پیام خوزستان

آخرين مطالب

به بهانه امضای 13 قرارداد پژوهشی صنعت نفت

توسعه همکاری‌های نفتی‌ها و دانشگاهی‌ها وزارت نفت

توسعه همکاری‌های نفتی‌ها و دانشگاهی‌ها
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان -

**امروز 13 قرارداد پژوهشی در حوزه ازدیاد برداشت با هدف انجام مطالعات فناورانه 11 میدان نفتی و 2 میدان گازی، بین شرکت ملی نفت ایران و 13 دانشگاه و مرکز تحقیقاتی کشور امضا شد. از آغاز فعالیت وزارت نفت در دولت تدبیر و امید، این چهارمین مرحله‌ای است که قراردادهای کلان پژوهشی میان زیرمجموعه‌های وزارت نفت و دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی امضا می‌شود. نخستین بار اواخر سال 93 بود که مطالعات ازدیاد برداشت 9 میدان نفتی در قالب 9 قرارداد به دانشگاه‌ها واگذار شد؛ دومین مرحله به سال 95 برمی‌گردد که 12 قرارداد به‌منظور ایجاد انستیتوهای تحقیقاتی در پایین‌دست صنعت نفت میان سه شرکت تابعه وزارت نفت (شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی) با دانشگاه‌ها امضا شد؛ سومین مرحله در سال 96 با امضای 5 قرارداد پژوهشی در حوزه اکتشاف عملیاتی شد و امروز (31 شهریورماه) نیز 13 قرارداد پژوهشی دیگر در حوزه ازدیاد برداشت نفت امضا شد. حالا در وزارت نفت 39 قرارداد کلان پژوهشی فعال وجود دارد که با همکاری 18 دانشگاه‌ و مراکز تحقیقاتی دنبال می‌شود.
** آیا مرحله نخست قراردادهای مطالعات ازدیاد برداشت میدان‌ها، نتایج امیدوارکننده‌ای داشته که دوباره در این قالب، قراردادهایی جدید امضا شده است؟ می‌توان این نتایج را به‌طور اجمالی مرور کرد؛ در میدان آزادگان و به همت انستیتو مهندسی نفت دانشگاه تهران، صحبت از امکانپذیری افزایش 10 درصدی ضریب بازیافت و بهبود نرخ تولید، کاهش گرانروی نفت نیمه‌سنگین لایه سروک، شناسایی و تدوین نقشه ناهمگونی تخلخل و تراوایی لایه‌های مختلف میدان، بهینه‌سازی توزیع مشخصات مخزنی و در نتیجه کاهش حفر چاه‌های خشک و کم‌بازده است. در میدان سروش که دانشگاه سهند فعال است، افزایش حداقل 500 میلیون بشکه‌ای تولید تجمعی نفت با اجرای روش‌های ازدیاد برداشت پیشرفته امکان‌پذیر عنوان شده و بهره‌مندی از روش‌های تزریق CO2 و پلیمر در حال بررسی است. در دارخوین تلاش‌های دانشگاه امیرکبیر برای بومی‌سازی تست ردیاب گاز ادامه دارد و برنامه جامعی برای مطالعه، شناسایی و جلوگیری از رسوب آسفالتین و رفع آن تدوین شده است. دانشگاه صنعتی شریف در مخزن آسماری میدان کوپال، نانوذرات جدیدی سنتز کرده است. در میدان کرنج با استفاده از بانک داده‌های مخازن کربناته که توسط دانشگاه آزاد تهیه شده غربالگری‌های اولیه روش‌های ازدیاد برداشت با استفاده از نرم‌افزار بومی APT-EOR انجام شده است. پژوهشگاه صنعت نفت 32 چالش‌ اساسی میدان اهواز و 13 چالش اصلی میدان بی‌بی‌حکیمه را شناسایی و دانشگاه صنعت نفت هم در مسیر شناسایی چالش‌های میدان گچساران بالغ بر 40 پروژه دانشجویی تعریف کرده است. بررسی روش‌های مختلف ازدیاد برداشت متناسب در مخازن آسماری و بنگستان میدان منصوری هم در دستور کار دانشگاه شیراز قرار دارد.
** آیا کار دانشگاه‌ها در میدان‌ها یادشده بدون نقص بوده؟ یا هماهنگی‌ها برای اجرای این قراردادها در شرکت ملی نفت ایران همواره به بهترین شکل و سریع‌ترین نوع ممکن انجام شده؟ بی‌شک خیر. غلامحسین رحیمی، معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری امروز در آیین امضای قراردادهای پژوهشی صنعت نفت گفت «دستگاه‌های اجرایی به راحتی می‌توانند کاستی‌های دانشگاه‌ها را بهانه‌ای برای همکاری نکردن با جامعه علمی و دانشگاهی قرار دهند اما وزارت نفت با وجود همه کاستی‌ها، این همکاری را دنبال کرد». به این نکته هم باید توجه داشت که همکاری شرکت ملی نفت ایران با دانشگاه‌ها در این سطح کلان تجربه‌ای تازه است و در نتیجه با فراز و فرودهای بسیاری همراه بوده است. حتی قراردادهای این طرح که اواخر سال 93 امضا شد، طی سال‌های بعد با اصلاحاتی همراه شد اما ادامه یافت و نتایج آن به تدریج در حال نمود پیدا کردن است و همین نتایج، زمینه را برای امضای قراردادهایی جدید با دانشگاه‌ها مساعد کرده است.
**از صحبت‌های معاون وزیر علوم گفتیم. اما دیگر سخنرانان امروز به چه نکاتی اشاره کردند؟ وزیر نفت امروز برای چندمین بار اعلام کرد که وزارت نفت از دانشگاه‌ها، مراکز فناوری و نوآوری و شرکت‌های دانش بنیان حمایت می‌کند. زنگنه بر حمایت قاطع وزارت نفت از پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه صنعت نفت هم تاکید کرد و در عین حال یادآور شد «انحصار برای هیچ‌کدام را قبول ندارم و اگر کسانی در دانشگاه صنعت نفت یا پژوهشگاه صنعت نفت به دنبال این هستند که انحصاری کار کنند، بدانند موافق نیستم. مگر می‌توانیم به این دلیل که برای نمونه زمان انگلیسی‌ها دانشگاه صنعت نفت خیلی مهم بوده است، از ظرفیت‌های عظیم علمی که در کشور وجود دارد، غافل شویم؟ آن زمان این تعداد دانشگاه و دانشجو و این حجم پژوهش در ایران وجود نداشت. دنیا تغییر کرده است».
**علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که چندی پیش درباره ضرورت افزایش ظرفیت تولید نفت ایران تا 8.5 میلیون بشکه صحبت کرده بود، امروز هم در آیین امضای قراردادهای پژوهشی نفت به این موضوع اشاره کرد و گفت: «تصمیم این است که تولید نفت افزایش یابد، همین امروز هم این حرف را می‌زنیم، امروزی که فردی ماشه بدون گلوله را کشیده است». به گفته وی، به‌زودی با هدف تولید یک میلیون بشکه نفت، قراردادهایی با شرکت‌های اکتشاف و تولید ایرانی امضا خواهد شد. رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری از شرکت‌های اکتشاف و تولید (E&P) ایرانی به عنوان «محصول الگوی جدید قراردادهای نفتی» نام برد و گفت «این شرکت‌ها با قوت و قدرت در قالب چند کنسرسیوم برای تولید نفت توافق کرده‌اند».
**مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به عنوان شرکت کارفرما در قراردادهای پژوهشی ازدیاد برداشت نیز در این مراسم به ارائه اجمالی دستاوردهای طرح توسعه فناورانه 9 میدان نفتی (مرحله نخست قراردادهای پژوهشی) پرداخت که از جمله آن، ایجاد مراکز فناوری در دانشگاه‌ها و ایجاد شبکه‌های نوآورانه و فناورانه با همکاری شرکت‌های داخلی و بین‌المللی و مجموعه‌های دانش‌بنیان بود. به گفته مسعود کرباسیان، در مجموع قراردادهای پژوهشی ازدیاد برداشت که با دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی امضا شده است، مطالعه فناورانه 20 میدان نفتی و 2 میدان گازی واگذار شده که این میدان‌ها، بالغ بر نیمی از ذخایر نفت و 40 درصد ذخایر گاز کشور را شامل می‌شوند. به عبارت دیگر، هم‌اکنون ظرفیت‌های جامعه دانشگاهی و علمی برای مطالعات فناورانه حدود نیمی از ذخایر هیدروکربوری کشور به‌کار گرفته شده است.
**سعید محمدزاده، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران امروز به ارائه آماری از رتبه ایران در شاخص‌های جهانی رقابت‌پذیری و نوآوری پرداخت و جدولی در این باره ارائه داد که بر مبنای آن، ایران بهترین عملکرد را در شاخص «تولید دانش» دارد و در این شاخص در جایگاه 25 دنیا قرار گرفته است. بر پایه این جدول، رتبه ایران در شاخص‌های «تحقیق و توسعه»، «تجاری‌سازی» و «عمق سیستم‌های مالی» به ترتیب 48، 62 و 88 عنوان شده و بدترین رتبه کشور هم به شاخص «فرهنگ کارآفرینی» مرتبط می‌شود که ایران در جایگاه 131 دنیا قرار گرفته است. محمدزاده تاکید کرد که ایران اگرچه در تولید دانش عملکرد قابل قبولی دارد، اما در زمینه نفوذ دانش و تجاری‌سازی، کارهای نکرده بسیار است و باید به این شاخص‌ها بیشتر توجه شود.
**دستاورد نهایی قراردادهای توسعه فناورانه 22 میدان نفت و گاز کشور با گذشت زمان مشخص می‌شود؛ اما به قول احمد معتمدی، رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر، فارغ از اعداد و ارقام قراردادها، آنچه مهمتر است حمایت وزارت نفت از دانشگاه‌ها و اعتماد به جامعه علمی و به تکاپو واداشتن آنها بوده است و دانشگاه‌ها قدردان این اعتماد هستند.
هانیه موحد

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/202663/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت سکه و طلا در بازار آزاد 28 فروردین ماه

عملیات وعده صادق معادلات را به نفع محور مقاومت تغییر می‌دهد

آزادی 4 زندانی جرائم غیر عمد از زندان شوشتر

واکنش چمران به جوابیه سازمان شهرداری‌ ها؛ تأیید واگن‌ ها را به تأخیر نیندازید

فروش مدال قهرمان کوراش جهان برای آزادی زندانیان اسفراین

تایتل: تفاوت ورق‌های st37 و st52

آغاز سرمایه‌گذاری صندوق توسعه ملی در میدان‌های نفت و گاز

دیدار تشکل‌های شاهد و ایثارگر با معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری

اهتمام مدیریت شهری اهواز بر تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام

نگرانی چمران برای دیرکرد واردات واگن مترو از چین | کاری کنید مردم متضرر نشوند

کشت گندم به روش خاکورزی در خرمشهر

7 هزار و 552 رای جایگزین حبس در کرمان صادر شده است

بیانیه دانشگاه هنر درباره عملیات وعده صادق

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت 10:30

بخش خصوصی و کارگری هم مشمول قانون کاهش ساعت کار کارمندان می‌شوند؟

باران رحمت در کیش؛ شب پرتلاش نیروهای شرکت عمران، آب و خدمات برای جلوگیری از آب‌گرفتگی معابر جزیره

برداشت 750 هزار بشکه نفت با تفکیک‌گرهای سیار در نفت و گاز گچساران

قیمت نفت بالای 90 دلار ایستاد

پیشتازی نفت و گاز مارون در دستاوردهای فنی بار اول

بهره‌برداری از یک جایگاه عرضه سوخت در منطقه کردستان

پرداخت بیش از 19 همت ‌تسهیلات‌ مسکن ملی خودمالکی در خوزستان

برداشت ‌و خرید دانه کلزا توسط بخش خصوصی آغاز شد

چرا صهیونیست‌ها از واکنش علی کریمی تعجب کردند؟+ عکس

معدوم سازی بیش از 600 تن فرآورده‌های خام دامی ناسالم در خوزستان

پاسخ ایران، بزرگ و بی‌نظیر بود/ تل‌آویو قادر به ادامه جنگ نیست

واکنش چمران به جوابیه سازمان شهرداری‌ها برای ورود واگن‌های مترو

رهایی یک محکوم به اعدام از قصاص در شادگان

واکنش چمران به جوابیه سازمان شهرداری‌ها درباره واگن‌های مترو

آبگیری 93 درصدی تالاب شادگان

«وعده صادق» زینت بخش دیوارنگاره میدان مولوی اهواز شد

صهیونیست‌ها حماقت کنند، با غافلگیری‌های بزرگ ایران مواجه می‌شوند

انتصاب جدید در سازمان منطقه آزاد کیش

پیام تسلیت دکتر رئیسی در پی درگذشت پدر شهیدان «دهنوی»

تلاش برای تحقق سیاست های قوه قضاییه

چهره سال هنر انقلاب اسلامی استان قم تجلیل شد

احداث مدرسه 6 کلاسه صالح شهر در دستور کار قرار گرفت

مدیریت مصرف آب و صرفه جویی در فصل گرم سال

فقط 30 درصد دانش کشاورزی وارد مزرعه شده است

شهرداری اهواز ناتوان است/ از رفت و روب و جمع آوری زباله عاجز است/ مناطق کم برخوردار آسفالت نمی‌شوند

صبر و ایثار خانواده‌های معظم شاهد و ایثارگر درس آموز است

اقدامات سازمان اقتصادی کوثر منجر به خودکفایی‌های بزرگ در حوزه اقتصادی شد

اسماعیل هنیه باز هم عزادار شد

اعلام محدودیت‌های ترافیکی رژه روز ارتش در اهواز

آسمانی صاف در اروند

بیشینه سرعت باد به بیش از 50 کیلومتر در کیش، 28 فروردین

ترکیب اقتدار و درایت

فراخوان حماس برای تشدید مقاومت در کرانه باختری

دستمزد 1403 ثابت ماند، حق مسکن کارگران افزایش نیافت

مدیرکل بنیاد شهید کرمانشاه بر شناساندن سبک و سیره عملی شهدا به جوانان تآکید کرد

افزایش تعامل بنیاد شهید و امور ایثارگران با آموزش و پرورش برای توسعه فعالیت های فرهنگی