«مُطبَقخونه دِسفیلی» منتشر شد
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - کتاب «مُطبَق خونه دِسفیلی» نوشته سپیده زمانی راد و مریم دوائی فر در انتشارات دارالمؤمنین چاپ ومنتشر شد.
سپیده زمانی راد یکی از نویسندگان این اثر در مورد این کتاب توضیح می دهد: از قدیم الایام در هر شهر و آبادی، آئین ها و آداب و رسوم فراوانی رایج بوده و در واقع این آیین های کهن، نمادی از هویت فرهنگی هر جامعه محسوب می شده است و در این میان، غذا نیز به عنوان یکی از جذاب ترین نمادهای فرهنگی هر منطقه محسوب می شود.
او ادامه داد: مردمان هر منطقه و دیاری در ایام و مناسبت های خاص، غذاها و شیرینی های خاصی را طبخ و آماده می کردند که مردمان دزفول نیز از این قاعده مستثنی نبودند. به گونه ای دیگر، غذا در هر منطقه براساس عوامل متعدد محیطی نظیر اقلیم، خواص درمانی، اعیاد و مناسبت های خاص، وضع مالی خانواده، طبع و مزاج افراد و... تهیه می شد؛ به عنوان مثال آبگوشت بِنگِشت غذای لذیذ و خوشمزه ای است که به دلیل خاصیت گرم مزاجی این غذا، طبخ آن در فصل سرما صورت می گرفت.
این نویسنده افزود: از جمله غذاهایی که در مناسبت های خاص تهیه می شوند می توان به نون چربی اشاره کرد که میزبان برای ناهار روز عروسی با نون چربی به همراه لوبیای سحری از مهمانان خود پذیرایی می کردند و یا این که در آخرین پنج شنبه هر سال (عید مرده ها) با تهیه حلواهایی چون حلواگردو و پخت کلوچه سنتی یاد و خاطره اموات و درگذشتگان را گرامی دارند. البته قابل ذکر است تهیه و پخت کلوچه سنتی باتوجه به مناسبت های مختلف دارای اشکال متفاوتی بوده است.
وی با بیان این که غذا نشأت گرفته از ذائقه، مواد اولیه موجود در منطقه، نحوه زندگی، عقاید و باورهای فرهنگی و دینی یک منطقه می باشد گفت: بنابراین با گردآوری، شناسایی و معرفی غذاهای سنتی و شیرینی های سنتی شهر دزفول سعی کردیم بتوانیم از سویی با گردآوری مطالب ارزنده درراستای غذاهای سنتی دزفول گامی مؤثر درراستای حفظ و نگهداری میراث معنوی و ماندگار کهن شهر دزفول برداریم و این گنجینه با ارزش را به نسل های بعد انتقال دهیم.
زمانی راد با اشاره به این که کتاب حاضر چهار فصل شامل معرفی غذاهای سنتی دزفول، شیرینی های سنتی دزفول، غذاهای ایرانی در دزفول، طبایع و مزاج ها را دارا است اضافه کرد: نشر دارالمؤمنین کتاب «مُطبَق خونه دِسفیلی» را در شمارگان 500 نسخه و با قیمت 85 هزار تومان روانه بازار کتاب کرده است.
از سپیده زمانی راد پیش از این کتابی تحت عنوان «کهن پیشه های سرزمین خوز» در حوزه شناخت میراث فرهنگی و صنایع دستی خوزستان و همچنین شناخت پوشش محلی مردم استان با اشارات مردم شناسی این سرزمین به چاپ رسیده است.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/131385/