پیام خوزستان
رعایت اصول صحیح تغذیه فواید روزه داری را مضاعف می کند
پنجشنبه 19 ارديبهشت 1398 - 03:01:17
پیام خوزستان - اهواز - یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: رعایت کردن اصول صحیح تغذیه در ماه مبارک رمضان از افزایش وزن یا کاهش وزن ناخواسته جلوگیری می کند و روزه داران از فواید روزه داری بیشتر بهره مند می شوند.
دکتر فاطمه حیدری روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: از نظر علمی رعایت اصول صحیح تغذیه در ماه رمضان می تواند منجر به بهبود بسیاری از بیماری ها از جمله اختلالات لیپیدی(اختلالات چربی های خون مانند افزایش کلسترول) ، فشار خون، اضافه وزن و چاقی شود.
وی افزود: رعایت نکردن اصول صحیح تغذیه منجر به اضافه وزن، چاقی، مشکلات گوارشی و سایر عوارض ناشی از آنها می شود.
حیدری ادامه داد: در سال های اخیر در بیشتر شهرها شاهد هستیم خرید مواد غذایی پیش از ماه مبارک رمضان به طور چشمگیری افزایش می یابد و شاهد برگزاری مهمانی مکرر در بیشتر خانواده ها هستیم که این موضوع نشانه مصرف بیشتر مواد غذایی و حاکی از رعایت نکردن اصول صحیح تغذیه در ماه مبارک رمضان است.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی بیان کرد: بهتر است تعداد وعده های غذایی اصلی در ماه رمضان شامل سه وعده اصلی شامل افطار، شام و سحری باشد و حداقل 2 میان وعده در فاصله بین افطار تا سحر مصرف شود.
وی بیان کرد: در مورد وعده افطار توصیه بر این است یک وعده غذایی سبک در حد صبحانه مصرف شود که شامل مواد غذایی مانند نان و پنیر و گردو، نان و پنیر و سبزی یا سوپ و آش ساده و سبک باشد و در کنار آن یک ماده قندی ساده مانند خرما یا کشمش مورد استفاده قرار گیرد.
حیدری بیان کرد: مصرف مایعات ولرم مانند چای کم رنگ یا آب ولرم و یا شیر گرم نیز در این وعده توصیه می شود.
این متخصص تغذیه ورژیم درمانی اضافه کرد: با توجه به اینکه مدت زمان روزه داری طولانی است و معده فرد ساعت ها گرسنگی را تحمل می کند بنابراین به هیچ عنوان توصیه نمی شود وعده افطار سنگین باشد.
وی ادامه داد: بهتر است یک تا یک و نیم ساعت پس از صرف وعده افطار، وعده شام مصرف شود که مانند شام های معمولی مواد غذایی از گروه نان ، گوشت و سبزیجات را شامل شود.
حیدری گفت: وعده اصلی در ماه مبارک رمضان باید وعده سحری باشد و توصیه استاندارد این است که افراد غذای اصلی خود را در وعده سحر مصرف کنند به ویژه دانشجویان و دانش آموزان که مجبورند در طول روز فعال باشند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اینکه در فاصله بین وعده های غذایی که در ماه مبارک رمضان مصرف می شود خوردن میان وعده مناسب است افزود: میان وعده هایی مانند انواع میوه ها و یک لیوان شیر از میان وعده های خوب محسوب می شود و افراد روزه دار حداقل 2 واحد میوه و یک لیوان شیر در فاصله افطار تا سحر مصرف کنند.
وی ادامه داد: از آنجا که روزه داران با کم آبی و تشنگی روبه رو هستند و این موضوع به ویژه در مناطق گرمسیر مانند خوزستان اهمیت بیشتری دارد بنابراین باید سعی شود روزه داران بین وعده های غذایی دریافت کافی مایعات داشته باشند.
حیدری بیان کرد: روزه داران بهتر است آب را همراه با غذا مصرف نکنند چون مشکلات گوارشی ایجاد می کند پس آب در فاصله بین وعده ها مصرف شود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: خوردن سبزی و میوه کافی علاوه بر اینکه تامین کننده بخشی از نیاز بدن به مایعات است، باعث جذب بیشتر آب در بدن می شود پس در وعده سحر توصیه می شود حتما یک عدد میوه و یا مقداری سبزی خوردن و سالاد مصرف شود.
وی گفت: از مشکلات برخی روزه داران هیپوگلایسمی یا کاهش قند خونی است که به دنبال خوردن افطار رخ می دهد به این صورت که فرد پس از افطار ممکن است دچار سردرد شدید و احساس تعریق زیاد، سرگیجه و حالت تهوع شود.
حیدری بیان کرد: معمولا افرادی دچار این عارضه ها می شوند که در وعده افطار بیش از حد لازم مواد قندی ساده مانند خرما یا چای شیرین یا سایر ترکیبات دارای قند و شکر مانند زولبیا و بامیه مصرف کرده باشند و در نتیجه به دلیل گرسنه ماندن چند ساعت سلول های بدن، حساسیت آنها به انسولین بالا می رود و با خوردن قندهای ساده دچار هیپوگلایسمی یا کاهش قند خون واکنشی می شوند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اینکه برخی اوقات افراد تصور می کنند با حذف وعده سحر کاهش وزن پیدا می کنند گفت: حدف وعده سحر اشتباه است و با این کار شاید کمی وزن کم کنند اما وزن از دست رفته بیشتر وزن آب و عضلات است و به هیچ عنوان چربی بدن نسبت به قبل کم نمی شود.
وی در خصوص فعالیت فیزیکی روزه داران توصیه کرد: روزه داران فعالیت فیزیکی خود را در فاصله بین افطار تا سحر انجام دهند و در طول روز برای اینکه آب و انرژی بدن آنها تا حد امکان بیشتر حفظ شود از انجام فعالیت ورزشی خودداری کنند.
حیدری اضافه کرد: بیماران مبتلا به دیابت و فشار خون بالا حتما پیش از اقدام به روزه داری باید با پزشک معالج مشورت کند چون در این بیماران ضرورت دارد داروها سر ساعت مصرف شود و داروی مصرفی متناسب با وعده غذایی آنها تنظیم شود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: اگر روزه داری باعث اختلال در این موارد شود می تواند آسیب هایی را در پی داشته باشد بنابراین حتما پیش از روزه داری با پزشک مشورت کنند.
وی گفت: در مورد زنان باردار و شیرده که در 6 ماه نخست شیردهی قراردارند و تغذیه انحصاری با شیر مادر را انجام می دهند از نظر علمی توصیه نمی شود که روزه بگیرند چون روزه داری طولانی مدت که بیش از 12 ساعت طول بکشد روی وضعیت مایعات بدن این افراد و حجم شیر تولید شده اثر منفی دارد و باعث تامین نشدن کافی انرژی و گلوکز موردنیاز این افراد می شود.
3004/ 6037

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/118158/رعایت-اصول-صحیح-تغذیه-فواید-روزه-داری-را-مضاعف-می-کند
بستن   چاپ