پیام خوزستان
بحران کرونا با اقتصاد شهری چه کرد؟
افزایش 30 درصدی هزینه های شهرداری ها و کاهش حداقل 25 درصدی درآمدها
يکشنبه 14 ارديبهشت 1399 - 14:18:07
پیام خوزستان - شهرنوشت: بحران کرونا تمامی بخش ها و نهادهای خدماتی و اداری را درگیر خود کرده که یکی از آنها، شهرداری کلانشهرهاست که با بحران های پیچیده ای مواجه اند به طوری که پیش بینی می شود که دستکم 25 درصد از درآمدهای شهرداری تهران محقق نشود.

ابراهیم جمشیدزاده، مدیر مطالعات مالی و اقتصادشهری، مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران در پاسخ به این پرسش شهرنوشت که «کرونا چقدر در عدم تحقق درآمدهای شهرداری تهران اثر منفی دارد» گفت: بررسی های انجام شده نشان می دهد کرونا اثرات مستقیم و غیر مستقیم بسیاری بر منابع درآمدی شهرداری ها خواهد داشت از میان 61 کد درآمدی شهرداری ها و بویژه شهرداری تهران که بررسی شده ، در نخستین پیش بینی گفته می شود که دستکم 25 درصد از درآمدهای شهرداری تهران با توقف یا گردش ناچیز فعالیت های اقتصادی شهر محقق نشود.
او در ادامه افزود: پیش بینی دوم در این بررسی نشان می دهد که 19 درصد از درآمدهای شهرداری ها به واسطه بخشودگی های احتمالی دولت و گردش مبادلات مالی محقق نخواهد شد، 19 درصد از درآمدهای حوزه شهرسازی نیز به دلیل شیوع کرونا و توقف فعالیت های ساختمانی محقق نمی شود. از طرفی هم با توجه به تاخیر بازپرداخت برخی مطالبات شهرداری ها و به واسطه تمدید مهلت قانونی و کاهش فعالیت های اقتصادی پیش بینی می شود درآمدهای شهرداری تهران و سایر کلانشهرها از این ناحیه دستکم 10 درصد محقق نشود.
جمشیدزاده درباره «آثار هزینه ای بحران کرونا بر شهرداری های کلانشهرها» گفت: با توجه به اینکه در شهرداری تهران پیش بینی این است که 50 درصد درآمدهای پیش بینی شده در بودجه 1399 با ریسک اپیدمی کرونا روبرو است و این اتفاق اثر هزینه ای هم دارد. به این معنی که درآمدهای پیش بینی شده در بخشی از فعالیت ها مانند نگهداشت شهر و هزینه های ناشی از خطوط مترو در حوزه حمل و نقل بویژه در صورت عدم تامین مالی مورد نیاز و همگام با کاهش درآمدها، هزینه های تحمیلی ناخواسته ای برای شهرداری ها ایجاد شده که می توان به هزینه شستشو و نظافت معابر، ضدعفونی کردن معابر، ضدعفونی کردن وسایل نقلیه عمومی، جمع آوری معتادان متجاهر و در حوزه کارمندان شهرداری شیفتی شدن فعالیت کارکنان و دورکاری آنها هزینه های مستقیم بسیاری برای شهرداری ها ایجاد کرده است و بررسی ها نشان می دهد بحران کرونا در این سه ماهه حداقل 30 درصد هزینه ناخواسته به شهرداری ها تحمیل کرده است.
او درباره راههای مقابله با این کسر درآمدها و هزینه های تحمیل شده توضیح داد: راهبردهای پیشنهاد شده دو منظوره است یکی اینکه شهرداری باید به سمت اولویت بندی مخارج خود گام بردارد و هزینه ها و ماموریت هایی که تاکنون انجام می داد را اولویت بندی کند.همچنین در تامین مالی پروژه ها نیز بر اساس اولویت منابع مالی آنها را پرداخت کند، در غیر این صورت شهرداری با چالش تکمیل نشدن پروژه ها مواجه خواهد شد.
به گفته مدیر مطالعات مالی و اقتصادشهری، مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران راهبردهای دیگر دریافت بسته های حمایتی از دولت، ورود به بازار پول و سرمایه ، استقراض مدیریت شده و حتی پیشنهاد استفاده از منابع صندوق توسعه ملی برای شهرداری هاست. او افزود: شهرداری ها بخش عمده ای از وظایف حاکمیتی را که دولت ها باید انجام بدهند، انجام می دهند و بخش خصوصی در این زمینه وارد نمی شود بنابراین تامین مالی بسیاری از آنها مانند حفظ و نگهداشت فضای سبز، نگهداری آسفالت معابر و جمع آوری آبهای سطحی و همچنین ایجاد و نگهداری معابر با چالش اساسی مواجه شده است لذا این توجیه وجود دارد که شهرداری تهران و سایر کلانشهرها با یک برنامه مشخص و تحلیل هزینه و فایده جبران منابع مالی و کاهش هزینه خود را از صندوق توسعه ملی طلب کنند.
خبرنگار : اکبر بیاتی

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/169713/افزایش-30-درصدی-هزینه-های-شهرداری-ها-و-کاهش-حداقل-25-درصدی-درآمدها
بستن   چاپ