پیام خوزستان
«مُطبَق‎خونه دِسفیلی» منتشر شد
سه شنبه 5 شهریور 1398 - 9:25:21 AM
ایسنا
پیام خوزستان - کتاب «مُطبَق ‎ خونه دِسفیلی» نوشته سپیده زمانی ‎ راد و مریم دوائی ‎ فر در انتشارات دارالمؤمنین چاپ ومنتشر شد.
  سپیده زمانی ‎ راد یکی از نویسندگان این اثر در مورد این کتاب توضیح می ‎ دهد: از قدیم ‎ الایام در هر شهر و آبادی، آئین ‎ ها و آداب و رسوم فراوانی رایج بوده و در واقع این آیین ‎ های کهن، نمادی از هویت فرهنگی هر جامعه محسوب می ‎ شده است و در این میان، غذا نیز به عنوان یکی از جذاب ‎ ترین نمادهای فرهنگی هر منطقه محسوب می ‎ شود.
او ادامه داد: مردمان هر منطقه و دیاری در ایام و مناسبت ‎ های خاص، غذاها و شیرینی ‎ های خاصی را طبخ و آماده می ‎ کردند که مردمان دزفول نیز از این قاعده مستثنی نبودند. به گونه ‎ ای دیگر، غذا در هر منطقه براساس عوامل متعدد محیطی نظیر اقلیم، خواص درمانی، اعیاد و مناسبت ‎ های خاص، وضع مالی خانواده، طبع و مزاج افراد و... تهیه می ‎ شد؛ به عنوان مثال آبگوشت بِنگِشت غذای لذیذ و خوشمزه ‎ ای است که به دلیل خاصیت گرم مزاجی این غذا، طبخ آن در فصل سرما صورت می ‎ گرفت.
این نویسنده افزود: از جمله غذاهایی که در مناسبت ‎ های خاص تهیه می ‎ شوند می ‎ توان به نون چربی اشاره کرد که میزبان برای ناهار روز عروسی با نون چربی به همراه لوبیای سحری از مهمانان خود پذیرایی می ‎ کردند و یا این ‎ که در آخرین پنج ‎ شنبه هر سال (عید مرده ‎ ها) با تهیه حلواهایی چون حلواگردو و پخت کلوچه سنتی یاد و خاطره اموات و درگذشتگان را گرامی دارند. البته قابل ذکر است تهیه و پخت کلوچه سنتی باتوجه به مناسبت ‎ های مختلف دارای اشکال متفاوتی بوده است.
وی با بیان این ‎ که غذا نشأت گرفته از ذائقه، مواد اولیه موجود در منطقه، نحوه زندگی، عقاید و باورهای فرهنگی و دینی یک منطقه می ‎ باشد گفت: بنابراین با گردآوری، شناسایی و معرفی غذاهای سنتی و شیرینی ‎ های سنتی شهر دزفول سعی کردیم بتوانیم از سویی با گردآوری مطالب ارزنده درراستای غذاهای سنتی دزفول گامی مؤثر درراستای حفظ و نگهداری میراث معنوی و ماندگار کهن ‎ شهر دزفول برداریم و این گنجینه با ارزش را به نسل ‎ های بعد انتقال دهیم.
زمانی ‎ راد با اشاره به این ‎ که کتاب حاضر چهار فصل شامل معرفی غذاهای سنتی دزفول، شیرینی ‎ های سنتی دزفول، غذاهای ایرانی در دزفول، طبایع و مزاج ‎ ها را دارا است اضافه کرد: نشر دارالمؤمنین کتاب «مُطبَق ‎ خونه دِسفیلی» را در شمارگان 500 نسخه و با قیمت 85 هزار تومان روانه بازار کتاب کرده است.
از سپیده ‎ زمانی ‎ راد پیش از این کتابی تحت عنوان «کهن ‎ پیشه ‎ های سرزمین خوز» در حوزه شناخت میراث فرهنگی و صنایع دستی خوزستان و همچنین شناخت پوشش محلی مردم استان با اشارات مردم ‎ شناسی این سرزمین به چاپ رسیده است.


http://www.khozestan-online.ir/fa/News/131385/«مُطبَق‎خونه-دِسفیلی»-منتشر-شد
بستن   چاپ