پیام خوزستان

آخرين مطالب

مرگ رویای کارون مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - اهواز - سیل امسال بیش از 2میلیون مترمکعب رسوب، برای رودخانه کارون به ارمغان آورد که به جزایر کوچک و بزرگ آن اضافه کرد. با اینحال لایروبی کارون، یکی از اصلی‌ترین مطالبات شهروندان اهوازی، به دلیل نبود اعتبار و نداشتن اولویت در وزارت نیرو، همچنان در ابهام مانده است.

«کارون را اولین بار انگلیسی‌ها لایروبی کردند. حدود 110 سال پیش؛ همزمان با اکتشاف نفت، مدتی بعد از لایروبی کانال سوئز. در آن زمان می‌خواستند بندر «دَرخَزینه» را در کارون شوشتر بسازند و اولین راه‌آهن بین شهری را از آنجا به مسجدسلیمان راه بیندازند؛ تا ماشین آلات و دستگاه‌های موردنیازشان را از طریق کشتی‌های بزرگ که در رودخانه کارون اهواز و خرمشهر تردد می‌کردند برای ساخت پالایشگاه بی‌بی‌یان و تاسیسات نفتی مسجدسلیمان حمل کنند.» این را پرویز باورصاد، عضو هیات علمی دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه خلیج فارس بوشهر و رئیس سابق دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، از دورانی روایت می‌کند که کارون مهمان کشتی‌های غول پیکر بود. وقتی که جزیره‌های کوچک و بزرگ مثل غده‌های ریز و درشت، هنوز نفس کارون را بند نیاورده بود.
باورصاد می‌گوید: «این جزیره‌ها هشتاد سال پیش در کارون وجود نداشت، عکس‌های ساخت پل سفید این را نشان می‌دهد. در آن زمان کشتیرانی در کارون رایج بود و کشتی‌ها بار و مسافر را از خرمشهر تا بندر درخزینه شوشتر جابه جا می‌کردند. همه اسناد حمل و نقل و باربری در بنادر شوشتر و اهواز موجود است و هنوز هم در کتاب‌های دریانوردی، از کارون به عنوان تنها رودخانه قابل کشتیرانی یاد می‌شود.»
حالا بیش از 20 سال است کارون، بزرگ‌ترین و پرآب‌ترین رودخانه کشور، تبدیل به آب باریکه‌ای شده که از میان جزایر خود را به سختی به دریا می‌رساند. به دلیل بی‌آبی و لایروبی نشدن، سال‌هاست کشتیرانی در آن متوقف شده است.
باورصاد مهم‌ترین عامل شکل‌گیری جزایر در کارون را سدسازی روی این رودخانه می‌داند و می‌گوید: «رودخانه‌ها از نظر طبیعی با خود گل و لای و رسوب حمل می‌کنند، این مساله درباره کارون هم صدق می‌کند، در حالت عادی جریان آب، گل و لای را به دلتای رودخانه (بهمنشیر) منتقل می‌کند، اما با ساخت سد دز و سد شهید عباسپور که اولین سدهای حوضه کارون بزرگ بوده و کاهش آب کارون، رسوب گذاری شروع شده که ناشی از دست اندازی به نظام طبیعی رودخانه و قانون انتقال رسوبات رودخانه ای از مبداء تا دلتای آن است.»
سیل بهار امسال رسوب زیادی در کارون اهواز از خود به جای گذاشت و جزیره های بیشتری از دل رودخانه سربرآوردند. حالا بزرگ‌ترین جزیره کارون که 30 سال پیش با خاکریزی شهرداری تبدیل به «پارک جزیره شادی» شده هم زیر خروارها رسوب باقیمانده از سیل، مدفون شده است.
باورصاد می گوید: «جزیره شادی، خود باعث شده سرعت و شدت جریان رودخانه کاهش پیدا کند و به تبع آن رسوبات بیشتر شود و جزایر جدیدی شکل بگیرد، البته به تدریج در آینده دو طرف جزیره به ساحل شرقی و غربی وصل می شود و در یک بارندگی شدید مثل امسال که سدها را باز می‌کنند، می تواند باعث آبگرفتگی اهواز شود.»
اهوازی‌ها همیشه از گل و لایی که در بستر کارون، انباشته شده گلایه داشته و نسبت به لایروبی نشدن آن بدبین بوده‌اند زیرا آن را زمینه سازی برای انتقال آب از سرشاخه های کارون می‌دانند.
طبق آخرین مطالعات مربوط به اوایل دهه 90 ، رسوب انباشته شده در رودخانه کارون در اهواز 12 میلیون مترمکعب برآورد شده که بعد از سیل بهار امسال به 14 میلیون مترمکعب رسیده است.
لایروبی کارون و برداشتن رسوب از جزیره شادی بعد از کش و قوس فراوان، بالاخره تیر ماه امسال آغاز شد. باورصاد اما معتقد است: «هیچ طرح و مطالعه ای برای لایروبی وجود ندارد و اگر سازمان آب و برق خوزستان مدعی چنین مطالعه‌ای است، مثل سایر کشورهای دنیا آن را منتشر کند.» او تاکید می‌کند: «لایروبی با این دو سه دستگاه ماشین آلات امکان پذیر نیست و باید حداقل 10 هزار ماشین لایروب به کار گیرند. هزینه‌ای که اکنون صرف لایروبی می‌شود، در واقع فقط پول دادن به پیمانکار است و اثربخشی ندارد، زیرا چند ماه دیگر با آغاز بارندگی ها این رسوبات دوباره به رودخانه بازمی‌گردد.»
سدها و رسوب‌ها
رئیس دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید چمران اهواز نیز تایید می‌کند که جزیره‌ها و به طور کلی رسوب گذاری در رودخانه به دلیل وجود مانع و کاهش دبی رودخانه به دلیل سدسازی هاست، وقتی در بالادست سدسازی می شود، جریان رودخانه قطع شده و روخانه دیگر توان ندارد که رسوبات را با خود حمل کند.
نصرالله کلانتری می‌گوید: تجمع این رسوب‌ها و شکل گیری جزایر باعث تغییر شکل رودخانه می‌شود و عرض آن را بیشتر می‌کند، از سوی دیگر هر چقدر تعداد جزایر در رودخانه بیشتر شود، خودپالایی آن کاهش پیدا می‌کند و باعث می‌شود رسوبات بیشتری تجمع پیدا کنند.
به گفته وی این حجم زیاد رسوب که در سیل اخیر رودخانه با خود آورد نشان می‌دهد که پوشش گیاهی در بالادست حوزه کارون تخریب شده است که نتیجه آن فرسایش بیشتر خاک و رسوب گذاری بیشتر است.
کارون اعتبار ندارد
بحث درباره اثربخشی لایروبی کارون و تاثیر آن روی سیل در اهواز، امسال بیش از همیشه چالش برانگیز بوده است. شهروندان و فعالان محیط زیست با برخی کارشناسان درباره تاثیر جزایر کارون در سیل امسال، اختلاف نظر دارند. گذشته از این اختلافات اما همه بر لزوم برداشتن رسوب از کارون اتفاق نظر دارند.
مدیر دفتر حفاظت و مهندسی رودخانه ها و سواحل سازمان آب و برق خوزستان می‌گوید: رسوب کارون روی سیلاب تاثیری ندارد، مطالعات نیز نشان می‌دهد که لایروبی این رودخانه در مقطع اهواز بر کاهش سیلاب بی تاثیر است، با این حال رسوب در رودخانه یک مانع به شمار می‌آید و از لحاظ منظر و همچنین توزیع یکنواخت جریان و پاکسازی رودخانه، لایروبی نیاز است.
سید ابراهیم حسینی اعتبار مورد نیاز برای لایروبی کارون در اهواز را بیش از هشت هزار میلیارد ریال عنوان می‌کند و می‌افزاید: مهمترین مانع در لایروبی کارون نبود اعتبار لازم است، بنابراین باید برای تامین اعتبار لایروبی، با اولویت برداشتن جزایر، تلاش شود تا رودخانه کارون از این وضعیت بیرون بیاید.
وی همچنین می‌گوید: با توجه به اینکه عرض کارون در مقطعی که جزیره شادی قرار دارد، زیاد و در حدود 750 متر است، وجود «جزیره شادی» روی ظرفیت آبگذری رودخانه و سیلاب ها تاثیری نداشته، اما باید توجه داشت که بعد از سیل اخیر در حدود 500 هزار مترمکعب رسوب در این جزیره انباشته شده و شرایط آن متفاوت شده است.
لایروبی و تهدید اهواز در سیل
لایروبی کارون در سال 91 به دلیل کمبود اعتبار ناتمام ماند. امسال با وجود فشار افکار عمومی برای لایروبی کارون در اهواز، اما بازهم به دلیل بی‌پولی تنها به رسوب برداری از جزیره شادی محدود شده است. از تیر ماه تاکنون در حدود 150 هزار مترمکعب از رسوب این جزیره برداشته شده است.
لایروبی هر مترمکعب، 6 دلار هزینه برمی دارد. با این حال امسال تنها 480 میلیارد ریال اعتبار برای لایروبی و ساماندهی همه رودخانه‌های خوزستان از جمله کارون، به سازمان آب و برق اختصاص یافته، که با این احتساب می‌شود نتیجه گرفت لایروبی کارون سال ها طول می‌کشد.
عضو هیات علمی دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز ادعای بی تاثیر بودن لایروبی رودخانه کارون بر سیلاب را رد می‌کند و می‌گوید: بر اساس مطالعاتی که در سال 1384 انجام دادیم، لایروبی کارون روی سیل تاثیر دارد، مشاهدات میدانی و سیل اخیر نیز صحت این مطالعات را ثابت کرد.
علی محمد آخوندعلی می‌افزاید: توان آبگذری رودخانه کارون در بازه اهواز به شدت کاهش یافته و سیل با دوره بازگشت پنج ساله دیگر به راحتی از مقطع اهواز عبور نمی‌کند، علت اصلی آن نیز رسوبگذاری و شکل گیری جزایر متعدد است، این رسوبات در سیل‌های آینده نیز تاثیرگذار است و مانع عبور جریان آب می‌شود که می تواند برای شهر اهواز خطرآفرین باشد.
وی ادامه می‌دهد: جزایری که در بستر کارون به صورت طبیعی و مصنوعی ایجاد شده، مانعی جدی در مقابل جریان رودخانه است و در صورت وقوع سیل باعث پس زدگی سیلاب به سواحل و آسیب رساندن به آنها می‌شود.
آخوندعلی لایروبی را تنها راهکار برای برداشتن جزایر کارون می‌داند و می‌گوید: اما لایروبی بخشی از ساماندهی کارون است و طی یک پروسه و در مواردی همزمان باید مدیریت سدها، احداث سیل بند، لایروبی، کانال‌های سیل بر و حوضچه های تاخیری اجرا شود.
وی تاکید می‌کند: از 35 سال پیش کارشناسان مخالف تثبیت جزایر در کارون بودند، اما به جای برداشتن، خاکریزی بیشتری انجام شد، حالا کار به جایی رسیده که برداشتن آن بسیار دشوار است؛ بنابراین نهادهای مسئول باید پاسخ دهند که چرا مانع تثبیت این جزایر نشدند و چرا مراجع قانونی جلوی این روند را نگرفته اند؟
آخوندعلی با انتقاد از ارقام نجومی که به عنوان اعتبارات مورد نیاز طرح‌های لایروبی از سوی مسئولان اعلام می‎شود، نیز می‌گوید: اعتقادی به این اعداد نجومی ندارم که به عنوان برآورد هزینه اعلام می‌شود، در کشور بسیاری از اعتبارات کلان صرف مسائل بیهوده می‌شود و در واقع هدر دادن بیت المال است، در حالی که می‌شود با راه حل‌های ساده برخی از این طرح ها را اجرا کرد.
کوچ کشتی‌ها از کارون بیمار
کارون که روزی سیلاب‌های با بیش از چهار هزار مترمکعب در ثانیه را به راحتی از خود عبور می‌داد، در سال های گذشته دبی متوسط در حدود 200 مترمکعب درثانیه داشته که امسال به یمن سیلاب بهار به 600 مترمکعب درثانیه رسیده است.
باورصاد رئیس سابق دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر تاکید می‌کند: تنها راهکار جلوگیری از رسوب گذاری در کوتاه مدت این است که حقابه رودخانه به صورت دائم تامین شود، در درازمدت نیز باید برای رودخانه کارون قانون لایروبی را تعریف کنند.
وی می‌گوید: در سدسازی ها به حقابه کارون توجهی نشده است، حقابه فقط شامل سهم مصرف شرب، کشاورزی و صنعت نیست، سهم محیط زیست رودخانه و دریا و آبزیان هم باید تامین شود که در این مدت محقق نشده است، البته برای کارون که رودخانه قابل کشتیرانی بوده، حقابه کشتیرانی هم باید تامین می‌شد، مسئولان باید به این مساله پاسخ دهند که چرا کاری کردند کشتیرانی در کارون حذف شود؟ همه این مسائل دست به دست هم داده‌اند تا کارون به یک رودخانه مریض (Sick River) از نظر شاخص‌های بین‌المللی تبدیل شود و این با نمونه برداری از آب و آبزیان و گیاهان رودخانه مشخص است.
به گفته وی هم اکنون هیچگونه قانونی برای رودخانه‌های کشور نداریم، در حالی که در دنیا هر کدام از رودخانه‌ها قانون جامع و مختص به خود را دارد.
این استاد دانشگاه خلیج فارس بوشهر می‌گوید: عامل دیگر مشکلات رودخانه‌های کشور واگذاری حفاظت از آنها به وزارت نیرو است، این در حالیست که این وزارتخانه، بهره‌ بردار رودخانه هاست به همین دلیل مرجع صلاحیت داری برای حفاظت از آنها نیست و سوابق نشان داده که هر طور می‌خواهد با رودها رفتار می‌کند.
باورصاد ادامه می‌دهد: رودخانه یک عنصر زنده و جان دار و حیات آفرین و پویاست، بدیهی ترین آن کشتیرانی است که باید زنده نگداشته شود، کارون تا 1889 یک رودخانه داخلی بوده و بعد از آن با تصویب مهمترین قانون دریانوردی کشور «قانون کشتیرانی در کارون» یک رودخانه بین المللی می‌شود، که این قانون هنوز لغو نشده اما به دلیل خشک شدن رودخانه به فراموشی سپرده شده است.
رویای فراموش شده
عطارزاده معاون اسبق وزارت نیرو چند سال پیش گفته بود: «خوزستانی‌ها باید رویای کشتیرانی در کارون را فراموش کنند.»
حالا پنج سد مخزنی بزرگ در خوزستان بر روی کارون ساخته شده است. بیش از 10 طرح انتقال آب نیز از سرشاخه‌های کارون اجرا شده یا در حال اجراست. در سفر اخیر اردکانیان وزیر نیرو به استان چهارمحال و بختیاری، سه طرح انتقال آب کارون دوباره جریان افتاده است. این در حالیست که ردیف اعتباری طرح علاج بخشی کارون برای دومین سال پیاپی حذف شده است.
آیا رویای کشتیرانی در کارون فراموش می‌شود؟
  

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/135142/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

اقامه نماز جمعه در مصلای امام خمینی شهر ایلام

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

حمله پهپادی حزب الله به یک پایگاه توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی

سردار فدوی: شهید حجازی در توانمندسازی جبهه مقاومت نقش موثری ایفا کرد

سردار اشتری: شهید حجازی از بازوان اصلی محور مقاومت بود

بیماران اروندی در منطقه آنژیوگرافی می شوند

عملیات وعده صادق برای دوستان انقلاب اسلامی پیام همبستگی و برای دشمنان پیام مقاومت داشت

منابع عبری: اسرائیل با آتش‌بس چند هفته‌ای موافقت خواهد کرد

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

بازسازی سکانس مشهور ترانه علیدوستی توسط صهبا شرافتی

پخش برنامه «هفت» با اجرای بهروز افخمی از فردا

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

قرارداد کار کارگران یک ماهه شد!

پرینت سه بعدی زره برای تبدیل گربه پشمالو به جنگجو/ ویدئو

رفع دغدغه های معیشتی و امنیت شغلی کارگران گروه ملی در اولویت قرار گیرد/ لزوم برطرف کردن مشکلات واگذاری زمین چمن جهت مسابقات تیم های فوتبال استان

مدیرعامل فولاد اکسین: کارگران در خط مقدم جهاد جهش تولید هستند

مورایس و مرور تاکتیک‌های بازی با استقلال

بوندس‌لیگا تحت تاثیر جنگ جهانی دوم قرار گرفت!‏

ستاره تیم ملی در یک‌ قدمی آقای گلی جام ملت‌ها

جوان اول پیکان رکورد جهانی ثبت کرد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

هلاکت دو تروریست در اطراف زاهدان با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

اکبرپور: حسینی گلر استقلال بزرگی کرد/ ملاثانی مقابل سپاهان دسته و پا بسته نیست

انجام 10 عمل اهدای عضو در خوزستان در 5 روز

معرفی چهره هنر انقلاب اسلامی در خوزستان

حملات موشکی، راکتی و پهپادی مقاومت لبنان و فلسطین به پایگاه‌های مختلف صهیونیست‌ها

عطر افشانی مزار شهدای کارگر خوزستان

آزادی 7 زندانی جرائم غیرعمد در استان سمنان

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

طوفان نمک کوهنوردیه!

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

کارگران هفت تپه: آقاجان متشکریم

برترین‌های پنج وزن نخست مسابقات جام تختی در اهواز مشخص شدند

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

مدیر شرایط اضطراری و بحران پتروشیمی‌های منطقه ویژه پارس منصوب شد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟