پیام خوزستان
/گزارش/
دشواری زن بودن در طراحی
سه شنبه 10 ارديبهشت 1398 - 22:03:07
پیام خوزستان - روز جهانی طراحی هر ساله با هدف فراخواندن طراحان به تفکری دوباره و عمیق در مورد وضعیت حیطه حرفه‌ ای طراحان برگزار می‌شود زیرا طراحی در ایجاد محیطی شاد و مهیج تاثیرگذار است و همواره برای آن راه حل‌های نوآورانه در دست دارد. طراحی، نیروی پیشران پذیرش تنوع و گوناگونی، درنوردیدن و گسترش مرزها و ارتقای کیفیت زندگی است.
به گزارش ایسنا ـ منطقه خوزستان، هر ساله از طراحان سراسر جهان دعوت می‌شود تا در سالگرد تاسیس شورای بین المللی طراحی (ایکو ـ دی)، بسیاری از طراحان گرد هم آیند و با برگزاری مراسم جشن و برپایی رویدادهای جمعی و عمومی لحظاتی توام با خلاقیت و نوآوری بسازند.
امسال اما یک موضوع خاص این رویداد بزرگ را جذاب‌تر کرده و آن انتخاب زنان طراح به عنوان محور اصلی هفته جهانی گرافیک است. زنان طراح، نقش مهمی در گفتمان تغییرات جهانی دارند. زنان سراسر جهان همواره برای ارتقای سلامت، عدالت و حقوق بشر ـ از خانه‌ها و شهرها گرفته تا جای جای سیاره خاکی ـ در حال تلاش و برنامه‌ریزی بوده‌اند. آنان، در عین حال، فعالانه در پی گسترش مفهوم طراح حرفه‌ای در این زمانه‌اند. زنان در گروهای کاری، انجمن‌ها و حتی در همکاری با ارگان‌های دولتی مشغول به فعالیت هستند و همواره در پی یافتن راه‌کارهایی برای همیاری و تاثیرگذاری‌اند. این در حالی است که هنوز عمدتا تصور و شناخت عمومی مردم از طراحان در دست مردان است. بی‌شک تاریخ باید به دستاوردهای زنان در طراحی نگاه دوباره بیاندازد.
محمد عدیلی‌پور، رییس انجمن هنرهای تجسمی خوزستان و دبیر رویداد هفته گرافیک خوزستان، در این خصوص می‌گوید: رویداد هفته گرافیک در اهواز پیش از این در سال 95 و 96 نیز برگزار شده بود. امسال رویداد هفته گرافیک در انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران در تهران مطابق با انجمن بین‌المللی طراحان گرافیک ایکوگرادا با رویکرد به شعار زنان طراح گرافیک برگزار شد که توسط انجمن هنرهای تجسمی اندیمشک، شوشتر و بهبهان این رویداد به شهرستان‌های مذکور انتقال داده و برگزار می‌شود.

او با اشاره به همخوان نبودن پتانسیل موجود در هنرمندان خوزستان و سخت‌افزار موجود در استان می‌افزاید: امسال به دلیل کمبود فضا و کامل نبودن گالری انجمن به اجبار این رویداد را در گالری خصوصی کینو برگزار کردیم که از 80 اثر ارسال شده به دبیرخانه هفته گرافیک به علت کمبود مکان فیزیکی تنها 46 اثر را به نمایش گذاشته‌ایم.
رییس انجمن هنرهای تجسمی خوزستان با اشاره به فراخوان منتشر شده توسط انجمن هنرهای نمایشی خوزستان بیان‌ می‌کند: این فراخوان در سه بخش طراحی پوستر، طراحی جلد و طراحی نشان (هویت بصری) تدوین شده است و فقط آثار گرافیکی سفارشی می‌توانند در این نمایشگاه شرکت کنند و این یعنی اصل هویت یک اثر گرافیکی زیرا حیات یک اثر گرافیکی در خلال سفارش دهنده و سفارش است. از این رو، آثار گرافیکی تجربی و دانشجویی قابل قبول و ارایه در این نمایشگاه نیستند.
عدیلی‌پور همچنین در خصوص اهداف مهم این دوره از هفته گرافیک خوزستان در سال 98 می‌گوید: یکی از اهداف این نمایشگاه این است که هم برای هنرمندان، هم برای سفارش دهندگان و هم برای مردم تعریف شود که روند و پروسه تولید یک اثر گرافیکی قائم به یک فرد نیست و می‌تواند روندی گروهی و تیم‌ورک شامل عکاس، کالیگراف، تصویرگر، طراح شعار و کپشن نیز داشته باشد. به همین خاطر، در فراخوان از هنرمندان خواسته شده تا تمام اطلاعات مربوط به اثر را به همراه اثر به دبیرخانه نمایشگاه ارسال کنند.

وی می‌افزاید: تفاوت مهم هفته گرافیک سال 98 با سال‌های قبل این است که به لحاظ مساحت دیوار‌های کمتری را برای نمایش آثار در اختیار داریم و این تنها به علت آماده نبودن گالری انجمن هنرهای تجسمی است. بنابراین از تمامی دست‌اندرکاران اداره فرهنگ و ارساد اسلامی تقاضا دارم تا هر چه زودتر تدبیری را برای تکمیل این پروژه نیمه کاره اتخاذ کنند. دیگر تفاوت این هفته گرافیک با دوره‌های قبل ارتباط و هماهنگی تنگاتنگ انجمن هنرهای تجسمی خوزستان با انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران است.
همچنین مهسا نوروزی، گرافیست، در پاسخ به این پرسش که شما به عنوان یک زن طراح گرافیک و با توجه به شعار امسال هفته گرافیک (زنان طراح) برای کار و دیده شدن با چه مشکلاتی در جامعه حرفه‌ای مواجه هستید پاسخ داد: در خصوص این شعار باید بگویم که با هویت شعار موافق نیستم زیرا هر کسی، چه زن و چه مرد، با تلاش و پشتکار می‌تواند خودش را در جامعه حرفه‌ای مورد نظرش مطرح کند. به عقیده بنده با وجود تمام نگاه‌های مردسالارانه در جامعه ما و با تمام مشکلات و موانعی که برای فعالیت زنان وجود دارد اگر طراحی فارغ از جنسیت اثر هنری مطلوبی باشد هم اثر و هم صاحب اثر به خوبی دیده می‌شوند.
مریم شجاع، مدیر اجرایی و عضو هیات مدیره انجمن هنرهای تجسمی خوزستان، هم با اشاره به این که اگر بتوانیم اماکن و فضای فیزیکی بیشتری را به فرهنگ و هنر خوزستان اختصاص دهیم انجمن و هنرمندان استان پتانسیل بالایی را برای برگزاری چنین رویدادهایی خواهند داشت گفت: درباره برگزاری نمایشگاه پوستر زنان طراح ایران و ترکیه که همزمان در تهران، کرمانشاه و اهواز برگزار شده باید بگویم هفته گرافیک برنامه‌های جانبی دیگری مانند نکوداشت سه بانوی طراح گرافیک، نمایشگاه پوسترهای تئاتر، برنامه پژوهشی انتشارات فرانکلین، نمایشگاه مهمانان خارجی و نشست‌های تخصصی موشن دیزاین و چندین برنامه دیگر را شامل می‌شد که به دلیل نداشتن مکان مناسب و تجهیز نبودن گالری انجمن متاسفانه انجمن فقط توانست یکی از برنامه‌ها را آن هم در یک گالری خصوصی برگزار کند.

وی همچنین در خصوص دشواری زن بودن در طراحی گرافیک اظهار کرد: امروزه زنان طراح به خوبی دیده می‌شوند اما به شرط آن که حق خود را مطالبه کنند. همان طور که از دیرباز زنان طراح ارزشمند و مشهوری مانند مهنوش مشیری، طاهره محبی‌تابان و مینو واثقی را داشته‌ایم بی‌شک اکنون و در آینده نیز زنان طراح درخشانی در این سرزمین و در تمام دنیا خواهند درخشید.
شجاع با بیان این که بحث دیده نشدن زنان طراح بیشتر در رابطه با رویکرد شغل آن‌ها به عنوان طراح گرافیک است خاطرنشان کرد: طراحی گرافیک ارتباط مستقیم و تنگاتنگی را با صنعت و تولید دارد که در این میان مردان طراح به واسطه جنسیت‌شان به راحتی گوی سبقت را از زنان طراح می‌ربایند.

گزارش از:
آرش حاجی‌نجف (خبرنگار ایسنای خوزستان)
انتهای پیام

http://www.khozestan-online.ir/fa/News/117334/دشواری-زن-بودن-در-طراحی
بستن   چاپ