بود که با آغاز فصل تابستان به نظر مي‌رسد استمرار داشته باشد و همين امر موجب صدور اطلاعيه‌هايي از سوي سازمان‌ها و نهادهاي مسئول ازجمله سازمان حفاظت محيط‌زيست شد.

به‌رغم اينکه طي هفته‌هاي اخير گرماي هوا در شرق و جنوب کشور رکوردهايي را ثبت کرده بود سازمان هواشناسي از گرم شدن هوا در نيمه غربي کشور هم خبر داده است.

در اطلاعيه‌اي که از سوي اين سازمان منتشرشده آمده است: به اطلاع مي‌رساند طي روزهاي دوشنبه تا پنجشنبه روند تدريجي افزايش دما بين 4 تا 7 درجه در استان‌هاي واقع در جنوب غرب، غرب و شمال غرب پيش‌بيني مي‌شود.لذا توصيه مي‌شود جهت مديريت در مصرف بهينه انرژي اقدامات لازم به عمل آيد.

همچنين در سه روز آينده به سبب وزش باد شديد همراه با گردوخاک، کاهش ديد افقي و کاهش کيفيت هوا در شرق کشور به‌ويژه منطقه زابل پيش‌بيني مي‌شود.

وزير نيرو نيز اواخر خردادماه در اظهار نظري گفته بود که به دليل افزايش دماي هوا در برخي شهرهاي کشور ميزان مصرف برق از پيک تابستان گذشته تاکنون، 10 درصد افزايش داشته است.

اصفهان، از حادثه در پالايشگاه تا افت فشار آب

گرماي هوا در استان‌هاي ديگر هم حوادثي رقم زد. ساعت 11 صبح روز  5 تيرماه 1396 براثر گرماي هوا، گوگردهاي دپو شده(يکي از محصولات پالايشگاه) در محوطه رو باز، دچار خودسوزي شد که اين حادثه تعدادي مصدوم برجاي گذاشت.

مسئولان پتروشيمي اصفهان اعلام کردند که براثر اصطکاک لودر با هواي گرم زمين، ميزاني از گوگردها آتش مي‌گيرد که اين حادثه  مصدوم به همراه داشته است.

اما مشکلات ناشي از گرماي هوا در اصفهان تنها به حوادثي ازاين‌دست محدود نشد، سخنگوي شرکت آب و فاضلاب اصفهان گفت: در روزهاي با گرماي بالاي 37 درجه سانتي‌گراد، افت شديد فشار آب را در اصفهان خواهيم داشت.

سيد اکبر بني طبا اظهار داشت: خط قرمز ما جيره‌بندي آب است و افت شديد فشار آب در روزهايي که دماي هوا بالاي 37 درجه سانتي‌گراد است، خواهيم  داشت.

بني طبا تصريح کرد: اوج مشکلات و کمبود فشار آب از هفته اول تير تا نيمه مردادماه است و در محدوده 45 روز انجام مي‌گيرد.

وي اضافه کرد: در روزهاي خيلي گرم افت فشار آب را در تمام سطح شهر اصفهان خواهيم داشت چراکه شبکه آب و فاضلاب هوشمند است.

ايلام؛ استمرار گرماي هوا

در استان ايلام نيز برخي شهرستان‌هاي مرزي طي دو هفته روزهاي گرمي را سپري کردند به‌طوري‌که راهپيمايي روز قدس در اين شهرستان‌ها زودتر از ساير نقاط کشور يعني 9 و نيم صبح شروع شد.

اما پيش‌بيني‌هاي هواشناسي نيز از استمرار گرماي هوا در اين استان خبر مي‌دهد. مطابق اعلام هواشناسي گرماي سوزان در روز چهارشنبه در مناطق گرمسير استان و ثبت دماي 50 درجه و مناطق سردسير استان بيش از 40درجه پيش‌بيني‌شده است.

گرماي شديد هوا در حالي استان ايلام را فرامي‌گيرد که مصرف آب در استان افزايش‌يافته است، طبق اعلام مسئولان آب و فاضلاب شهري ايلام از ابتداي امسال تاکنون به نسبت دوره مشابه سال گذشته مصرف آب هفت درصد افزايش‌يافته است.

مسئولان به مردم استان ايلام توصيه کرده‌اند که  در مصرف حامل‌هاي انرژي صرفه‌جويي و از روشن کردن آتش در جنگل‌ها پرهيز کنند.

بوشهر؛ افزايش چشمگير مصرف برق

استان بوشهر هم با توجه به اينکه در منطقه گرم و خشک کشور واقع‌شده است در فصل تابستان علاوه بر گرماي شديد هوا، رطوبت نيز در نقاط مختلف اين استان افزايش مي‌يابد که شرايط طاقت‌فرسايي را ايجاد کرده است.

چند روزي از آغاز فصل تابستان نگذشته اما بيشتر از يک ماه است که گرما و رطوبت فصل تابستان بر استان بوشهر چيره شده است و فضاي کاملاً تابستاني را در اين استان شاهد هستيم.

کارشناس هواشناسي استان بوشهر اظهار داشت: در روزهاي اخير گرماي استان بوشهر به‌شدت افزايش‌يافته است و اين موضوع را در روزهاي آينده نيز شاهد خواهيم بود.

پيام مساعدي اضافه کرد: با استقرار يک الگوي تابستانه در روزهاي اخير در سطح استان، دماي هوا افزايش‌يافته و شاهد وزش بادهاي گرم در استان هستيم.

وي ادامه داد: دماي برخي از نقاط استان بوشهر در روزهاي اخير به بيش از 50 درجه سانتي‌گراد رسيده است.

اما با افزايش ميزان گرما، استفاده از وسايل سرمايشي نيز در نقاط مختلف استان افزايش‌يافته و اين موضوع باعث افزايش چشمگير مصرف برق استان شده است.

اهالي استان بوشهر براي غلبه بر گرما به‌صورت هم‌زمان از چند کولرگازي استفاده مي‌کنند و با توجه به مصرف بالاي برق در کولرهاي گازي، مصرف برق در استان افزايش چشمگيري يافته است.

مديرعامل شرکت توزيع نيروي برق استان بوشهر گفت: متوسط سرانه مصرف برق در سطح کشور دو هزار و 800 کيلووات ساعت در سال است و سرانه برق مصرفي در استان بوشهر 10 هزار و 629 کيلووات ساعت در سال است.

استان‌هاي خوزستان، بوشهر و هرمزگان رکورددار مصرف برق در سطح کشور هستندامرالله پاراد با اشاره به اينکه بوشهري‌ها تقريباً چهار برابر متوسط کشوري برق مصرف مي‌کنند، ادامه داد: استان‌هاي خوزستان، بوشهر و هرمزگان رکورددار مصرف برق در سطح کشور هستند.

مديرعامل شرکت توزيع نيروي برق استان بوشهر بيان کرد: سال گذشته شاهد همکاري ادارات استان بوشهر براي تغيير در ساعت کاري بوديم و اين موضوع باعث شد تا مشکلاتمان کاهش يابد.

پاراد ادامه داد: امسال نيز انتظار داريم ساعت کاري ادارات در ماه‌هاي تير و مرداد تغيير کند تا شاهد کاهش مصرف برق در ساعت اوج مصرف باشيم که اين مهم نيازمند همکاري همه‌جانبه است.

وي زمان پيک بار و اوج مصرف در استان بوشهر را بين ساعت 13 تا 15 عنوان کرد و افزود: اگر از ساعت 13 ادارات تعطيل شود، مشکلي درزمينهٔ تأمين برق نخواهيم داشت.

مديرکل هواشناسي استان بوشهر هم از تداوم وزش بادهاي گرم در سطح استان خبر داده و گفته است: دماي هواي استان بوشهر به بيش از 50 درجه رسيد.

خراسان جنوبي، گرماي بي‌سابقه

عليرضا خندان‌رو مديرکل هواشناسي خراسان جنوبي هم با اشاره به گرماي شديد هواي خراسان جنوبي در چندين روز اخير بيان کرد: اين گرما در طول 10 سال گذشته بي‌سابقه بوده است.

وي با بيان اينکه طي چند روز گذشته دماي هواي بيرجند و فردوس به 43 درجه سانتي‌گراد رسيده بود، گفت: همچنين شهرستان طبس به  گرماي 48 درجه سانتي‌گراد، قاين 40 درجه سانتي‌گراد و سرايان 44 درجه سانتي‌گراد رسيده بود.

مديرکل هواشناسي خراسان جنوبي با بيان اينکه اين استان گرماي بي‌سابقه‌اي را به خود ديده است، گفت: اين گرما به دليل هم‌زماني دو الگو زودتر از موعود  در پايان فصل بهار رخ‌داده است.

اما گرماي هوا در خراسان جنوبي تأثير خود را بر روند مصرف آب و برق نيز گذاشته است.

مديرعامل شرکت آب و فاضلاب شهري خراسان جنوبي با اشاره به گرماي زياد هوا و مصرف زياد آب در ايام تابستان، اظهار داشت: براي پايداري جريان آب بايد ژنراتورها و برق اضطراري در تأسيسات ايجاد شود.

خوزستان، از کاهش ساعت کاري ادارات تا خسارت به شبکه برق

اما خوزستاني‌ها که معمولاً به گرماي هوا عادت دارند نيز اين روزها از افزايش دماي هوا در اين استان مي‌گويند؛ مشکلي که حتي ساکنان يکي از خوابگاه‌هاي دخترانه اهواز را به ستوه آورد.

طي هفته گذشته بر اساس اعلام استانداري خوزستان و به علت گرماي شديد در اين استان، فعاليت دستگاه‌هاي دولتي تا ساعت 12 اعلام شد.

اين تصميم در پي افزايش دماي هوا به بيش از 49 درجه سانتي‌گراد و براي رفاه حال شهروندان و صرفه‌جويي در مصرف انرژي گرفته شد تا با پيشنهاد ستاد بحران استان و موافقت استاندار خوزستان ساعت اداري در همه شهرهاي استان براي بانک‌ها ، ادارات و دستگاه‌هاي اجرايي (به‌جز مراکز عملياتي، خدماتي، امدادي، بهداشتي و درماني بيمارستان‌ها و مراکز آتش‌نشاني) از روز يکشنبه مورخ 28 خردادماه تا چهارشنبه مورخ 31 خردادماه ساعت 12 اعلام شود.

گرماي هوا در خوزستان حوادث ديگري را نيز به همراه داشت به‌طوري‌که طي هفته‌هاي گذشته به علت گرماي زياد و مصرف بالاي برق، ترانس‌هاي بخشي از اهواز آتش گرفتند تا مردم شب را بدون برق و بدون کولر به سر کنند.

 شرکت توزيع نيروي برق اهواز در اين خصوص اعلام کرد: براثر افزايش ميزان بار شبکه برق در اثر مصرف بيش‌ازاندازه مشترکين در ساعت پيک يا اوج مصرف که در اهواز، شاهد افزايش بيش‌ازپيش مصرف و در نتيجه بالا رفتن بار شبکه شده و اين امر موجب آسيب به تجهيزات منصوبه در ايستگاه تغذيه‌کننده مناطقي همچون باهنر، مستغلات، 100 دستگاه، 254 دستگاه، نبوت، رسالت، ايثار، منازل ترابري، ستايش، صادقيه، منازل راه کربلا، سپيدار، شهروند، فاز 2، فاز 5 پاداد، مهديس شده و خساراتي را به وجود آورد.

اما مديرکل هواشناسي استان خوزستان از رسيدن دماي برخي شهرهاي استان در هفته گذشته به 50 درجه سانتي‌گراد خبر داد.

مديرکل هواشناسي استان خوزستان عنوان کرد: همچنين به علت شرايط پيش‌آمده، صرفه‌جويي در مصرف آب و برق به‌ويژه در ساعات اوج مصرف، اجتناب از ترددهاي غيرضروري در حوالي ظهر تا اوايل غروب براي جلوگيري از گرمازدگي و آبياري مزارع در اوايل صبح يا اوايل شب به مردم و کشاورزان توصيه مي‌شود.

سيستان، گرماي هوا جان گرفت

اما يکي از استان‌هايي که طي هفته‌هاي اخير به دنبال گرماي بي‌سابقه هوا با مشکلات جدي مواجه شده استان سيستان و بلوچستان است.

دوم تيرماه سال جاري کارشناس هواشناسي سيستان و بلوچستان گفت: دماي هوا در اين روز در زاهدان به حدود 44 درجه رسيد که رکورد جديدي در بيشينه دماي اين شهر طي 69 سال گذشته است.

علي ملاشاهي با اشاره به اينکه دماي شهر زاهدان به 43.4 درجه سانتي‌گراد رسيده است، اظهار داشت: اين دما در حالي امروز به ثبت رسيد که بيشترين دماي ثبت‌شده در ايستگاه زاهدان در آمار بلندمدت 43 درجه بوده است.

دماي هوا در زاهدان به حدود 44 درجه رسيد که رکورد جديدي در بيشينه دماي اين شهر طي 69 سال گذشته استوي گفت: نقشه‌هاي پيش‌يابي هواشناسي افزايش شيب فشاري را در شرق کشور نشان مي‌دهد از همين رو تا پايان هفته در شمال استان به‌ويژه منطقه سيستان تشديد سرعت بادهاي 120 روزه، خيزش گردوخاک و کاهش ديد پيش‌بيني مي‌شود.

اما گرماي هوا در سيستان و بلوچستان جان هم گرفت تا طي هفته‌هاي گذشته رئيس مرکز مديريت حوادث و فوريت‌هاي پزشکي دانشکده علوم پزشکي ايرانشهر از مرگ دو نوجوان براثر گرماي شديد هوا و تشنگي خبر دهد.

محمود رضا ناصح اظهار داشت: پنج نوجوان اهل روستاي «مسکوتان» از توابع شهرستان فنوج که به منطقه «جلگه» و روستاي «چاه جنگي خان» رفته بودند، در مسير برگشت به علت نقص فني خودرو در مسير گرفتار مي‌شوند.

وي افزود: پس‌ازاين حادثه سه نوجوان حدوداً 13 ساله از اين جمع به‌صورت پياده به‌طرف روستاي «مسکوتان» حرکت مي‌کنند که متأسفانه در راه برگشت به دليل گرماي شديد هوا و تشنگي دو نفر از آن‌ها جان خود را از دست مي‌دهند.

رئيس مرکز مديريت حوادث و فوريت‌هاي پزشکي دانشکده علوم پزشکي ايرانشهر ادامه داد: اما خوشبختانه نفر سوم با کمک اهالي منطقه به مرکز درماني «مسکوتان» انتقال داده مي‌شود.

گرماي هوا در سيستان و بلوچستان مشکلات ديگري نيز در پي داشت که موجب دستور رئيس‌جمهور و سفر وزير نيرو به اين استان نيز شد.

قطعي آب در بسياري از نقاط شهري استان سيستان و بلوچستان در فصل تابستان موضوع جديدي نيست اما اوضاع زماني بغرنج‌تر مي‌شود که اين قطعي آب به مدت طولاني باشد.

اما ظاهراً به دلايل مختلف در نقاط مختلف استان سيستان و بلوچستان اين قطعي آب همچنان ادامه دارد و نکته جالب‌تر اينکه مسئولان نيز هرچه تلاش مي‌کنند نتيجه‌اي حاصل نمي‌شود. از همين رو تعدادي از شهروندان سيستان و بلوچستان از شهرهاي مختلف در اين خصوص گلايه‌هاي بسياري را داشتند.

مديرعامل شرکت آب و فاضلاب سيستان و بلوچستان گرماي هوا و نوسانات در خطوط انتقال برق اختصاصي تصفيه‌خانه آب را از دلايل قطعي آب طي هفته‌هاي گذشته اعلام کرد.

کرمان، دماي هوا 60 درجه‌اي شد

در استان کرمان نيز گرماي هوا مشکلات متعددي را به وجود آورده است به‌طوري‌که حتي گرماي هوا باعث شد نماز عيد فطر در استان کرمان نيم ساعت زودتر از سال‌هاي گذشته برگزار شود.

در ابتداي هفته جاري افزايش بي‌سابقه دماي هوا در شرق استان کرمان موجب افزايش موارد گرمازدگي شد به‌طوري‌که تنها در ريگان ده‌ها نفر روانه مراکز درماني شدند و حالت آماده‌باش به دستگاه‌هاي اجرايي ابلاغ شد.

اين روزها دماي شهرستان‌هاي جنوبي و شرقي استان کرمان به‌صورت بي‌سابقه‌اي افزايش داشته است که موجب بروز مشکلات متعدد براي مردم شده است.

درحالي‌که نخستين روزهاي تابستان را سپري مي‌کنيم گزارش‌هاي محلي از نزديک شدن درجه دماي هوا به 60 درجه حکايت داردداستان تغيير اقليم گسترده در استان کرمان در پهنه شرقي و جنوبي تشديد شده است درحالي‌که نخستين روزهاي تابستان را سپري مي‌کنيم گزارش‌هاي محلي از نزديک شدن درجه دماي هوا به 60 درجه حکايت دارد و مسئولان محلي دماي اين روزهاي برخي از شهرستان‌هاي کرمان را نزديک به 56 درجه اعلام کرده‌اند.

افزايش دماي هوا موجب صدمه جدي به محصولات کشاورزي شده است و درصد تبخير منابع آبي منطقه نيز افزايش چشمگير يافته است بطوريکه در جنوب کرمان پيش‌بيني شده است باتلاق بين‌المللي جازموريان طي دو ماه آينده با خشکي کامل مواجه مي‌شود.

اما در شرق استان کرمان که يکي از محروم‌ترين مناطق استان کرمان محسوب مي‌شود و کمترين برخورداري از زيرساخت‌ها و خدمات را در مقايسه با ساير مناطق استان و حتي کشور دارد افزايش گرماي هوا به همراه افزايش طوفان‌هاي شن و ريزگردها زندگي مردم را مختل کرده است.

طبق پيش‌بيني هواشناسي ريگان طي روزهاي پيش رو نيز با رويه افزايش دما و وزش بادهاي شديد مواجه خواهد بود که همين امر موجب تشديد پديده ريزگردها خواهد شد.

طي روزهاي گذشته در حالي به گفته فرماندار ريگان دماي هوا به 56 درجه رسيده است که مردم محلي به‌خصوص در روستاهاي دورافتاده دماي هوا را نزديک 60 درجه اعلام مي‌کنند.

فرماندار ريگان اظهار داشت: طي سال جاري شاهد افزايش نسبي متوسط دماي هوا در اين شهرستان هستيم اين در حالي است که ريزگردها نيز بارها شهر را فراگرفته‌اند.

وي با اشاره به آماده‌باش در شهرستان براي اتخاذ تدابير لازم براي مقابله با تبعات افزايش دماي هوا و ريزگردها گفت: به همه نيروهاي بهداشتي و درماني و مراکز موجود در شهرستان اعلام آماده‌باش شده است.

وي ادامه داد: افزايش دماي هوا منجر به افزايش استفاده از وسايل سرمايشي در شهرستان شده که همين امر افت ولتاژ برق و کاهش فشار آب به دنبال داشته است.

يک شهروند ريگاني هم بيان کرد: اکثر مردم ريگان در سال‌هاي اخير دچار بيماري‌هاي تنفسي شده‌اند، در حالت عادي هم در اين هواي گرم نمي‌توان نفس کشيد، حالا آسمان هم سياه و تيره شده و بر روي زمين خاک مي‌بارد.

گرماي هواي يزد در رقابت با اهواز

گرچه با گرم شدن کره زمين، پديده گرما ظاهراً ديگر منحصر به استان‌هاي کويري نظير يزد نيست و تقريباً همه نقاط کشور گرماي طاقت‌فرسا را تحمل مي‌کنند، اما گرماي خشک يزد و تابش مستقيم نور خورشيد، داغي اين منطقه را دوچندان کرده است.

روزهاي بلند و طولاني، گرماي هوا، تابش شديد نور خورشيد که سيم‌کشي داخل خودروهاي پارک شده در خيابان‌ها را ذوب مي‌کند. در يزد که اين روزها رکورددار گرما در کشور شده و در اين زمينه با اهواز در حال رقابت است، مردم امور روزمره خود را همانند قبل انجام مي‌دهند.

آمارها نشان مي‌دهد ميزان مصرف برق استان يزد نسبت به دوره مشابه سال قبل 14 درصد رشد داشته استمديرعامل شرکت توزيع نيروي برق استان يزد گفت: همه‌ساله بيشترين ميزان مصرف برق از 15 خرداد تا 15 شهريورماه به دليل استفاده از سيستم سرمايشي افزوده مي‌شود و در استان يزد اوج اين مصرف در ماه‌هاي تير و مرداد است.

اين مسئول يادآور شد: آمارها نشان مي‌دهد ميزان مصرف برق استان يزد نسبت به دوره مشابه سال قبل 14 درصد رشد داشته است.

وي با بيان اينکه هر يک درجه افزايش دما، حدود 500 تا 800 مگاوات به پيک بار کشور مي‌افزايد، خاطرنشان کرد: شهروندان با پرهيز از مصرف لوازم پرمصرف در ساعات ياد شده و انتقال آن به ساعات اوليه صبح، نقش قابل‌توجهي را در کاهش مصرف مي‌توانند داشته باشند.

صحتي استفاده از دور کند کولرهاي آبي و بهره‌گيري از ترموستات در کنترل آن را توصيه کرد و گفت: سيستم‌هاي سرمايشي حدود 30 درصد از کل مصرف برق کشور را شامل مي‌شود.


http://www.khozestan-online.ir/fa/News/6639/تب-تند-تابستان-ازخوزستان-تا-سيستان؛گرما-در-برخي-استان‌ها-رکورد-زد
بستن   چاپ