پیام خوزستان
کاخ صفی‌آباد برای مرمت اعتبار گرفت
دوشنبه 29 دي 1399 - 15:08:36
پیام خوزستان - روابط عمومی میراث فرهنگی مازندران امروز دوشنبه اعلام کرد که این مبلغ اعتبار برای جداسازی و آغاز عملیات اجرایی مرمت این بنای تاریخی تخصیص یافته است و اقدامات عملی هم بزودی آغاز خواهد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی مازندران هم تخصیص اعتبار جدید را مرهون پیگیری های مستمر استانی دانست و گفت که در جریان بازدید روز شنبه 27 دی ماه وزیر اقتصاد و دارایی از کاخ صفی آباد در تخصیص مبلغ از محل اعتبارات ساماندهی و مرمت بناهای مهم تاریخی و مساجد جامع تاریخی تسریع شد.
سیف الله فرزانه افزود که طرح مرمتی این مجموعه ارزشمند تاریخی از سوی شهرداری بهشهر با نظارت کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی تدوین و به سرعت پس از اتمام طرح جداسازی ، آغاز می شود. 
وی پیش بینی کرد که طرح جداسازی محوطه تاریخی و میراثی از منطقه نظامی تا 20 اسفند ماه امسال انجام شود.
فرزانه گفت که تاکنون تجهیزات مورد نیاز برای جداسازی از جمله دوربین های حفاظتی خریداری شده و در روزهای آینده نصب خواهد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی مازندران جداسازی بنا ، ایجاد راه‌های دسترسی ، نصب سیستم‌های حفاظتی را پیش نیازهای مرمت بنای تاریخی کاخ صفی آباد دانست و افزود که انجام تمامی این وظایف طی تفاهمنامه ای به شهرداری بهشهر محول شده و کارشناسان میراث فرهنگی هم کار نظارت را بر عهده دارند.
وی گفت : آزادسازی مجموعه صفی‌آباد ، جداسازی از منطقه نظامی و مرمت و تجهیز آن به ‌عنوان موزه ، اتفاق بسیار بزرگی در توسعه گردشگری و رونق اقتصادی شرق مازندران محسوب می‌شود.
تحقق مطالبه 15 ساله
کاخ صفی آباد از بناهای متعلق به دوران صفویه است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی بازدید از آن برای مردم امکان پذیر بود ، اما به دلیل مجاورت با یک منطقه نظامی پس از مدتی کوتاه دیگر حضور مردم در آن میسر نشد . این و باغ صفی‌آباد پیش از انقلاب برای مدت طولانی در دست مستشاران آمریکایی قرار داشت و به گونه‌ای پایگاه آنها محسوب می شد، مدتی پس از انقلاب اسلامی در اختیار وزارت اطلاعات قرار گرفت.
اگر چه موضوع آزادسازی کارخ صفی آباد برای بازدید عموم از سال 84 جسته گریخته مطرح شد ، ولی به طور جدی از زمستان 97 آزادسازی باغ و عمارت صفی آباد به عنوان یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری استان در دستور کار استانداری مازندران قرار گرفت تا اینکه 6 اسفند ماه سال 98 بخش های تاریخی کاخ طی تفاهم نامه ای به وزارت میراث فرهنگی تحویل شد.
نخستین گام برای فراهم شدن بسترهای لازم جهت بازدید گردشگران از کاخ صفی آباد ، اجرای طرح جداسازی محوطه کاخ از مجموعه نظامی مجاور آن است. کار جداسازی این دو مجموعه اول خرداد ماه امسال همزمان با هفته میراث فرهنگی آغاز شده بود ولی به خاطر تندشدن شیوع کرونا و تداوم وضعیت قرمز کرونایی مازندران متوقف ماند.
برای جداسازی محوطه نظامی از کاخ تاریخی باید دیواری در دو جبهه شرقی و جنوبی به طول تقریبی 150 متر و ارتفاع چهار متر ساخته شود و تا پیش از تکمیل شدن این دیوار ، امکان مرمت کاخ وجود ندارد.
کارشناسان میراث فرهنگی می گویند که با توجه به اهمیت تاریخی کاخ صفی‌آباد به عنوان یکی از عناصر مهم مجموعه باغ‌شهر بهشهر و استان مازندران ، دیوار جداکننده آن باید دارای ویژگی های فنی میراثی باشد و به همین خاطر هم در طرح معماری فضای جداکننده از فرم‌های منطبق با معماری دوره صفویه برای هماهنگی کالبدی الگوبرداری شده ‌است. همچنین برای رعایت مبانی نظری مرمت و تضاد بین الحاقات معاصر با ساختار تاریخی، ساخت دیوار بسیار ساده و با بهره‌گیری از مصالح نوین و رنگ‌های خنثی پیش‌بینی شده‌است.
باغ شاه موزه بهشهر می‌شود
مدیرکل میراث فرهنگی مازندران همچنین از موافقت شهرداری بهشهر با تبدیل باغ شاه به موزه شهرستان بهشهر خبر داد.
فرزانه گفت که ساختمان اصلی و محوطه پارک ملت یا باغ شاه جهت احداث موزه در اختیار این اداره کل قرار می‌گیرد.
مجموعه باغ شاه و عمارت چهلستون که به عمارت دیوانخانه نیز مشهور است ، در پارک ملت واقع در مرکز شهر بهشهر واقع است. شهرداری بهشهر که مجموعه دیوانخانه را در اختیار داشت ، آزاد سازی آن را از کاربری اداری از سال 93 به تدریج آغاز کرده و قرار بود بخشی از پارک به خانه پرندگان تبدیل کند.
تنها اطلاع تاریخی از این مجموعه نشان می دهد که ساختمان واقع در آن در حادثه آتش سوزی از بین رفت و در زمان نادر شاه افشار ساختمان دیگری در آن محل بنا شد و این بنای جدید را " چهلستون " نامیدند و به همین دلیل نیز اغلب ساختمان و باغ قبلی را نیز به همین نام می شناسند.
این بنا از داخل هم به دو طبقه تبدیل شده است که نمای خارجی آن در یک طبقه با طاق های قوسی شکل و پلکانی دو طبقه با کمی تغییر به همان گونه باقی است که سیاحان آن تصویر می کنند.
باغ مصفایی که اکنون شهرداری بهشهر در آن مکان واقع است، همان باغشاه یا پارک ملت معروف به اشرف البلاد دوره ‎ صفوی است که به گفته سیاحان و جهانگردان آن دوره تاریخی پر از درختان سرو صد ساله و گل های آراسته بود.
برچسب‌ها مازندران میراث فرهنگی

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/240849/کاخ-صفی‌آباد-برای-مرمت-اعتبار-گرفت
بستن   چاپ