پیام خوزستان

آخرين مطالب

رسوب زدایی در سدها جدی گرفته شود گفتگو

  بزرگنمايي:

پیام خوزستان- مهدی زارع افزود: فرسایش خاک و از بین رفتن گیاهان در بالادست موجب جاری شدن گل و لای و رسوبات به پایین دست می شود که در نهایت در پایین دست در پشت سدها جای می گیرند و باعث پر شدن حجم مخزن سدها می شود.

وی بیان کرد: به عنوان مثال سد سفید رود هنوز به 30 سال بهره برداری نرسیده بود اما از رسوب پر شده بود و ناچار  به رسوب زدایی آن شدند، یا سد وشمگیر در گلستان سال 1349 به بهره برداری رسید و اکنون تقریبا از رسوب پر شده است، یعنی هنوز عمر سد به 50 سال نرسیده اما حجم زیادی رسوب وارد آن شده که یا دیده نشده یا اینکه اساسا رسوب زدایی جدی گرفته نمی شود.

عضو وابسته فرهنگستان علوم افزود: اکنون در کشور حدود 50 میلیارد متر مکعب مخزن سد داریم که درصدی از آنها از رسوبات پر شده است که این مساله باید مورد توجه جدی مسوولان امر قرار گیرد زیرا آماده بودن ظرفیت سدها در کنترل سیلاب ها نقش موثری دارد که در صورت بروز سیل می توان حجم بیشتری آب را در آن جای داد و ناچاربه رها سازی آب نشد.

وی به وقوع سیل اخیر در کشور اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال در پی رها سازی آب مخزن سدها در بالادست رودخانه کارون حجم آب رودخانه ها به شکل کم سابقه ای افزایش یافت و عملا سه دشت سیلابی رودخانه های کرخه ، کارون  و دز تقریبا یک دشت سیلابی ایجاد کردند یعنی سه رودخانه یک دشت سیلاب را تشکیل دادند که خسارات زیادی به همراه داشت.

استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله تاکید کرد: باور من بر این است بسیاری از اطلاعاتی که برای پیش بینی های سیلاب دریافت می کنیم  به روز نیست بنابراین با توجه به اهمیت موضوع نیازمند به روز رسانی اطلاعات خود در این زمینه هستیم تا در آینده شاهد خسارات کمتری از بروز بلایای طبیعی شویم. 

زارع افزود: دخالت انسانی به صورت توسعه شهرها و روستاها با سرعتی فراتر از توان و تراز اکولوژیک در بیشتر مناطق ایران صورت گرفته است، این نحوه شهرسازی با نفوذ ناپذیر کردن زمین، نابود کردن سفره های آب زیر زمینی، حفر بیش از 16 هزار چاه عمیق غیر قانونی که به تدریج بخش مهمی از آنها مجوز قانونی دریافت کردند، لایروبی نکردن سدها، احداث بی رویه سدها (مثلا احداث 40 سد بر روی سرچشمه های تغذیه دریاچه ارومیه در یک بازه زمانی 20 ساله منتهی به سال 1392)، تسریع روند خشکسالی با کم نکردن سوخت های فسیلی، نبود استفاده مناسب از انرژی های پاک و تجدید پذیر در ایران، نبود مقابله موثر با مساله گرم شدن زمین در ایران، ساخت پارک برج و ساختمان داخل رودخانه ها، دامنه کوهها در حوضه های آبخیز و با مدیریت نکردن رودخانه ها موجب تشدید خسارت های ناشی از سیل شده است. 

‎وی افزود: رسوب گذاری در  رودخانه ها، براثر تحولات زمین ساختی، تغییراتی در سطح اساس رودخانه رخ می دهد و احداث سد موجب تغییر ریتم طبیعی جریان آب و رسوب گذاری می شود؛ آب را می توان به راحتی از مخزن تخلیه کرد اما رسوبات را نمی توان به این راحتی از مخزن سد دفع کرد؛ در مخزن سدها، خطر ورود رسوبات ریزدانه به تونل نیروگاه و خسارت به تاسیسات و توربین نیروگاه ها وجود دارد از این دیدگاه توجه هم به زمین شناسی محل احداث سد و هم به رسوب زدایی اهمیت دارد، اندازه گیری سرعت جریان و غلظت رسوب در مخازن سدها انجام می شود.

وی ادامه داد: نتایج یک پژوهش بر روی سد دز نشان داد که فقط در سیل اردیبهشت 1382 (با دبی 2600 مترمکعب بر ثانیه)، حدود 1.1 میلیون متر مکعب رسوب در اثر جریان گل آلود در مجاورت بدنه سد دز ته نشین شد.

زارع گفت: ‎بخش درشت دانه از جریان رسوب ورودی در ابتدای مخزن ته نشینی می شود و با تشکیل ته نشینی دلتایی نه تنها باعث کاهش ظرفیت مخزن، بلکه می تواند باعث افزایش تراز کف رودخانه کیلومترها بالاتر از مخزن شود، افزایش تراز کف آبراهه باعث سیل گرفتگی سازه های زیربنایی و زمین های واقع در سیلاب دشت ها شده و افزایش تراز آب زیرزمینی، شوری خاک و  مستغرق شدن آبگیرهای واقع در بالادست را به دنبال دارد .

وی اضافه کرد: درصورتی که نواحی دلتا مانند استان گلستان دارای پوشش گیاهی متراکمی باشد، تراز سیلاب در بالادست به دلیل افزایش در زبری بستر افزایش یافته و رشد گیاه می تواند رسوب گذاری را شدید کند و افزایش تراز کف رودخانه، مثلا مورد گرگانرود را موجب شود.
‎عضو وابسته فرهنگستان علوم گفت: خصوصیات فیزیکی حوزه های آبخیز از قبیل شرایط زمین شناختی، نوع استفاده از زمین و پوشش گیاهی، نوع خاک، وضعیت نفوذپذیری سطحی، عمق سفره آب زیرزمینی و زهکشی از عوامل  وقوع سیلاب هستند، این فاکتورها برظرفیت ذخیره سازی آبراهه ها موثرند.

وی تاکید کرد: باید نقشه زمین شناسی سیل برای ارزیابی سیل خیزی هر پهنه از کشور تهیه شود؛ نقشه زمین شناسی سیل شامل لایه های اولیه نقشه میزان شیب، زمین شناسی کاربری زمین ها، حساسیت واحد های زمین شناختی به فرسایش، عمق خاک و شبکه زهکشی است، البته مطالعه زمین شناسی سیل شامل بررسی سیل خیزی آبراهه ها هم خواهد بود.

وی به حجم زیاد آب و رواناب بعد از وقوع سیل اخیر در جنوب کشور اشاره کرد و گفت: در مناطق مرکزی، دشت و کویر آبگرفتگی داریم که جمعیت زیادی در آن مناطق ساکن نیستند و معمولا از آب جمع شده در این مناطق استفاده خاصی نمی شود مگر اینکه موجب کاهش گرد و غبار در ماه های پیشرو در این مناطق شود اما در مناطق پرجمعیت به ویژه خوزستان در سوسنگرد، هویزه، شادگان و شهرستان کارون آبگرفتگی مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده است .

زارع بیان کرد: البته نکته قابل ملاحظه این است که غیر از اهواز شهری بالای یک میلیون جمعیت زیر تاثیر مستقیم سیل قرار نگرفته است زیرا اگر شهرهای با جمعیت بالای یک میلیون نفر گرفتار سیلاب شوند مشکلات بسیار گسترده تر خواهد شد که البته می توان با استفاده از فناوری روز دنیا از این ظرفیت در قالب انرژی های تجدید پذیر استفاده کرد.

استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله گفت: به عنوان مثال شهر شادگان که در مصب رودخانه جراحی به تالاب شادگان قرار دارد، در مدت 17 تا 18 سال گذشته تقریا خشک بود اما اکنون کاملا آب دارد که این یک فرصت برای این منطقه است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/119797/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راهپیمایی مردم یزد در حمایت از عملیات غرور آفرین وعده صادق

تداوم پایداری جو در خوزستان

یادواره شهدای کنسولگری دمشق و شهید حجازی در شهرستان لنده

نایب قهرمانی شطرنج باز خوزستان در مسابقات بانوان کشور

خبر تهاجم به کشور از مرزهای خارجی تکذیب شد

حملات موشکی مقاومت فلسطین به اراضی اشغالی

کارگاه تولید نوشیدنی‌های گیاهی در آبادان

شناسایی بازار‌های جهانی برای صادرات آبزیان از خوزستان

حرکت منشوری دانیال اسماعیلی فر پس از گلزنی به نفت آبادان + فیلم

اطلاعیه قطع گاز در قلعه چنان

گرامیداشت سومین سالگرد شهادت سردار شهید سید محمد حجازی در خوی

پیام تبریک مدیرکل تجسمی برای مسعود نجابتی «چهره سال هنر انقلاب»

اخترشناسان پرجرم‌ترین سیاه‌چاله ستاره‌ای کهکشان راه شیری را کشف کردند

عجیب‌ ترین قتل امسال توسط یک مادر و دختر رقم خورد!

بازدید مدیر کل راه و شهرسازی خوزستان از سکونتگاه های غیر رسمی بهبهان

سومین سالگرد شهادت «سردار سید محمد حجازی» در کرمان

انتقاد از بی قانونی در نظام مهندسی اهواز

رشد چشمگیر گرما در اروند

از روبوتاکسی تا مریخ؛ نگاهی به بدترین پیش‌بینی‌ها و وعده‌های ایلان ماسک در 15 سال اخیر

واکنش فرمانده کل ارتش به انفجار در اصفهان

وضعیت تاسیسات هسته‌ ای اصفهان بعد از حادثه امروز

تساوی گل گهر سیرجان و استقلال خوزستان در لیگ برتر فوتبال

بهره‌برداری از 6 طرح ورزشی و آموزشی در اندیمشک

مخالفت مجمع تشخیص مصلحت با بندی از برنامه هفتم توسعه

برج آزادی تهران به مناسبت روز هموفیلی «قرمز» شد

تجلیل از دست اندرکاران رادیو مقاومت

تصویر روز ناسا؛ روبه‌روی NGC 1232

مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در سازمان ملل

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

فروش نفت ایران به بالاترین سطح 6 سال گذشته رسیده است

قرارداد برداشت داده‌های لرزه‌نگاری دشت مغان امضا شد

سرنگونی 100 جنگنده پیشرفته؛ افتخاری از پدافند هوایی ایران + فیلم

سومین سالگرد شهادت سردار سید محمد حجازی در کرمان

مدل تلسکوپ فضایی جیمز وب با اندازه واقعی به نمایش در می‌آید

بارش‌های بهاری تا نیمه اردیبهشت‌ ادامه دارد؛ آیا بارندگی‌ها، کم‌بارشی زمستان را جبران می‌کند؟

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد

پیش بینی هواشناسی هرمزگان جمعه 31 فروردین

جزئیات جدید از شنیده شدن صدای 3 انفجار در مرکز ایران

واکنش سپاه به آسیب نیروگاه اتمی اسرائیل

منشا صدای انفجار در تبریز مشخص شد

اوقات شرعی سی و یکم فروردین ماه به افق آبادان و خرمشهر

مواد شیمیایی در پارکینگ ها احتمال ابتلا به ALS را افزایش می دهد

شرکت فولاد خوزستان در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار گرفت!

صعود موقت سرخ‌ها به صدر جدول / عزم جدی استقلال خوزستان برای بقا

مرمت خط انتقال آب محله سنگفرش شوشتر

تشییع جانباز شهید کلیوند عباسی در اهواز

گشایش دومین نمایشگاه نقاشی کُنار، درخت زندگی در دزفول

برگزاری نماز جمعه در همه شهر‌های گیلان

ابطال یا تأخیر پروازهای تعدادی از فرودگاه‌های کشور تا ساعت 10 صبح

دستان پر مهر خیران قفل گشای آزادی